• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gari Kasparov na listi terorista i ekstremista u Rusiji!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Ruski šahovski velemajstor Gari Kasparov uvršten je na listu terorista i ekstremista, saopštila je Federalna služba Rusije za praćenje finansija "Rosfinmonitoring".

 Gari Kasparov na listi terorista i ekstremista Izvor: Shutterstock

"Kasparov Gari Karimovič, rođen 13. aprila 1963. godine u Bakuu, u Autonomnoj Republici Sovjetskog Saveza Azerbejdžanu", navedeno je u objavljenom dokumentu.

Ličnostima na spisku Rosfinmonitoringa ograničene su bankovne transakcije i prinuđene su da svaki put traže dozvolu kada žele da koriste svoj račun.

Kasparov (60) je napustio Rusiju 2013. godine iz straha od progona, nakon što je bio aktivno uključen u proteste 2011-2012. na kojima su traženi fer izbori. Godinama je bio otvoreni kritičar Kremlja i ruske invazije na Ukrajinu, a u maju prošle godine označen je kao "strani agent" zbog političke aktivnosti.

Kasparov je na listi Rosfinmonitoringa označen sa zvjezdicom, što znači da je protiv njega pokrenut krivični postupak pod optužbom za terorizam, prenijela je "Novaja gazeta".

Kasparov je s nekoliko drugih eminentnih ruskih političkih figura u egzilu osnovao Antiratni komitet Rusije u februaru 2022. godine, koji je ruska vlada označila prošle godine kao "nepoželjnu organizaciju", prenijele su agencije.

Forum Slobodna Rusija, bijenalna konferencija ruske opozicije čiji je Kasparov suosnivač, takođe je dodata na listu "nepoželjnih organizacija" prošle godine.

"Ovo govori više o Putinovom fašističkom režimu nego o meni. Ekstremizam u odbrani slobode nije porok, umjerenost u potrazi za pravdom nije vrlina", napisao je Kasparov na društvenoj mreži "Iks"

Rođen u Bakuu u Azerbejdžanu, u vrijeme Sovjetskog Saveza, Kasparov je kao 22-godišnjak postao 1985. godine najmlađi svjetski šahovski šampion. Bio je na prvom mjestu svjetske liste rekordnih 255 mjeseci od 1984. godine do odlaska u penziju 2005.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Ruski velemastor? Kao i hitler njemački kancelar iz austrije

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC