• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak "skinuo" Federeru najdraži rekord!

Autor Milutin Vujičić

Novak Đoković je obrisao skoro sve rekorde Rodžera Federera, a mnogi tvrde da je Švajcarac i dalje najbolji u istoriji.

 Novak Đoković srušio rekord Federera najstariji broj jedan Izvor: Profimedia/Yan / Avalon

Novak Đoković "skinuo" je još jedan rekord Rodžera Federera pošto je postao najstariji "broj jedan". Đoković je otpočeo 420. sedmicu na vrhu ATP liste i sa 36 godina i 322 dana je nadmašio Švajcarca, koji je posljednji put na teniskom tronu sedeo 2018. godine, sa nenavršenih 37 godina. Izvjesno je da će Đoković "debelo" nadmašiti taj rekord, inače prema priznanju Federera njegov omiljeni!

"Porušio" je Nole u prethodnim godinama mnoge Federerove rekorde, od onog po broju sedmica na vrhu ATP liste (za više od 100), po broju grend slemova (za sada ima četiri više), mastersa (Nole ima 12 više) i ko zna šta još ne... Zapravo, sada kada se pogleda Federerova lista rekorda, zaista je smelo tvrditi da je najveći teniser svih vremena.

Đoković će svakog trenutka oboriti i njegov rekord po broju grend slem četvrtfinala, gdje su izjednačeni sa po 58, kao i po broju titula na betonu (71). Ostaje i bez rekorda po broju bez rekorda da je na sedam različitih turnira osvajao šest i više titula, dok neće proći dugo dok mu Novak "ne skine" rekord od 15 godina u TOP3 svetskog tenisa, a Nadal o 18 godina u TOP10. I tu dijeli rekorde sa najvećim rivalima.

Izvor: Cal Sport Media / Alamy / Alamy / Profimedia

Od rekorda koji su vrijedni pominjanja, Federer može da se pohvali da je najbolji u istoriji Vimbldona sa osam titula, a Đoković ovog ljeta može da to izjednači. Federer ima i najviše titula u Sinsinatiju, Bazelu, Haleu, Dubaiju, Kataru i Tajland openu, od čega mnogi turniri i nisu toliko prestižni i značajni za istoriju tenisa.

Ima još nekoliko "simpatičnih" rekorda poput 100+ pobeda na dva različita turnira ili 81 nastup na grend slemovima, što sve Nole stigne da "sruši", ali jedan najvjerovatnije neće uspjeti. To je rekord od 237 uzastopnih sedmica na vrhu ATP liste gdje je Federer ipak neprikosnoven, ali tada nije ni imao Đokovića za ozbiljnog rivala. Bilo je to od 2. februara 2004. do 17. avgusta 2008. godine, a najviše što je Đoković uspio da "veže" je od 7. jula 2014. do 6. novembra 2016. godine (122 sedmice).

Trenutno je u nizu od 31 sedmice na vrhu ATP liste, ali s obzirom da mu Karlos Alkaraz i Janik Siner "ozbiljno dišu za vratom", kao i da je u ozbiljnim godinama, teško je očekivati da će još 200 sedmica u nizu ostati kao prvoplasirani.

Podsjetimo, Novak Đoković je od Rodžera Federera imao i bolji međusobni skor 27:23.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC