• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Olimpijski komitet Srbije proglasio najbolje u 2020: Đoković 9. put, posthumno priznanje za Bobanu

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Nije bilo svečanosti zbog pandemije korona virusa.

 Olimpijski komitet Srbije proglasio najbolje u 2020: Đoković 9. put, posthumno priznanje za Bobanu Izvor: MN PRESS

Najbolji teniser sveta Novak Đoković i strelkinja Bobana Momčilović Veličković, posthumno, proglašeni su za najbolje sportiste Srbije za 2020. godinu u tradicionalnom izboru Olimpijskog komiteta Srbije (OKS).

Ove godine nije bilo svečanoasti, pa su najbolji proglašeni u specijalnoj emisiji na RTS-u.

Možda će vas zanimati

U kategoriji najuspešniji mladi sportista, prestižno priznanje je osvojio je hokejaš Matija Dinić. Specijalno priznanje za ostvarene rezultate dobila je mlada džudistkinja Andrea Stojadinov.

Priznanje “Olimpijsko srce - general Svetomir Đukić” za doprinos olimpizmu i jačanju olimpijskog pokreta posthumno je dodeljeno profesorki Ivanki Gajić.

Usled situacije sa pandemijom virusa Covid - 19, najveći broj međunarodnih reprezentativnih ekipnih takmičenja je odložen, te naši timovi nisu bili u prilici da ostvare kriterijumske rezultate za osvajanje trofeja.

Iz tog razloga, nisu dodeljena priznanja najuspešnijem muškom i ženskom timu.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković istakao je da je iza srpskih sportista, kao i iza cele planete, ostala jako teška godina, ali da u novu, olimpijsku godinu, ulazimo sa puno optimizma i želje za dobrim rezultatima u Tokiju.

"Iza nas ostavljamo izazovnu godinu koja je trebalo da bude olimpijska i koja je trebalo da nam donese mnogo sportskih uspeha i radosti. Okolnosti su, međutim, uslovile da realnost bude sasvim drugačija", rekao je Maljković.

On je posebno istakao napor srpskih sportista da se i u jako teškim uslovima nadmeću na takmičenjima pod zastavom svoje zemlje.

"U olimpijsku godinu ulazimo odlučno i hrabro, ka novim izazovima, ka novim takmičenjima i kvalifikacijama za Olimpijske igre. Pogled nam je uprt ka Tokiju i ka najvećoj planetarnoj smotri vrhunskih sportista. Čim se sport oporavio i kada se opet uspostavio sistem takmičenja, srpski sportisti obradovali su naciju medaljama, što pokazuje veliku odlučnost i želju da se ponosno nadmeću pod zastavom svoje zemlje."

Nema sumnje da nas čekaju izazovni meseci u olimpijskoj godini, poručio je prvi čovek OKS.

"Trenutno je 64 naših sportista ostvarilo plasman na Olimpijske igre, a obzirom da nas tek čekaju mnoga kvalifikaciona takmičenja, sigurni smo da će se broj kvalifikovanih sportista za Igre uvećati", istakao je Maljković.

Bobana Momčilović Veličković, je u februaru osvojila zlatnu medalju, na Evropskom prvenstvu održanom u Vroclavu u disciplini vazdušni pištolj 10 metara.

Trofej je suprugu Bobane Momčilović Veličković, Miroslavu Momčiloviću, dodelio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković. Suprug preminule olimpijke zahvalio se u ime porodica Momčilović i Veličković Olimpijskom komitetu Srbije.

Titulu najuspešnijeg sportiste za proteklu godinu dobio je Novak Đoković. Ovo je ukupno deveto priznanje Olimpijskog komiteta Srbije za najboljeg sportistu koje je otišlo u ruke najboljeg tenisera sveta, a treće uzastopno. Zbog obaveza na Australijan openu, Novak Đoković nije bio u mogućnosti da lično primi trofej, te će trofej biti uručen naknadno.

Specijalno priznanje Olimpijskog komiteta Srbije za 2020. godinu, koje je dodelila potporedsednica OKS Milica Mandić, dodeljeno je mladoj džudistikinji Andrei Stojadinov, koja je u roku od mesec dana osvojila tri medalje na evropskim prvenstvima.

Priznanje za najuspešnijeg mladog sportistu dobio je hokejaš Matija Dinić. Odlukom Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije, od ove godine trofej za najboljeg mladog sportistu nosiće ime preminule olimpijke i zvaće se “Trofej Bobane Momčilović Velićković”.

Mladi Matija Dinić predstavljao je Srbiju na Olimpijskim igrama mladih u Lozani, u novoj disciplini "Hokej na ledu 3 na 3". Matija je u disciplini u kojoj se sastaju mešovite ekipe, sjajnim nastupima svoj tim vodio do srebrne medalje i tako obradovao sportsku javnost u našoj zemlji. Trofej Matiji Diniću uručio je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković.

Najuspešniji trener za 2020. godinu po izboru Olimpijskog komiteta Srbije je Jasna Šekarić, trener najuspešnije sportistkinje Bobane Močilović Veličković, koja je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu. Trofej za najuspešnijeg trenera Jasni Šekarić je dodelio potpredsednik OKS Žarko Zečević.

(MONDO/Tanjug)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC