• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crno-bijeloj slici davala je boju! Ona je bila ''prva dama'' sportskog novinarstva

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

"Bez istine nema dobrog novinarstva"

 Milka Babović Crno-beloj slici davala je boju! Ona je bila ''prva dama'' sportskog novinarstva Izvor: MN PRESS

Velika Milka Babović nije izdržala "posljednju trku".

Nekadašnja legendarna atletičarka i sportska novinarkaMilka Babović preminula je u jutros u Zagrebu u 93. godini. Nije izdržala borbu sa virusom korona, ali i drugim hroničnim bolestima.

Možda će vas zanimati

Bila je rekorderka Jugoslavije u nekoliko atletskih disciplina: tri puta u trčanju na 60 metara, jednom na sto, čak osam puta na 80 i jednom u štrafeti 4 puta 60 metara.  

Nakon što je zabilježila nevjerovatne uspjehe u atletici, 1957. došla je na Radio Televiziju Zagreb gdje je postala je prva sportska reporterka u Hrvatskoj.

Bila je urednica emisije „Telesport“, koja se bavila fizičkom kulturom i sportom. Ostaće zapamćena kao komentatorka sa Olimpijskih igara u Rimu 1960. i Minhenu 1972. godine. Sa Zimskim Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. javljala se iz pres centra.

Izvještavala je Jugoslaviju o atletici, klizanju, gimnastici, veslanju, konjičkom sportu, skijaškom trčanju i brzom klizanju.

Sarađivala je i u sportskoj redakciji dječijeg lista "Smib", u "Plavom vjesniku" kao i u uređivanju stručnog časopisa "Istorija sporta" koji je izlazio od 1970. do 1999. godine.

Legendarna atletičarka i novinarka bila je predsjednica "Sekcije sportskih novinara Hrvatskog novinarskog društva", a u dva mandata članica Jugoslovenskog olimpijskog odbora.

O Milki kažu da je dama koja je u vrijeme crno-bijelih televizora bojila ekrane, jer je umjela da dočara sve boje na kostimima klizača.

Prije dvije godine u intervjuu koji je dala za "Novosti" prva dama jugoslovenskog sporta pričala je o saobaćajnoj nesreći koju je doživjela, smireno i vedrog duha. Poručila je tada da se dobro osjeća, a poželjela je samo bolji vid.

Upamćene su njene riječi: "Danas se mnogo toga promijenilo, novac je u prvom planu, ali bez istine nema ni dobrog novinarstva", govorila je Milka kojoj je knjiga kako ona kaže bila ulaznica u svijet novinarstva.

Živjela je skromno od male penzije kojom je plaćala lijekove, a stan je bio ispunjen knjigama i fotografijama, uspomenama na neka prošla vremena u sportu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC