• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka je bila, jeste i biće grad rukometa! Školska liga vraća ovaj sport na prvo mjesto najpopularnijih!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Vjerovali ili ne, rukomet je drugi najpopularniji sport na svijetu, odmah nakon fudbala, ali nismo sigurni da je tako i u gradu na Vrbasu.

 Školska liga vraća rukomet na prvo mjesto najpopularnijih u Banjaluci Izvor: Shutterstock

Sve više djece ponovo trenira rukomet kao krajem 70-ih godina prošlog vijeka kada su rukometaši Borca osvojili titulu šampiona Evrope (1976) predvođeni sjajnim golmanom Abasom Arslanagićem.

Veliki dio banjalučkih olimpijaca se okitio zlatom igrajući rukomet, a u Banjaluci svi napamet znaju za slavni "dječiji vrtić" Velimira Petkovića, koji je 1991. godine osvojio IHF kup. Možemo samo da nagađamo šta bi se desilo da rat u Jugoslaviji nije prekinuo njihov uzlet, ali uvjereni smo da bi postali jedan od najboljih timova u istoriji bivše države.

Naznake da pozitivni vjetrovi duvaju u Banjaluci pokazale su i rukometašice Borca, koje su prošle sezone osvojile "triplu krunu", a crveno-plavi su prethodne jeseni bez poraza okončali prvi dio Premijer lige BiH i sigurnim korakom grabe ka još jednom šampionskom peharu.

Sve to je na neki način "nadgradnja", a u bazi gdje se regrutuju budući igrači banjalučkih klubova sve više je evidentno omasovljenje dječaka i djevojčica koje uče prve rukometne korake.

Izvor: Shutterstock

Otvoren je i treći trenažni centar RK Borac, koji je i inicirao formiranje BEMA rukometne lige za banjalučke osnovce, koji bi jednog dana, mogli da postanu nosioci igre "Velikana iz Gospodske".

Zasluge za zdrav razvoj naše djece, koji je ipak prioritet, snose bez ikakve sumnje njihovi nastavnici fizičke kulture poput Zorana Arbutine, čija će ekipa iz OŠ "Sveti Sava" igrati školsku ligu.

Više o BEMA rukometnoj ligi možete saznati na njihovoj Fejsbuk stranici.

"'Sveti Sava' jedna je od 10 škola koja je ušla u aktivnost sa RK Borac. Nismo imali dilemu kad smo dobili poziv, odmah smo pristali jer projekat smatramo izuzetno značajnim posebno kad znamo tradiciju sve šta je rukomet značio Banjaluci u prošlosti. Imamo mogućnost da kroz sekciju i ligaško takmičenje škola afirmišemo djecu, da im priuštimo mogućnost učešća, uživanja, učenja rukometnih vještina i takmičenje sa vršnjacima. S obzirom na trenutno loš motorički status većine učenika ovo je jedan od vidova da i opštu sliku uzrokovanu koronom i negativnim uticajima upotrebe modernih uređaja popravimo. Na žalost još uvijek uslovi za rukometni rad nisu idealni, ali nadam se da će uskoro biti bolje izgradnjom nove dvorane", rekao je Arbutina i dodao da se samo u prvih mjesec dana prijavilo više od 30 učenika, a stalno se novi prijavljuju.

"Siguran sam da će učenici prije svega da uživaju u igri, da će pokazati sve što znaju i da će se među njima pojaviti novi Mladen Bojinović, Nebojša Golić, Aco Knežević...".

Izvor: Shutterstock

Na kraju je zahvalio predstavnicima RK Borac na posjeti školi, kao i donacijama u vidu lopti, markera i majica, koje će dobro doći njegovom timu u predstojećem takmičenju. kao i svim sponzorima i prijateljima što su prepoznali značaj ovog projekta.

"Jedva čekamo prvu utakmicu", zaključio je Arbutina.

Sličnog mišljenja je i njegov kolega iz Osnovne škole "Ivo Andrić" Davorin Zrnić, koji smatra da je pokretanje školske lige u rukometu pun pogodak.

"Rukomet u školama je posljednjih 10-tak godina dotakao samo dno, nije bilo podrške ni klubova ni gradskog rukometnog saveza, pa su ostali sportovi preuzeli svu djecu. To je specifičan sport, i mora da se radi sa djecom da bi ona zavoljela rukomet. U našoj sekciji imamo uvijek 20-25 djece, a inače je naša škola poznata po rukometu i dala je mnogo vrhunskih rukometaša. Nastavnik koji je prije mene radio, pokojni Braco Pavlišin je stvorio tu rukometnu sekciju u školi koja je dala rezultate, a ja sam htio da se ta tradicija nastavi", rekao je Zrnić i dodao da djeca sa nestrpljenjem očekuju početak takmičenja.

Prema njegovom mišljenju, Banjaluka je uvijek bila grad sporta i rukometa, a to kaže kao bivši fudbaler.

"Svi znamo šta je RK Borac postigao u Evropi, i to će teško biti dostignuto", naglasio je on.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Direktor banjalučkog Borca m:tel Vladimir Branković podsjetio je da su upravo škole oduvijek bile rasadnik talenata, napomenuvši da je OŠ "Ivo Andrić" vjerovatno najtrofejnija u regionu - njeni rukometaši su osvajali zlatne medalje na Olimpijskim igrama, svjetskim i evropskih prvenstvima.

"Slična situacija je i u Bugarskoj školi i 'Borisav Stanković' iz kojih su ponikli Andrej Golić, Dragan Marković, Draško Prtina ili 'Branko Radičević' iz koje je stigao Vladimir Vranješ, osvajač Kupa EHF. Glavni cilj cijelog projekta je da vratimo rukomet na prvo mjesto u gradu, ali i ono što je još bitnije je da nam djeca izrastu u zdrave ličnosti a to jedino mogu kroz sportska takmičenja", rekao je Branković.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Direktor ŽRK Borac Darko Savić takođe je pozdravio ideju osnivanja BEMA rukometne lige.

"Ovakav koncept razvoja rukometa u našem gradu je jako pozitivan. Omasovljenje djece će dovesti i do kvaliteta igrača za RK Borac. Mi u ŽRK Borac svaki njihov uspjeh doživljamo kao svoj i obrnuto jer smo jedna porodica. Mi smo dobili tri nova punkta za treniranje djevojčica u Osnovnim školama 'Branko Radičević' i 'Borisav Stanković', kao i u dvorani Centar. Stvarno sam zahvalan sponzorima, koji su pokazali kako se ponašaju društveno-odgovorne kompanije. Naravno, ovo je samo jedan korak, a prostora za dalji razvoj sporta ima još mnogo", rekao je Savić.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

U školskoj dvorani počeo je i aktuelni rukometaš Banjalučana i reprezentativac BiH Luka Perić.

"Jeste, ja sam iz osnovne škole krenuo da treniram rukomet. Ovo takmičenje je od velikog značaja za sve uzraste dječaka i djevojčica, prije svega da se bave sportom i pravilno razvijaju. A onda, je važno za banjalučke klubove da što više dječaka i djevojčica iz rukometnih sekcija pređe u Borac i dobiju dodatnu afirmaciju kao igrači i izrastu u standardne prvotimce i reprezentativce. Nadam se da će biti mnogo jer je Banjaluka grad rukometa i sporta", dodao je Perić.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Ovaj projekat formiranje školskog takmičenja dopao se i treneru Sloge iz Doboja Dejanu Vasiliću, koji je izrazio nadu da se tako nešto napravi i u cijeloj Republici Srpskoj.

"Fantastična stvar prvenstveno za djecu što će im biti omogućeno da se bave sportom a za rukomet u Banjaluci što će uspjeti dodatno omasoviti selekcije i vjerujem da ce u budućnosti neki klinci kroz tu ligu doći do statusa prvotimaca. Bilo bi dobro i da u ostalim rukometnim sredinama i cijeloj Republici Srpskoj, Rukometni savez RS i Ministarstva koja su podrzali ovu ligu pruže podršku svim klubovima i da se dodatno popularizuje sport i rukomet", istakao je Vasilić.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Goran

Samo su pravi rukometaši sa treninga iz 1989. godine, bilo nas 100.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC