• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SKANDAL U FORMULI 1! HAMILTON GUBI TITULU POSLIJE 15 GODINA: Eklston PRIZNAO, Luis u problemu - Ferarijev as diže tužbu!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Nekadašnji vozač Ferarija, koji je tokom karijere bio poznatiji kao "pomoć" Mihaela Šumahera, sada ima priliku da postane šampion.

 Felipe Masa traži titulu Formule 1 iz 2008. Izvor: Profimedia/JENS BUETTNER

Veliki skandal mogao bi da pretrese Formulu 1 ovih dana, pošto je jedna od titula koje je u karijeri osvojio Luis Hamilton sporna! Nakon intervjua koji je dao Berni Eklston i u kojem je "priznao" da nije sve bilo po pravilima, nekadašnji brazilski vozač Felipe Masa najavio je tužbu - jer želi da bude šampion za 2008. godinu!

Tadašnji vozač Ferarija završio je na drugom mjestu u šampionatu, samo jedan bod iza prvoplasiranog Luisa Hamiltona, koji ga je pretekao u samom finišu posljednje trke. Ipak, taj detalj ne bi bio ključan da Berni Eklston i njegov tim nisu napravili propust na Velikoj nagradi Singapura nekoliko nedjelja ranije!

Premijerno izdanje trke na novoj stazi u Singapuru obilježio je veliki incident mladog Nelsona Pikea juniora, koji se namjerno napravio haos na stazi kako bi pomogao Fernandu Alonsu da stigne do boljeg plasmana. Tokom afere "Crashgate" na stazi je bilo vozilo bezbjednosti, a Ferari je uspio potpuno da promaši taktiku i Felipea Masu nakon mijenjanja guma vrati tek na 13. mjesto. Hamitlon je trku završio na trećoj poziciji i osvojio je bodove koji su mu kasnije omogućili da postane svjetski šampion.

Pogledajte šta je radio Nelson:

Detalj koji je odlučio šampiona Formule 1.
Izvor: Youtube/ DasIstJimmy 1997

Eklston je za "F1 Insider" potvrdio da je trka trebalo da bude suspendovana, jer su on i Maks Mosli znali da je Pike namjerno napravio incident koji je uticao na poredak. 

"Mosli i ja smo obaviješteni još za vrijeme sezone o tome što se dogodilo u Singapuru. Pike junior otkrio je svom ocu da je ekipa tražila da se zabije u zid kako bi na stazu izašao 'safety car' i tako pomogao Alonsu. Odlučili smo da ništa ne učinimo jer smo željeli da zaštitimo naš sport od velikog skandala, pa sam ubijedio Pikea seniora da ćuti o tome. Tada je bilo pravilo da je konačni poredak nepromjenljiv nakon ceremonije dodjele nagrada. Dakle, Hamilton je dobio trofej i sve je bilo u redu", ispričao je Eklston.

Zbog ovih saznanja Felipe Masa ispituje zakone i konsultuje se sa advokatima, kako bi pokušao da se izbori za jedinu titulu u karijeri.

"Vrlo je tužno saznati da je trebalo otkazati trku i da bih ja postao prvak. Ja sam na kraju bio taj koji je najviše izgubio tim rezultatom. Bitna je pravda. Mislim da, ako si kažnjen za nešto što nije tvoja greška, ako je to posljedica pljačke, ukradene trke, pravda mora biti zadovoljena. Jedina ispravna odluka bila je poništiti tu trku", rekao je Masa koji nikada nije bio šampion, za razliku od Hamiltona koji ima sedam titula!

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

A hoćeš pravdu strpaj jubiora i ostale u zatvor, kakva titula

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC