• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novaku se "drma" prvo mjesta, a ATP je glavni krivac: Otkriveno pravo stanje - rivali su mu blizu zbog njihovih odluka!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Zvanična ATP rang lista ne prikazuje realno stanje stvari - situacija bi bila daleko bolja po Srbina da nije bilo velikih promjena.

 novak đoković mogao bi da izgubi prvo mjesto na atp listi Izvor: Profimedia

Novak Đoković je u ponedjeljak započeo 334. nedjelju na vrhu ATP liste, čime je dodatno uvećao sopstveni rekord, ali smo vidjeli i da je Danil Medvedev smanjio zaostatak za Srbinom.

Rus je u sjajnoj formi i mogao bi da izvrši pritisak na Đokovića u borbi za prvo mjesto rang liste, a ništa od toga ne bi bilo da ATP nije nekoliko puta korigovao svoja pravila!

Možda će vas zanimati

Naime, Đoković sada bježi drugoplasiranom Medvedevu 1.493 boda, ali bi u slučaju pobjede Medvedeva u Sinsinatiju (nakon osvajanja Toronta prošle sedmice) ta prednost mogla da se istopi na samo 493 poena.

To znači da bi Đoković bio pod pritiskom pred početak US opena, ali jedna odluka ATP-a je u tome značajno pomogla - odluka da mijenjaju pravila o načinu bodovanja rezultata tokom pandemije korona virusa!

Kao što je već poznato, ATP je na početku pandemije 2020. riješio da "zamrzne" svoju rang listu na 23 nedjelje, a potom i da igračima produži računanje pojedinih bodova iz 2019. godine, koji su mnogima i dalje uračunati na rang listi.

Zbog toga je najviše do sada profitirao Medvedev, a kada bi se gledala "prava rang lista", sa uobičajenim pravilima po kojima se igračima boduju samo rezultati iz prethodne 52 sedmice, Rus ne bi imao nikakvu šansu da priđe Đokoviću.

Štaviše, Đoković bi na "pravoj" ATP listi imao čak 3.295 bodova više od Medvedeva i 4.170 više od trećeplasiranog Stefanosa Cicipasa. "NextGen" igrači su toliko daleko od Srbina u realnosti, dok su po ATP listi dosta bliži. U nekim scenarijima bi čak mogli da ga ugroze ukoliko bi Novak ostvario loš rezultat na US openu.

Razlog za to je što se, na primjer, Medvedevu i dalje boduje svih 1.000 poena iz Šangaja 2019. i 1.200 sa US opena od prije dvije godine, dok su tu i polovični bodovi iz Monte Karla, Barselone, Vašingtona, Kvinsa... I to onih izdanja turnira koji su igrani prije dvije godine.

Evo kako bi izgledala prava ATP lista, da nije bilo promjena pravila:

Istina, zbog posljednjih korigovanja ATP pravila, Đoković sada ne može da izgubi prvo mjesto prije US opena, mada do takvih scenarija ne bi ni dolazilo da ATP nije previše "krojio" izgled liste.

Ipak, činjenica je da će Đoković od US opena pa do kraja sezone braniti daleko manje bodova od Medvedeva, pa bi i njegov boravak na prvom mjestu ATP liste mogao da bude ugrožen samo kratkoročno...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC