• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

To može samo Novak - najveći svih vremena: Dan kad je nastao "Đoković slem", a Federer i Nadal postali istorija! (VIDEO)

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Prije tačno pet godina, Novak Đoković je uradio nešto što niko prije njega nije smio ni da sanja, ni svi oni za koje se pričalo da su veći i bolji od njega.

 na današnji dan rođen đoković slem Izvor: Profimedia

Taj 5. jun ostao je urezan u istoriju srpskog i svjetskog, ne samo tenisa, već cijelog sporta.

Novak Đoković je na današnji dan prije pet godina postao jedini čovjek u istoriji tenisa koji je u istom trenutku bio šampion sva četiri grend slema na tri različite podloge!

Možda će vas zanimati

Poslije godina čekanja i rada, prolivenog znoja i prolivenih suza, Novak Đoković uspio je da uradi nešto što stotine prije njega nisu smjele ni da sanjaju.

Ne samo da je konačno uspio da osvoji Rolan Garos, grend slem koji mu je godinama izmicao, i da tako postane jedan od rijetkih koji su osvajali sva četiri grend slema. Novak je "morao" da ode korak dalje i taj podvig učini mnogostruko većim. Osvojio je sva četiri grend slema u nizu.

Već tada je mogao da s punim pravom kaže "da, ja sam najbolji teniser svih vremena", baš tada kada je 5. juna 2016. porazio Endija Mareja u finalu pariskog grend slema. Natjerao je Pariz da mu aplaudira još jače nego godinu dana ranije, kada je dobio nestvarno dugačke ovacije poslije poraza od Stena Vavrinke u finalu 2015.

Ovacije za Novaka Đokovića na Rolan Garosu 2015.
Izvor: Youtube/Roland Garros

Ali suze iz 2015. koje je prolivao kao poraženi, potpuno slomljen zbog još jednog bolnog poraza, za samo 365 dana pretvorio je u klicanje legitimno najvećem teniseru svih vremena.

Poslije osvojenih Vimbldona i US opena 2015. i Australijan opena 2016. godine, Đoković je pobijedio Lua, Darsisa, Bedenea, Bautistu Aguta, Berdiha, Tima i na kraju Mareja, ne bi li podigao dugo čekani pehar. Tako se rodio "Đoković slem".

Takav dan u istoriju tenisa nisu uspjeli da ucrtaju ni Rodžer Federer ni Rafael Nadal, ni svi veliki šampioni prije njega. Jedino je Rod Lejver te 1969. posljednji bio koji je osvojio sva četiri grend slema u nizu, ali u vrijeme kada se nije igrao na tri različite podloge.

U pet godina koje su uslijedile od tog crtanja velikog srca u šljaci stadiona "Filip Šatrije", Novak je nastavio da pokazuje i dokazuje da je najveći ikada.

Novak Đoković po osvajanju Rolan Garosa 2016.
Izvor: Profimedia

U nedostatku motivacije usljed totalne dominacije svjetskim tenisom, do tada neviđenih razmjera, ali i usljed povrede lakta, uslijedio je veliki pad. I nakon njega je uspio da se vrati jači nego ikad, postao je jedini koji je osvojio "zlatni masters" i to je učinio čak dva puta (svaki masters turnir je osvojio bar dva puta, nijedan teniser nijednom nije kompletirao svih devet turnira). Na sve to, nastavio je da niže grend slem trofeje.

Do sada je stigao do brojke od 18 slemova, ali sa 34 godina je i dalje najbolji teniser svijeta i niko se ne usuđuje da predviđa sa koliko će grend slemova okončati karijeru.

Jer Novak Đoković ne poznaje granice i to je pokazao 5. juna 2016.

Novak Đoković - Endi Marej, finale Rolan Garosa 2016.
Izvor: Youtube/Roland Garros

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC