• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako mi zabrane da vozim, neću voziti i to je to! Pobuna u Formuli 1 - Hamilton bijesan, Fetel šetao u gaćama pred svima!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Pobuna u Formuli 1 zbog pravila o nakitu i gaćama, vozači su bijesni!

 Pobuna-u-Formuli-1-zbog-nakita-i-gaca Izvor: YouTube/screenshot/Petronas Motorsports/The F1

Nova pobuna odvija se u Formuli 1, i moguće je da zbog nje sedmostruki šampion svijeta Luis Hamilton neće voziti jednu od trka! Čelnici FIA su početkom ove godine shvatili da se timovi ne pridržavaju strogog i detaljnog pravilnika, i krenuli u akciju pooštravanja kontrole zbog koje je sada nastao pravi haos.

Hamiltonu je dozvoljeno izuzeće od ovog pravila za dvije trke, Majami i Barselonu, ali ima vremena do trke u Monaku 29. maja da se povinuje pravilima ili - neće voziti.

"Ako me zaustave i ne daju mi da vozim, neću voziti. Šta sad, imamo rezervnog vozača", rekao je kratko Hamilton. Vozač Mercedesa je protest iskazao tako što se na konferenciji za medije pojavio noseći osam prstenova, tri sata, i "bezbroj" ogrlica i narukvica.

Spreman je da ode iz F1 ako ga nateraju da poštuje pravila
Izvor: Youtube/The Guardian

Hamilton je ljut jer kaže da ima najmanje dva pirsinga koja ne može sam da izvadi, među kojima je i minđuša u nosu od platine. Iako su pirsinzi zamišljeni tako da osoba koja ih nosi može lako da ih skine, pretpostavlja se da Luis Hamilton nosi minđuše koje dodatno fiksira profesionalac kako ne bi ispale tokom bavljenja aktivnostima kao što je sport.

Ovo pravilo iznerviralo je i Pjera Gaslija iz Alfa Taurija, ali iz nešto drugačijih razloga. Francuski vozač je rekao da se ne bi osjećao prijatno kada bi morao da uđe u bolid bez svog omiljenog komada nakita, a razlog je njegova vjera i osjećaj zaštićenosti od strane više sile.

Izvor: YouTube/Scuderia Alpha Tauri

"Ja nosim predmet religiozne prirode, i uvijek ga imam uz sebe. I kada se trkam, ne osjećam se prijatno ako taj predmet nije sa mnom u bolidu. I osjećam se kao da je ovo pomalo lična zabrana, trebalo bi da imamo slobodu da nosimo šta god hoćemo. Nadam se da ćemo razgovarati sa čelnicima FIA i pronaći bolje rješenje za ovu strogu zabranu", rekao je Gasli, za kog se pretpostavlja da nosi krstić oko vrata.

U pravilniku jasno piše i da tik uz kožu vozača smije biti isključivo donji veš od materijala koji usporava gorenje, u slučaju požara kakav se dogodio 2020. u Bahreinu, kada se zapalio Hasov bolid Romana Grožana i vozač je čudom izašao živ iz njega.

Izvor: YouTube/F1

Inače, Grožan je svojevremeno izjavio da smatra da ga je vjenčana burma, koju ne skida ni u bolidu, "čuvala" tokom jezivog udesa. Tako je dao još jednu dimenziju priči o ličnom izboru i uvjerenjima vozača, pošto većina njih smatra da imaju pravo da nose nakit, religiozna obilježja, satove... Jer su u pitanju predmeti koji se nalaze na njihovom tijelu i ako ugrožavaju nečiji život, ugrožavaju samo svoj. Ili kako je Hamilton rekao - "Nosim nakit već 16 godina, i odjednom je moja bezbjednost problem"?

Protiv pravila o donjem vešu pobunila se većina vozača, a četvorostruki šampion svijeta Sebastijan Fetel u Majamiju se pojavio noseći gaće preko vozačke uniforme! Fetel je demonstrativno prošetao u boksericama i kasnije rekao da je njegov protest bio "zezanje", ali da misli da besmisleno što se uopšte razgovara o gaćama vozača kao o važnoj temi.

Dakle, znamo šta vozači misle, glasno su protiv, a šta misle FIA i direkcija trke, saznaćemo za dvije nedjelje na Velikoj nagradi Monaka!

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC