• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igokea je u grupnoj fazi FIBA Lige šampiona: Nikola Jovanović heroj teške pobjede nad Sportingom!

Autor mondo.ba

Košarkaši Igokee su izborili nastup u grupnoj fazi FIBA Lige šampione po prvi put u klupskoj istoriji.

 Igokea - Sporting, finale kvalifikacija za plasman u FIBA Ligu šampiona Izvor: FIBA Champions League

"Igosi" su prije nekoliko uspjeli da savladaju rumunski Kluž (75:82), da bi u petak uveče u bugarskom Botevgradu poslije velike borbe nadigrali i lisabosnki Sporting, čime su ostvarili najveći uspjeh u klupskoj istoriji - nastup u grupnoj fazi FIBA Lige šampione.

Aleksandrovčani su u vrlo tvrdoj utakmici zasluženo stigli do velikog trijumfa - 70:64 (16:11, 16:16, 14:20, 24:17). 

Možda će vas zanimati

Iako su ljubitelji košarke u Republici Srpskoj mislili da je pobjedom nad Klužom, posao oko plasmana završen, upozoravao je trener "igosa" Dragan Bajić da su Portugalci "tipična američka ekipa" i da samo ozbiljnim pristupom mogu izboriti trijumf što se na kraju i pokazalo.

Mučila se u večeras Igokea u napadu, kao da je važnost utakmice uticala na preciznost njenih košarkaša, koji su ionako u tom segmentu hendikepirani zbog nedostatka pripremnih mečeva u nogama nakon pandemije korona virusa.

Džeki Karmajkl je u tom segmentu "vukao" Aleksandrovčane većim dijelom susreta, ali Igokea nikako nije mogla da se odlijepi na "dvije cifre" prednosti, a Portugalci su bili strpljivi, stalno su disali za vratom prvaku Bosne i Hercegovine, posebno šutevima izvan linije 7.65.

Do početka četvrte četvrtine Karmajkl nije imao "poštenog" saigrača, a onda je eksplodirao Nikola Jovanović!

Krilni centar, koji je prošao sve mlađe selekcije Crvene zvezde i u Laktaše je došao kao zamjena za Đorđa Gagića, odmjenio je u tim trenucima Amerikanca i u poentiranju i ofanzivnim skokovima, pa se činilo da će utakmica ući u relativno mirnu završnicu s obzirom da je na dva minuta do kraja prednost iznosila osam pogodaka (65:57).

Ali, ni večeras nije moglo bez drame kao i u dvoboju sa rumunskim Klužom jer su Pedro Katarino i Džon Filds smanjili na samo "minus tri", pa se u posljednjih 30-ak senudi ušlo u penal završnicu u kojoj je Marko Jošilo, kapitenski, pokazao zrelost i karakter završivši priču Igokee oko plasmana u elitno takmičenje Evrope.

Tamo će je u Grupi G, čekati ekipe Hapoela iz Jerusalima (Izrael), Limoža (Francuska) i Turk Telekoma (Turska), nakon što je FIBA "skratila" planirani način takmičenja, takođe zbog problema vezanih za Kovid-19.

Najefikasniji kod Aleksandrovčana bili su Karmajkl sa 15 poena, koš manje postigao je Jovanović i to sve u posljednjoj četvrtini, a još jedini sa dvocifrenim učinkom bio je kapiten Jošilo sa 10 pogodaka.

Kod Sportinga, očekivano Travante Vilijams je uknjižio 16 koševa, dok su Džon Filds i Džalen Henri upisali po četiri poena manje.

IGOKEA: Edin Atic 2, Marko Jošilo 10, Kosta Kondi, Stefan Simanić, Antabija Voler 8, Stefan Fundić 4, Dalibor Ilić 3, Nikola Jovanović 15, Stefan Pot 3, Darko Talić 6, Milan Vulić 3.

SPORTING: Francisko Amijel 6, Pedro Katarino 3, Žoao Fernandeš 3, Džalen Henri 12, Travante Vilijams 16, Diogo Arauho, Džejms Ellisor 7, Žorže Embalo, Džon Filds 12, Klaudio Fonseka, Šakir Smit 5, Diogo Ventura.

TOK UTAKMICE

Prva četvrtina

Edin Atić je otvorio meč u bugarskom Botevgradu, potom su Džeki Karmajkl i Stefan Fundić poentirali i poslije prvih pet minuta rezultat je bio neriješen - 7:7.

Igralo se u tim trenucima uglavnom "koš za koš" i nijedan tim nije stvorio neku osjetniju prednost, ali su Aleksandrovčani pogocima Marka Jošiča, a potom i sa dvije vezane trojke Marka Vulića i Antabija Volera uspjeli da stignu do "plus pet" (16:11) na isteku prve četvrtine.

Druga četvrtina

Darko Talić je drugi period otvorio novog trojkom za Igokeu, potom je poentirao i Dalibor Ilić za "plus sedam" (21:14), ali su uzvratili mini-serijom Portugalci od 4:0 poslije "zakucavanja" Džona Fildsa, pa je trener Bajić reagovao minutom odmora.

Međutim, to nije rezultiralo pozitivnim iskorakom s obzirom da su ranije Fundić, a potom i Atić, što su iskoristili šampioni Portugala da se potpuno približe (21:19) sredinom drugog kvartala.

Problema u napadu imali su i košarkaši Sportinga, ali mnogo više "igosi", koji nisu gotovo ništa mogli da pogode, pa su Portugalci uspjeli da izjednače 21:21.

Bajić je potom postavio zonsku odbranu u kojoj se Sporting ispočetka nije snašao, pa je Džeki Karmajkl zakucavanjem prekinuo seriju Portugalaca od 7:0, a zatim i poenima sa distance, ali je nakon dvije ukradene lopte i vezanih pogodaka Franciska Amijela i Džona Fildsa rezultat opet bio u korist "lavova" 25:27.

Marko Jošilo je trojkom prekinuo mučenje Igokee u napadu za minimalno vođstvo, a onda je tehničku grešku dobio Amijel za sigurna slobodna bacanja Volera, ali Stefan Pot nije pogodio izvan linije 6.75.

Jošilo je naknadno promašio trojku, ali je Igokei ipak pripao posljednji napad prije odlaska na odmor za novi tajm-aut na sedam sekundi do kraja poluvremena.

Džeki Karmajkl je sjajnim "kucanjem" završio napad za "plus pet" (32:27).

Treća četvrtina

Na startu trećeg perioda, Karmajkl je nastavio gdje je stao u drugoj četvrtini, laganim poentiranjem ispod koša, a potom ponovo sa distance vratio na dosad maksimalnih "plus sedam" (36:29).

Trojkom Džejlena Henrija, a potom i zakucavanjem Džejmsa Elisora "kroz" Edina Atića, Sporting nije dopustio da se Aleksandrovčani odlijepe na pristojnu prednost (36:34).

Rovovska bitka je vođena sredinom trećeg kvartala, čvrsto se igralo na granici faula u odbrani, a u napadu su promašivali i jedni i drugi otvorene šuteve. Očigledno je važnost utakmice dodatno uticala na preciznost izazvan hroničnim nedostatkom mečeva u nogama zbog pandemije korona virusa.

Reviju promašaja prekinuo je Stefan Pot trojkom, uzvratio je dalekometnom paljbom Dželen Henri, a onda je ispod koša pogodio i Darko Talić (42:39) na 120 sekundi do kraja treće četvrtine.

Henri je potom pogodio treću uzastopnu trojku za vođstvo Portugalaca poslije dugo vremena (43:44), vratio je prednost Nikola Jovanović ispod koša uz prekršaj, usput promašivši dodatno slobodno bacanje (45:44).

Uslijedila je potom nova trojka Sportinga - Šakir Smit je pogodio, a Dalibor Ilić izborio slobodna bacanja, od kojih je pogodio samo jedno.
Posljednji napad pred odlučujućih 10 minuta Portugalci nisu iskoristili pa je ostalo 46:47.

Četvrta četvrtina

Sjajni Nikola Jovanović je za nepuna tri minuta četvrte četvrtine nosio "igose" ofanzivnim skokovima i vezanim pogocima ispod koša, razbudivši i Volera, koji je pogodio trojku, da bi potom Jovanović sa penala odveo Igokeu do najveće prednosti - "plus osam" (57:49).
Seriju "igosa" prekinuo je Vilijams sa dvije vezane trojke, međutim, Jovanović je ponovo nastavio iz igre, a potom i sa linije slobodnih bacanja (60:55).

Izvor: FIBA Champions League

Krilni centar Igokee je nastavio da rešeta mrežicu Sportinga ubacivši 13 koševa samo u posljednjem periodu (62:55), ali je potom napravio nesportski faul, omogućivši dva bacanja Portugalcima i loptu sa strane.

Strateg "igosa" Dragan Bajić je pozvao minut odmora, a onda je Marko Jošilo poslije oduzete lopte Stefana Pota, zakucao za novih osam razlike na 120 sekundi do kraja - 65:57.

Kada se činilo da će Igokea mirno privesti kraju susret, Pedro Katarino i Džon Filds su uspjeli da vrate minus na samo tri koša (66:63), da bi siguran sa linije bacanja bio Karmajkl za "plus pet" na 26 sekundi do kraja.

Vilijams je fauliran od strane Atići kod šutiranja trojke i dobio je tri bacanja - promašio je dva, pa je u penal završnici priliku dobio i Jošilo, koji je bio precizan za šest razlike (70:64), a onda i uhvatio loptu u defanzivnom skoku za pobjedu!

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Svaka čast

Čestitke. Dostojno predstavite Republiku Srpsku u Ligi Šampiona

Sa

Bravo, sve cestitke!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC