• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šok ispovijest! Nadal je dopingovan? Francuz najavio skandal: Samo su jednom dali da ga testiramo!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Čuvenog Španca glasine o dopingovanju prate kroz veći dio karijere.

 rafael-nadal-doping-testiranje-dokazi-dopingovanje-zan-pjer-verdi Izvor: Profimedia

Priča se godinama o navodnom dopingu Rafaela Nadala, tenisera koji veliki dio karijere važi za jednog od najspremnijih sportista. Da li su sada stigli i dokazi za nešto ozbiljnije optužbe?

Možda će vas zanimati

Žan-Pjer Verdi, nekadašnji predsednik Antidoping agencije Francuske tvrdi da je testiranje tenisera bilo dosta drugačije nego što je slučaj sa ostalim sportistima. Posebno zanimljivo bilo je na Rolan Garosu.

Španac nikada nije pao na testu, ali je od 2006. do 2015. godine - dok je Verdi bio na funkciji, Nadal znao da pravi skandale kada treba da bude podvrgnut testiranjima!

''Kontrolisanje njega je kao zločin protiv visočanstva. Samo su nam tokom 2009. godine dozvolili da vršimo kontrole iznenada. U Bersiju smo mogli da to uradimo sa sedmoricom igrača: tri Francuza, tri Nijemca i jednim Špancem. Sa Francuzima i Nijemcima nismo imali problem, a onda je na red došao Španac'', otkrio je Žan-Pjer Verdi.

Čovjek koji je nedavno otkrio da je Lens Armstrong pored dopinga na Tur de Fransu koristio i motor ugrađen ispod sjedišta bicikla tvrdi da je doživljavao uvrede od porodice Nadal.

''Bili su veoma neprijateljski nastrojeni. Toni Nadal vrijeđao me je na odličnom francuskom. Vikao je da je sramota da vršimo testiranja. Bio je neljubazan i prema ostalima'', istakao je Verdi.

Ovo nije prva, a vjerovatno ni posljednja optužba da je Rafael Nadal tokom karijere koristio sumnjive supstance. Mnogi su davali samo naznake takvih stvari, ali neki su iznosili i konkretnije dokaze.

Jedna hakerska grupa objavila je podatke o učesnicima Olimpijskih igara u Riju 2016. godine, a na spisku bilo je i ime Rafaela Nadala. U tom dokumentu se navodilo da je on tokom 2009. i 2012. godine koristio dvije različite nedozvoljene supstance, ali da je to zataškano.

Ministarka sporta Francuske Rosalina Bašelo optužila je španskog tenisera 2013. godine da je dopingovan. Ona je objasnila da je Nadal tada zbog ''čuvene povrede'' propustio veći dio sezone, kako ne bi bio uhvaćen pozitivan na doping kontrolama.

Vjerovatno najdalje otišao je Fric Zorgel, njemački stručnjak sa Instituta u Nirnbergu, koji je izjavio da Rafael Nadal pokazuje znake abnormalnosti, a da je Španija poznata kao zemlja koja ne kontroliše sportiste. U svojoj biografiji doping Rafaela Nadala, pomalo kroz šalu, pomenuo je i Žil Simon koji je godinama bio dio teniske elite.

(mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC