• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Irving pozvao na bojkot nastavka NBA lige zbog sistemskog rasizma!

Autor mondo.ba

Zvijezda Bruklina Kajri Irving usprotivio se predloženom planu nastavka NBA lige na video konferenciji na kojoj je učestvovalo više od 80 košarkaša, te čak predložio bojkot kao znak protesta protiv rasizma.

 Kajri Irving pozvao na bojkot nastavka NBA sezone zbog sistemskog rasizma! Izvor: Guliver/Getty images/Al Bello, Al Bello/Getty Images North America

Na video konferenciji igrača nije učestvovao Lebron Džejms, pa je u njegovu odsustvu glavnu riječ, izgleda, preuzeo njegov bivši saigrač iz Klivlenda Kajri Irving s kojim je 2016. godine osvojio šampionsku titulu u NBA ligi.

"Ja sam protiv odlaska u Orlando. Tu mi nešto smrdi... Protiv sam sistemskog rasizma i spreman sam se odreći svega što imam za društvene reforme", izjavio je Irving, a prenijeli brojni američki mediji.

Možda će vas zanimati

Reporter stranice Yahoo.com ipak je napisao da je Irving dodao da će podržati igrače ukoliko ipak odluče da nastave sezonu prema planu čelnika lige prema kojemu će se 22 ekipe okupiti u Diznilendu i na jednom mjestu odigrati ostatak ligaškog dijela sezone i čitavo doigravanje.

Video konferencija igrača trajala je oko dva sata, ali glavna tema nisu bili uslovi koje će igrače dočekati u Orlandu već poziv na reforme u društvu.

"Iako su igrači apsolutno zabrinuti zbog korona virusa i tema o njihovoj zaštiti je bila vitalni dio razgovora, glavna je tema bila rasna nejednakost", objavio je mediji, dok je cijenjeni ESPN-ov novinar Adrijan Vojnarovski citirao neimenovanog, ali "vrlo cijenjenog" igrača koji mu je rekao:

"Kada jednom počnemo igrati košarku, glavna tema vijesti više neće biti sistemski rasizam nego šta je ko uradio na utakmici prethodne noći. Ključni je trenutak da možemo našu igru stopiti s uticajem na ono što se događa u našoj zajednici. Pitamo se međusobno: 'Gdje i kako možemo napraviti najveću promjenu?' Važan dio rasprave je bilo i mentalno zdravlje igrača i kako se nositi sa svim".

Prema pisanju Bličer Reporta, mnogi igrači ne žele da nastave sezonu na jednom mjestu jer "žele veću slobodu kretanja", prenijela je agencija "Fena".

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC