• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 godina od nesreće Šumahera - ovo je sve što znamo: Misterije prate legendu - ne govori, ali plače i komunicira

Autor Dragan Šutvić

Bilo je to 29. decembra 2013. godine, a do današnjeg dana, informacije o legendi Formule 1 se vješto skrivaju.

 mihael šumaher osam godina od nesreće na skijanju  Izvor: Profimedia/YouTube/Netflix/Screenshot

Taj 29. decembar se već osam godina iznova obilježava kao tužan dan. Tada je, 2013. godine, legendarni Mihael Šumaher doživio stravičnu nesreću na skijanju od koje se do današnjeg dana nije oporavio.

Sedmostruki prvak Formule 1 spuštao se neoznačenim dijelom staze u francuskim Alpima kada je pao i glavom udario u kamen, doživjevši trajne posljedice. Od tada, nema mnogo informacija koje smo dobili o njegovom zdravstvenom stanju.

Možda će vas zanimati

Šumaher je iz rezorta Meribel bio prebačen helikopterom u najbližu bolnicu, gdje se nalazio u kritičnom stanju. Posije dvije operacije je bio stavljen u indukovanu komu, kako bi sačuvao što više moždanih funkcija.

Tek u aprilu 2014. je Šumaher izašao iz kome, a tada je bilo potvrđeno da on može da čuje i odgovara na dodir. Bolnicu u Grenoblu je tada i napustio kako bi oporavak nastavio na kućnom liječenju u Ženevi.

NE ZNA SE MNOGO O ŠUMAHEROVOM STANJU

Ipak, sve ove godine, Šumaherova supruga Korina i čitava porodica vješto su uspijevali da većinu informacija o njenom suprugu sakriju od javnosti. Neke stvari su se ipak provukle, mada najčešće su to površni detalji.

"Mi nastojimo da živimo kao porodica, kako je Mihael volio i kako još uvijek voli. S njim radimo terapije i činimo sve kako bi mu bilo bolje i kako bi mu bilo ugodno. Nastavljamo sa životom, a privatno je privatno. Važno mi je da nastavi da uživa u privatnosti koliko god je to moguće. On je uvijek štitio nas, a sad mi štitimo njega", pričala je Korina Šumaher.

Elizabeta Gregorači, bivša supruga Flavija Brijatorea, tvrdila je da zna kako je Nijemac.

"Šumaher ne priča. On komunicira svojim očima. Samo troje ljudi smije da ga vidi", tvrdila je ona. I Pjero Ferari, predsjednik "Ferarija" i sin legendarnog Enca, takođe je potvrdio da "Šumi" ne može da govori.

PORODICA POTVRDILA DA NE MOŽE DA HODA

Ipak, neki detalji otkriveni su i poslije jednog suđenja.

Magazin "Bunte" je 2015. objavio informaciju da Šumaher može da hoda uz malu pomoć terapeuta i da može da podigne ruku. Ipak, Šumeharova porodica je na sudu dobila bitku protiv tog magazina.

Njihov advokat Feliks Dam je potvrdio da Šumaher ni uz pomoć fizioterapeuta ne može da stoji na nogama. Tokom 2019. je postalo poznato i da Šumahera liječe matičnim ćelijama, koje su ubrizgane u njegovo tijelo, kako bi stvorile protivupalnu reakciju i stvorile reakciju mozga.

Žan Tod, nekadašnji direktor Ferarijevog tima u Formuli 1 i čovjek koji je sarađivao sa Mihaelom, otkrio je svojevremeno da je on živ zahvaljujući njegovoj supruzi.

"Zahvaljujući ljekarima i Korini koja je sarađivala sa njima, Mihael je preživio. Sad se bori sa posljedicama koje su mu ostale nakon povrede, ali se nadamo da će se stvari polako i sigurno poboljšavati."

Bivši vozač Formule 1 Filip Strejf, ipak, bio je daleko pesimističniji po pitanju Šumahera.

"Ne znam ni zašto ga drže u takvom stanju godinama. Šumaher je u krevetu, u veoma teškom stanju. Čini se da je izgubio mnogo kilograma. Ne znam ko bi volio da vidi oca ili muža u takvom stanju", rekao je Strejf.

ŠUMAHER PLAČE, A NJEGOV SIN ŽALI

O Šumaheru ovih godina u stranim medijima postoje čak i spekulacije o tome gdje se nalazi. Neki tvrde da je 52-godišnjak na Majorci, drugi da je u Ženevi u Švajcarskoj, a treći čak i da je u SAD. Pojavile su se i priče da Šumahera pod lažnim imenom često vode u Pariz, na lečenje u bolnicu.

"Kad ga stavite u invalidska kolica i okrenete prema divnoj panorami planina s pogledom na jezero, Mihael ponekad plače", navodno je član porodice jednom prilikom izjavio za francuski "Paris Match".

Inače, ranije tokom 2021. je objavljen Netfliksov film o Šumaheru, u kojem je mnoge najviše potresla izjava Mika, njegovog sina koji je sada član Formule 1.

"Dao bih sve da mogu da porazgovaram sa ocem i podijelim vozačka iskustva. O tome najviše mislim, to bi bilo kul. Bilo je mnogo trenutaka nakon nesreće koje nisam mogao da proživim sa oba roditelja. To nije fer. Ali ima mnogo trenutaka kojih ćemo se zauvijek prisjećati. Kada razmišljam o prošlosti, vrte mi se slike nas četvoro kako se zabavljamo", rekao je nasljednik legendarnog vozača.

Prošlo je osam godina od stravične nesreće, ali svi se i dalje nadaju da će jednog dana imati priliku da vide Mihaela Šumahera...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC