• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arena se mijenja zbog Svjetskog prvenstva: 220 tona čelika spremno - slijede velike promjene u dvorani!

Autor Haris Krhalić

Svjetsko prvenstvo u atletici uskoro počinje, a poznato je i šta će se sve promijeniti.

 Arena se mijenja zbog Svjetskog prvenstva u atletici Izvor: Atletski Savez Srbije/Filip Istvanovic Nikola Istvanov/Atlex.rs

Smotra najboljih atletičara planete koja će biti održana u prestonici Srbije se bliži. Svjetsko atletsko prvenstvo u dvorani zakazano je za period od 18. do 20. marta 2022 u Areni.

Građevinski radovi na izgradnji podkonstrukcije i atletske staze u Areni su u punom jeku, a njihov kraj planiran je za kraj februara. Biće to drugi put u istoriji da će ova dvorana biti ispunjena atletskim bojištima.

Zbog svega toga će biti izvršena demontaža kompletnih tribina sa nivoa 100 na istočnoj i zapadnoj strani. Prilikom izgradnje borilišta biće upotrebljeno 120 tona čelika za podkonstrukciju i 100 tona čelika za atletku stazu.

"U Areni će biti podignut nivo poda na visinu od tri metra što znači da će biti postavljena privremena podna potkonstrukcija od montažno demontažnih čeličnih elemanata i drvenih greda i ploča na cjelokupnoj površini poda od oko 5000 kvadratnih metara. Na podignuti pod montira se atletska staza, koja se sastoji od metalne konstrukcije visine od 50cm na ravnom dijelu, a po obodnim dijelovima i do 120 centimetara. Gornji sloj staze je podloga od tartana koji prema svojim tehničkim karakteristikama i kvalitetu proizvoda zadovoljava visoke standarde koje propisuje Svjetska atletika", rekao je izvodjač radova rekao nam je koordinator za izvođenje radova Boris Trmčić.

U okviru staze biće postavljenja kružna atletska staza dužine 200 metara i središnja staza za sprint dužine 60 metara, a između njih će biti postavljena borilišta za skok u dalj i troskok, bacanje kugle, skok s motkom i skok u vis.

"Radovi na stazi sastoje se iz tri faze. U prvoj fazi se postavlja privremena podna potkonstrukcija i preko nje metalna konstrukcija atletske staze i završni sloj drvenih ploča. Drugu fazu čini oblaganje kompletne površine tartanom, u završnoj se obilježavaju staze za kružne trke i središnja sprinterska staza, vrše se sertifikacija i unosi se oprema za sva borilišta (skok u dalj i troskok, bacanje kugle, skok s motkom i skok u vis)", objašnjava Boris Trmčić.

Izvor: Atletski Savez Srbije/Filip Istvanovic Nikola Istvanov/Atlex.rs

Staza će biti u istoj visini kao i prvi red publike na nivou 200 (na visini od 3,5 metara od nivoa poda Arene). Obzirom da je sama staza podignuta na 3 i po metra od poda Arene publika na nivou 400 dobija odličnu vizuru i preglednost za praćenje atletskih nadmetanja.

"Još 49 dana nas dijeli od najveće sportske manifestacije koja će ove godine biti održana u Beogradu i jedne od najvećih u svijetu. Ponovo okrećemo novi list istorije, Svjetski šampionat u dvorani u atletici još jedna sjajna prilika za promociju sporta, ali i Beograda i Srbije, da promovišemo da zdrave stilove života, ali i sportsku kulturu po kojoj smo poznati širom planete kroz istoriju", zaključio je Predrag Momirović direktor takmičenja SP 2022.

Dobra vijest je da je polovina karata već prodata, što pokazuje veliko interesovanje publike.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC