• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar se igra boga, ovaj zakon je za teroriste, ne za tenisere! Poznati advokat upozorava - Opasno je to što rade!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Žestoke kritike stručnjaka za imigraciono pravo na račun ministra.

 novak đoković viza australija pravnik greg barns objasnio Izvor: MN Press/YouTube/Tasmanian Symphony Orchestra

Australijski pravnik Greg Barns, advokat specijalista za velikim iskustvom u migrantskim slučajevima, rekao je da se u slučaju Novaka Đokovića u toj zemlji osjeća puna snaga migrantskih zakona. Oni su, kako tvrdi, napisani da bi protjerivali osumnjičene za terorizam iz Australije, a ne tenisere.

"Jedan od najopasnijih aspekata Đokovićevog slučaja je spremnost federalnih vlasti da ocijene da je neko rizičan za javni red samo na osnovu onoga što oni smatraju da bi bili stavovi te osobe", rekao je Barns.

Možda će vas zanimati

Podsjetimo, nadležni ministar je poništio sudsku presudu kojom se Novaku odobrava viza, pa rekao da je Đoković prijetnja za javno dobro, jer će pomoći širenju antivakserskih statova. Očekivano, promaklo je i njemu i kritičarima da je upravo Đoković na svojim turnirima u Beogradu organizovao vakcinaciju za kolege, koje su mu bile zahvalne.

"Ovo je orvelovska situacija i duboko je problematična u društvu koje bi trebalo da bude posvećeno slobodi govora i slobodi razmišljanja", rekao je Barns, koji je i portparol Australijske advokatske alijanse. I to udruženje je podržalo Đokovića i ukazalo na nefer odluke i u slučaju srpskog tenisera i u brojnim drugim slučajevima.

U izjavi za AP, on je iznio ozbiljne kritike na račun ministra.

"Ministar ima toliko široku i efektivnu moć, da mu dopušta da se igra boga sa nečijim životom", izjavio je on. "Neizbježno je da će političke posljedice oblikovati ovu odluku, jer je koncept 'javnog interesa' toliko širok da dopušta ministru i politička razmatranja, iako teoretski to ne bi smjelo da se radi."

A, pod politikom i Barns kao i mnogi drugi smatraju i pripremu za izbore u Australiji, koji će biti održani najkasnije u maju.

Barns je rekao da ministar Houk ima ličnu moć da poništi vizu bez obavještenja ili obrazlaganja te odluke, kao i bez obaveze da pruži Đokoviću dovoljno vremena da reaguje.

Ipak, Novakovi advokati su znali šta će se dogoditi, pa su unaprijed spremili žalbu, podnijeli je u petak kasno uveče i u subotu ujutru odmah počeli novu borbu za Đokovićev ostanak.

Glavna runda te borbe biće održana u noći između subote i nedjelje prema satnici u Srbiji, kada najbolji teniser svijeta izlazi pred tročlano vijeće Federalnog suda u Australiji, nakon čega će biti poznato da li će dobiti vizu i dozvolu za igranje na prvom gren slemu sezone ili mu slijedi deportacija iz te zemlje.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC