• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protivnik Srbije postao planetarna zvijezda iako je izgubio od Damira i Zorane!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Turski strelac Jusuf Dikeč postao je hit na internetu i svi koji su pratili Olimpijske igre pričaju o njegovom nastupu.

 jusuf dikec izgubio od srbije pa postao svjetski popularan Izvor: Eurosport/Printscreen

Olimpijske igre u Parizu za sada su Srbiji donijele samo jednu medalju - zlato u miks dublu osvojili su Zorana Arunović i Damir Mikec, nakon odličnih pucnjeva u disciplini vazdušni pištolj sa 10 metara udaljenosti. Zbog novih pravila u ovoj disciplini srpski tandem osvojio je medalju dan ranije, kada je imao drugi rezultat u kvalifikacijama, a zatim su raspucavali sa Turcima da se odredi kome ide zlato - tokom finala je Turska poražena, ali je Jusuf Dikeč (51) stekao svjetsku slavu!

Turski strelac stekao je ogromnu popularnost nakon što je sa svojom dubl partnerkom osvojio srebrnu medalju, a razlog za to je način na koji nastupa na velikim takmičenja. dok ostali strelci, pa među njima i Zorana i Damir, na sebi imaju skupocjenu opremu koja im pomaže da se fokusiraju (slušalice ili čepići za uši) odnosno bolje nišane (specijalne naočare i druga pomagala), Jusuf puca samo sa naočarima za vid!

U običnoj bijeloj majici i bez ikakvih "modnih" detalja na sebi, odnosno bez dodatne opreme koja bi mu pomogla da se fokusira na metu, Dikeč je uspio da povede drugu postavu turske reprezentacije do srebrne medalje na Olimpijskim igrama. Ujedno, njegova pojava na borilištu oduševila je navijače širom svijeta, pa se već danima priča o tome koliko je opušten dok se bori za medalju.

Možda razlog u tome treba tražiti u činjenici da je Jusuf Dikeč vojno lice! On je još 1994. godine upisao vojnu školu, a nakon završetka školovanja ostao je da radi u žandarmeriji. Već 2000. godine dobio je čin narednika, a godinu dana kasnije počeo je da trenira streljaštvo i od tada se takmiči - kako u vojnoj reprezentaciji Turske, tako i u nacionalnom streljačkom timu kojem je u Parizu donio veliki uspjeh.

Jusuf Dikeč višestruki je šampion Turske, Evrope i svijeta, ali posljednje zlatne medalje nije osvajao u bliskoj prošlosti. Iako je sada već u poznim pucačkim godinama, u Parizu je uspio da se domogne jednog od najvećih uspjeha u karijeri. Seval Ilajda Tarhan pratila ga je u stopu, prvo kroz kvalifikacije u kojima su imali najbolji rezultat, a zatim i u finalu gdje su poraženi od Srbije u veoma dramatičnoj završnici koja je riješena tek u posljednjoj seriji.

Svakako, Jusuf ne može da bude nezadovoljan takvim ishodom finala. Osvojio je srebro, ali je postao popularniji nego što je ikada mogao da zamisli. I upravo je to čar Olimpijskih igara - jedan običan čovjek, turski vojnik tokom prethodne tri decenije, danas je svjetska zvezda jer na pucanje izlazi samo sa naočarima za vid.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:56
Damir Mikec i Zorana Arunović dodela zlata
Izvor: RTS/Screen Recorder
Izvor: RTS/Screen Recorder

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC