• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TO ŠTO NOVAK IMA U GLAVI - NEMA NIKO! Federer ga olajavao, ali statistika ne laže

Autor Haris Krhalić

Novak Đoković ima sposobnost da se opet uzdigne kao feniks iz pepela kada djeluje da je na ivici poraza. I to niko ne radi kao Novak...

 Novak Đoković spašene meč lopte Izvor: Profimedia

Srpski teniser Novak Đoković osvojio je Adelejd poslije nevjerovatnog preokreta protiv Sebastijana Korde. Da bi došao do čak 92. trofeja u karijeri, Đoković je morao da se "izvuče iz provalije", pošto je bio na korak od poraza i ozbiljno se nervirao. Korda je imao meč-loptu na 6:5 u drugom setu, ali je Đoković nakon toga ušao u nevjerovatnu seriju - prvo je odbranio gem, pa dobio set, zatim i čitav meč, što je senzacija kakva se rijetko viđa i obično je priređuju samo oni najveći.

Statistika kaže da je Đoković tokom karijere spasao čak 48 meč-lopti, odnosno čak 48 puta se suočio sa porazom i spriječio ga. Vjerovali ili ne, ali čak 16 mečeva je dobio pošto je spasao jednu ili više meč-lopti, a sve je počelo još 2005. godine...

Tada je na Vimbldonu uspio da sačuva ŠEST meč-lopti koje je imao Giljermo Garsija Lopez i da dođe do pobjede, a da je "najtvrđa" glava tenisa pokazao je još mnogo puta od tada. Da ne bismo nabrajali sve tenisere kojima je "oteo" trofej, izdvojićemo tek Rodžera Federera u dva navrata - u polufinalima US Opena 2010. i 2011. godine. Na dva uzastopna turnira je Đoković iznervirao Federera i pobjeđivao ga nakon što mu je uzimao poene na meč-loptu i potom dolazio do pobjede, a vjerovatno pamtite da je poslije tih poraza Švajcarac pričao i da je srpski as samo "ošamario lopticu i imao sreće".

"Samopouzdanje? Da li se šalite? Mislim, molim vas. Vidite, neki igrači odrastu igrajući tako. Sjećam se kada sam gubio juniorske mečeve - gube sa 5:2 u trećem setu, a onda počnu da ‘šamaraju’ loptice. Iz nekog razloga tad sve ulazi u teren jer je to način na koji su naučili da igraju kada su u zaostatku. Ja nikada nisam igrao na taj način. Vjerujem u moto da će se vrijedan rad isplatiti jer na početku karijere nisam možda uvijek radio najviše što sam mogao. Zato je meni veoma teško da razumijem kako neko može da odigra takav udarac na meč lopti. Ali možda on to radi već 20 godina, tako da je to za njega normalno. Morate njega da pitate...", pričao je 2011. godine bijesni Federer.

Interesantno je da je Federer dobio više mečeva od Đokovića nakon što je bio suočen sa meč-loptom (24), ali je takođe i izgubio 24 meča kada je imao meč-loptu, što uopšte nije za pohvalu. Za razliku od njega, Đoković je na 1242. meča samo tri puta tako kiksnuo - posljednji put 2018. godine protiv Čilića na Kvinsu.


Interesantno da Rafael Nadal ima 17 pobjeda i osam poraza u istom odnosu (dobijeni mečevi nakon što njegov protivnik ima meč-loptu/izgubljeni mečevi nakon što ima meč-loptu), pa može da se kaže da Đoković i u ovoj važnoj statističkoj normi "šije" svoje najveće protivnike. Nije zanemarljivo ni u čuvenoj trci za najvećeg ikada, u kojoj već Đoković ima dovoljno stvari na svojoj strani - prije svih pobjede u međusobnim duelima.

Sada već nema nikakve dileme da nijedan teniser ne može da mu parira kada su u pitanju "mentalne bitke" i da se ponekad dešava da još u svlačionici vodi 1:0 protiv svog rivala, pošto znaju ko je sa druge strane mreže i da je nekada nepobjediv.

"Niko nije nepobjediv. Vidjeli smo najbolje u istoriji našeg sporta da gube u velikim mečevima. Pa, čak i ja sam gubio mečeve u kojima sam vodio. Nekada pobijediš, nekada izgubiš... Statistički, mislim da imam više pobjeda, zbog čega sam srećan, ali je teško reći šta je formula za izlazak iz takvih situacija. Želim da svi znaju da bez obzira na rezultat, ja sam uvijek tu. I uvijek ću se boriti do posljednjeg udarca i znam da mogu da preokrenem...", rekao je Novak Đoković nakon što je osvojio Adelejd i nastavio svoju vladavinom Australijom - odakle želi i deseti pehar sa Australijan opena.

Neka počne i sa meč-loptom za protivnika, Novak Đoković je spreman, posebno sada kada ima i dodatni motiv nakon što je prije godinu dana prošao nezapamćeno maltretiranje.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC