• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija ga nikad nije zvala, a on riješio finale Lige šampiona: Ko je golman koji je kući donio peti trofej LŠ?

Autor Dragan Šutvić

Nikola Portner, to je ime koje morate zapamtiti! A prezime je zaljubljenicima u rukomet itekako poznato!

 nikola portner osvojio ligu šampiona  Izvor: Profimedia

Ne može ništa bez Srba! U finalu rukometne Lige šampiona vidjeli smo spektakl i Magdeburg je četvrti put u istoriji postao šampion Evrope, a njihov trofej ne bi bio moguć bez "jednog djeteta iz Hrtkovaca"! To dijete je Zlatko Portner, čuveni jugoslovenski rukometaš čiji je sin Nikola bio jedan od najvećih heroja tima iz Istočne Njemačke! 

Magdeburg je bio totalni autsajder kako u polufinalu protiv Barselone, tako i u finalu protiv Kjelcea, ali je golman reprezentacije Švajcarske srpskog porijekla bio "X faktor" u oba meča. Protiv Barselone je odbranio jedan sedmerac u penal seriji, a u duelu sa Kjelceom je imao osam odbrana, od toga šest u drugom poluvremenu!

"Ja samo se sjetim da je jedno malo dijete koje je krenulo iz Hrtkovaca i ja koji sam odrastao u zemlji koju maltene nije interesovao rukomet uopšte, uspjeti preći taj put, to je nevjerovatno. Peta u familiji, šta da kažem! A nadam se da će biti još!", rekao je za "Balkan Handball" poslije meča Portner. Ali ko je ovaj srpski golman koji je odnio trofej Lige šampiona u Magdeburg? 

OTAC LEGENDA NAJJAČEG RUKOMETNOG TIMA KOJI SMO VIDJELI, ON GOLMAN U ZEMLJI RUKOMETNIH ANONIMUSA!

Nikola Portner je  rođen 19. novembra 1993. godine u Lionu, gdje je njegov otac Zlatko igrao rukomet. Srednji bek rođen u Hrtkovcima počeo je da se bavi košarkom u lokalnoj Slogi, a zatim je prešao u Crvenku. Nije dugo trebalo da pređe u Šabac i da sa Metaloplastikom ređa trofeje. Uzeo je šest uzastopnih titula prvaka Jugoslavije. tri jugoslovenska kupa i što je bitnije dvije titule prvaka Evrope! Sa reprezentacijom je uzeo zlato na Svjetskom prvenstvu 1986. i bronzu u Seulu na Olimpijskim igrama, a onda je prešao u Barselonu gdje je osvojio tri Asobala ali i treću titulu prvaka Evrope 1991. godine. i to pobjedom nad Proleterom iz Zrenjanina.

Sa sinom je prešao u Švajcarsku gdje je igrao za Bern, Zofingen i Groshoštefen, a te klubove je i trenirao nakon kraja karijere. Nije za sada Nikola dostigao oca, ali mu malo fali! Počeo je da brani u lokalnim klubovima prije nego što je 2014. godine prešao u najtrofejniji švajcrski klub Kadeten. Kao najbolji golman Švajcarske prešao je u Monpelje sa kojim je osvojio Ligu šampiona 2018. godine kao rezervni golman, pa je 2020. otišao u Šamberi u potrazi za minutima. Postao je uskoro najbolji golman francuske lige i 2022. Magdeburg gdje je zajedno sa gorostastnim Dancem Mike Jensenom odnio trofej Lige šampiona u Istočnu Njemačku!

SRBIJA? NIKO ME NIJE ZVAO!

Portner je jedno od najzvučnijih imena reprezentacije Švajcarske, ako ne i ubjedljivo najbolji igrač, a zajedno sa njim u timu su još i Nik Tominec i Alen Milošević kao igrači sa ovih prostora. Kao neko iz rukometne porodice, pošto mu je i mama bila rukometašica, uvijek je sport bio tema broj jedan u kući, a do sada je imao prilike da igra i protiv Srbije. Nekada najbolji golman kadetskog i juniorskog Svjetskog prvenstva ipak nikada nije dobio poziv Rukometnog saveza Srbije!

"Prosto, nije bilo nikakve odluke pošto me Srbija nikada nije ni zvala. Osjećaj kada igram prptiv Srbije je normalan kao i prije svake utakmice. Ja se borim za svoj tim i sve ću da dam od sebe da pobijedimo ako nam se bude ukazala prilika", rekao je jednom prilikom pred meč sa "orlovima" Portner. 

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC