• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Organizuje Svjetsko prvenstvo i ismijava Ameriku: "U našoj zemlji toga nema"

Autor Dragan Šutvić

Ponudio je da Bjelorusija sama organizuje Svjetsko prvenstvo ove godine.

 bjelorusija-svjetsko-prvenstvo-hokej-aleksandar-lukasenko-amerika-donald-tramp Izvor: Youtube/euronews (in English)/printscreen

Predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko branio je u ponedjeljak sposobnost svoje zemlje da bude domaćin predstojećeg Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu, ismijavajući SAD zbog upada pristalica odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Kongres.

Lukašenko se danas sastao sa predsjednikom Međunarodne hokejaške federacije (IIHF) Reneom Faselom, poslije poziva da Bjelorusija ne bude domaćin Svjetskog prvenstva zbog višemesečnih masovnih antivladinih protesta.

Možda će vas zanimati

Autoritarni bjeloruski predsjednik je Faselu rekao da protesti neće uticati na bezbjednost turnira u Belorusiji i uporedio svoju zemlju sa SAD, gdje je pet osoba poginulo u sredu tokom nasilja Trampovih pristalica u Kongresu.

"U našoj zemlji, demonstranti i drugi nezadovoljni ljudi ne napadaju vladine agencije i parlamente. Imamo potpuno normalnu situaciju iz perspektive razvoja demokratskih procesa", kazao je Lukašenko.

Bjelorusija i Letonija su koorganizatori Svjetskog prvenstva u maju i junu, ali Lukašenkovi protivnici pozivaju na bojkot turnira, dok letonska vlada želi da bude domaćin sa drugom zemljom.

Lukašenko je danas ponudio Faselu da Bjelorusija sama organizuje turnir, navodeći da bi to bio "najbolji svjetski šampionat u istoriji".

Bjelorusija je pogođena političkom krizom od predsjedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Od početka demonstracija u avgustu, najmanje četiri osobe su umrle ili na protestu ili poslije hapšenja. Zbog učešća na protestu, uhapšeno je više od 30.000 demonstranata, od kojih su, prema navodima grupa za zaštitu ljudskih prava, hiljade pretučene.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije bacanjem suzavca i šok-bombi, vodenim topovima i hapšenjima demonstranata i aktivista, masovni protesti ne jenjavaju ni poslije pet mjeseci.

Lukašenko je predsjednik Bjeloruskog olimpijskog komiteta od 90-ih godina prošlog vijeka, a na čelu države je od 1994.

Međunarodni olimpijski komitet je u decembru suspendovao Lukašenka sa svih olimpijskih aktivnosti, uključujući Ljetne olimpijske igre u Tokiju, navodeći da Bjeloruski olimpijski komitet nije zaštitio sportiste od diskriminacije zbog njihovih političkih stavova.

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC