• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zauvijek ću biti protiv toga! Novak stigao do finala pa pričao o politici

Autor Haris Krhalić

Novak Đoković će u nedjelju igrati u finalu Serbia opena protiv Andreja Rubljova, a osim o polufinalnom meču i očekivanjima pred finale, osvrnuo se i na aktuelnu temu zabrane ruskim teniserima da se takmiče na Vimbldonu.

 Đoković o politici i sankcijama ruskim teniserima Izvor: MN PRESS

Novak Đoković se plasirao u finale ATP turnira u Beogradu, pošto je u polufinalu Serbia opena savladao Karena Hačanova 2:1 (4:6, 6:1, 6:2).

To je bio i treći put ove nedjelje da je Novak slavio poslije izgubljenog prvog seta, a nakon meča je rekao da mu je kod novog preokreta pomogla sjajna atmosfera prisutne publike.

Najbolji teniser svijeta je pobijedio pred 8.500 ljudi koji su bili na tribinama teniskog centra na Dorćolu i upravo zbog njih se dobro osjećao na terenu.

"Izgubio sam prvi set, nisam imao brejk zaostatka srećom. Bekhend mi je proradio, odigrao sam najbolja dva seta u sezoni protiv odličnog tenisera. Igram kući pred domaćom publikom, naježim se kad ih čujem, daju mi snagu", počeo je Đoković na konferenciji za medije.

Novak je objasnio na čemu radi u trenucima kada gubi tokom meča.

"Postoje razna sidra koje koristim da se tako izrazim. Ne želim javno da otkrivam tajne toga. Stavljam sebe u centar, koristim energiju publike koja je bila fenomenalna. Jedna od najboljih atmosfera u mojoj karijeri vjerovatno. Pune tribine, energija, pomogli su mi, podigli su me i to mi pomoglo."

Naravno, jedna od važnih tema razgovora bila je i o politici u sportu, a sve u svjetlu odluke Vimbldona da zabrani učešće ruskim i bjeloruskim teniserima da se takmiče na tom turniru zbog rata u Ukrajini.

"Politika postoji u sportu, imate političke strukture u organizaciji. Govorim o višim instancama politike koja se miješa. Stojim iza onoga što sam rekao. Nema potrebe za suspenzijom bilo kog sportiste, ne samo tenisera. Ne vidim kako to oni utiču na rat. Imamo pravilo u tenisu o zabrani diskriminacije koje govori o pravilu rankinga ne nacionalnosti. Vimbldon je to prekršio, ATP se oglasio", rekao je Đoković i nadovezao se na sankcije kroz koje prolazi Rusija, a nekada je Jugoslavija.

"Ne podrźavam to. Odrastao sam uz sankcije, znam kakav je osjećaj kad vas drugačije gleda svijet, jer je stvorena loša slika. Bio sam žrtva toga kao i mnogi Srbi. Ja sam dijete rata, znam kako je izgubiti bliske ljude, neki još pate zbog svega toga. Biću protiv toga zauvijek."

U finalu će Đoković igratiprotiv Andreja Rubljova, koji je savladao Fabija Fonjinija u drugom polufinalu - 6:2, 6:2.

"Igrali smo samo jednom u Torinu i dobio sam ga, sad su uslovi drugačiji. Nismo igrali na šljaci, finale je finale, dajete svoj maksimum. On je jedan od najuspešnijih na svijetu, ima kontinuitet. Aktivan je sa osnovne linije, diktira tempo. Pričao sam sa Goranom o taktici. Nadam se boljem početku mečeva."

Na kraju je istakao i da nije planirao da igra ovako dugačke mečeve ove nedjelje, a iskoristio je i priliku da se zahvali ruskim teniserima.

"Nije bio plan da igram tri seta. Morate da se nosite sa tim i da izvučete pozitivan ishod. Uzimajući u obzir manjak mečeva to može da bude dobro. Sve sam sigurniji u igri, na dobrom sam putu. Čeka me najveći izazov u finalu. Hvala mu što je došao u Beograd. I Rubljev i Hačanov su došli ovdje, a ne u Barselonu koja je iz serije 500. Koliko mi je važno da osvojim, toliko mi je važno da ovaj turnir bude dobar. Ima manje restrikcija, lijepo je vidjeti pune tribine. Prelijep prizor za Beograd i Srbiju. Biće fešta za Srbiju u finalu, neka bolji pobijedi", zaključio je Novak Đoković.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC