• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Divac podnio ostavku: Sakramento nije uspio, a neko drugi će pokušati da prekine crni niz!

Autor Mladen Šolak

Član "Kuće slavnih" odlučio je da se povuče sa rukovodeće pozicije.

 Vlade-Divac-dao-ostavku-otisao-iz-Sakramento-Kingsa Izvor: Guliver, Ethan Miller/Getty Images North America

Sakramento nije uspio da prekine rekordni niz od čak 14 sezona bez učešća u plej-ofu, a Vlade Divac (52) je preuzeo odgovornost za to.

Legendarni srpski i NBA košarkaš napustio je Kingse poslije pet godina funkcionerske karijere, tokom koje je bio potpredsjednik za košarkaške operacije, a od ljeta 2015. i generalni menadžer.

Nakon što su prošle sezone nagovijestili da bi konačno mogli da naprave ključni iskorak ka doigravanju, "kraljevi" su ove godine pod trenerom Lukom Voltonom napravili nekoliko koraka nazad i završili sezonu sa skorom 31-41.

Plej-of je ponovo ostao predaleko, a Divac je preuzeo odgovornost za to.

Možda će vas zanimati

Među značajnim događajima franšize u Divčevom periodu svakako su otpuštanje trenera Džordža Karla 2016, zatim selidba u novu halu iste godine, dolazak i odlazak trenera Dejva Jergera, potom angažovanje Luka Voltona.

Svakako, za naše navijače su u prvom planu bili dolasci Bogdana Bogdanovića i Nemanje Bjelice, kao i selektora Igora Kokoškova u stručni štab...

Međutim, za sve to vrijeme Kingsi nisu imali uspjeh. A bilo je krupnih promjena.

Poznat nasljednik

Divčev posao (bar) privremeno će preuzeti NBA legenda Džo Dumars, doskorašnji savjetnik vlasnika franšize i tvorac šampionskog tima Detroita iz 2004. U Srbiji je prepoznat i kao funkcioner koji je 2003. odabrao Darka Miličića ispred Karmela Entonija, Dvejna Vejda i Krisa Boša.

Prije tri godine Divac je preuzeo odgovornost, rastao se sa najvećom zvijezdom tima u ovoj deceniji Demarkusom Kazinsom i obećao da će otići ako Kingsi za dvije godine ne budu na boljem mjestu. U tom svjetlu bi mogla da se posmatra i njegova odluka da ode...

Pored neuspjeha da vrati tim u plej-of, Divcu će sigurno najduže biti zapamćena odluka da na NBA draftu 2018. propusti šansu da dovede Luku Dončića, a da zauzvrat "pokupi" centra Djuka Marvina Beglija.

Poznato je šta je i gdje je Dončić samo dvije godine kasnije, dok je Begli ove sezone odigrao manje utakmica nego što je slovenački vunderkind sabrao tripl-dablova u takmičarskoj 2019/20.

Od povratka Divca u franšizu čiju je istoriju pisao kao igrač, na draftu su kao visoki "pikovi" birani Vili Koli-Stajn (šesti 2015), Markis Kris (osmi 2016), Dieron Foks, Zek Kolins (peti i deseti 2017) i Begli (drugi 2018).

Izvor: Guliver, Ethan Miller/Getty Images North America

Talenti među njima koji su zaigrali za Kingse nisu uspjeli da donesu ono što je bilo očekivano od njih kao "top" pikova.

Divčevim odlaskom ostala je nedoumica i oko toga šta će biti sa Bogdanom Bogdanovićem, koji je ovog ljeta ograničeno slobodan igrač (što znači da može da dobija ponude, ali Sakramento može da ih izjednači i zadrži ga), kao i sa Nemanjom Bjelicom, koji čeka odluku kluba o produženju ugovora i na sezonu 2020/21 za sedam miliona dolara za godinu.

Sa druge strane, šuter Badi Hild koji je prošle godine potpisao ugovor na 94 miliona dolara otvoreno je pričao da je nezadovoljan ulogom rezerve...

Divac je ostao, a Džo Dumars i saradnici sada su pred velikim odlukama za sudbinu franšize koja skoro 20 godina ne može ni da se približi visinama na kojima je bila početkom vijeka.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC