• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bura u ženskom tenisu zbog Nadala! Postao ambasador ozloglašene zemlje, ćuti, a Igu "rešetaju" novinari!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Rafael Nadal je postao ambasador saudijskog tenisa, ali umjesto da odgovara na ta pitanja - teniserke su na meti.

 Rafael Nadal promoter Saudijske Arabije - teniserke na meti Izvor: YouTube/Australian Open/Screenshot

Španski teniser Rafael Nadal se povukao sa Australijan opena zbog povrede, a u toku turnira objavljena je vrlo kontroverzna odluka da postane ambasador Teniskog saveza Saudijske Arabije. Očigledno je da će postati njihovo "zaštitno lice" u pokušaju Saudijske Arabije da "uđe" u tenis kao što je prethodno u fudbal, dok ima namjeru i u još neke sportove, a to sa sobom povlači mnoga pitanja.

Prije svega se to odnosi na ljudska prava i na prava žena u Saudijskoj Arabiji, a iako se očekivalo da će ovaj "problemčić" kod Rafaela Nadala mnogi gurati pod tepih, jedna od novinarki je željela da to ne bude slučaj. Zato je Igu Švjontek upitala šta misli o odluci Nadala, prije svega zbog prava žena u Saudijskoj Arabiji?

"Ja nisam ni znala da se to dogodilo...", prvo je rekla zbunjena poljska teniserka Iga Švjontek koja je prethodno pobijedila Sofiju Kenin (7:6, 6:2): "Pa, mislim da nije sve crno-bijelo, posebno kada vidimo šta se sve dešava u sportu. Teško mi je da to sve sumiram u jednoj rečenici".

"Bilo je mnogo spekulacija da će se WTA finale preseliti u Saudijsku Arabiju i još čekamo tu odluku. Teško mi je da kažem da li je to dobro ili nije jer ženama nije lako u mnogim sferama. Očigledno, ove zemlje neće da se mijenjaju i poboljšavaju iz političkog i sociološkog ugla, tako da nije lako donijeti odluku. Što se tiče događaja koji će se održavati, mnogo je bilo priče i o tome da sport služi da 'opere njihov ugled'", naglasila je Poljakinja.

Iga Švjontek je naglasila da "nema ništa sa Rafom i njegovom odlukom", a da je sve na federacijama i savezima da odluče da li će se u Saudijskoj Arabiji igrati: "Ako bude negativnog odgovora, treba da preuzmu odgovornost. Meni je teško da sada zauzmem stav i kažem nešto. To za Rafu nisam ni znala, a znam da su muškarci već tamo zastupljeni. Ne bih da istupam, žao mi je", dodala je teniserka.

Podsjetimo, priča se već duže vremena da bi Saudijci mogli da postanu "vlasnici tenisa" pošto su teniseri nezadovoljni nagradama na turnirima, ali ta odluka je još daleko.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC