• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Miomir iskreno: Do priprema sa Federerom neću da vidim lopticu!

Autor w rs

Kecmanović ne namjerava čak ni da prati Dejvis kup finale u Madridu, na kom će nastupiti "orlovi". "Ne, neću… Možda jedan ili dva meča, ali planiram da se odmaram", rekao je.

 Miomir Kecmanović intervju Odmor i priprema za novu sezonu Izvor: Mondo/Goran Sivački

Još vruć od "turbo" tenisa u milanskom "PalaLidu", gdje se po "budućim" pravilima "izmjerio" sa generacijom na kraju prve sezone u seniorskoj konkurenciji, dobro raspoloženi Miomir Kecmanović dobrih pola sata razgovarao je danas sa novinarima u Teniskom klubu "Đukić"…

...u rodnom gradu, Beogradu.

"Hvala vam što ste došli, ja sam Miomir", rekao je 20-godišnjak koji je sezonu završio na 60. mjestu na ATP listi.

Možda će vas zanimati

 "Super je kad se vratim kući, uživam svaki put kada sam ovdje i stvarno se dobro osjećam, iako nije često tokom godine. Svakako mi je drago kada god mogu da se vratim", dodao je, prisjećajući se ne samo vremena provedenog na turnirima širom planete, već i studija u Americi i perioda provedenog na "IMG" teniskoj akademiji u Bradentonu na Floridi.

Kecmanović, pre nego što se osvrnuo na 2019. u kojoj je izborio plasman u četvrtfinale Mastersa u Indijan Velsu, potom izbacio Sašu Zvereva u borbi za osminu finala Mastersa u Sinsinatiju i stigao do meč lopte u finalu ATP turnira u Antaliji, pa izgubio od Lorenca Zonega, imao je iskren i kratak odgovor na pitanje o tome kako će provesti predstojeći odmor.

"Planiram da radim što manje", odgovorio je sa osmijehom i dodao da se to odnosi i na praćenje tenisa.

"Ne, neću… Možda jedan ili dva meča, ali planiram da se odmaram", rekao je, upitan za to da li će pratiti predstojeće finale Dejvis kupa na kom će nastupiti i reprezentacija Srbije.

To, naravno, nije značilo da tokom godine ne gleda tenis. Naprotiv.

"Mečeve stalno gledam, kada god neko igra, ali od subote sam na odmoru tako da nisam vidio nijednu lopticu i ne želim da je vidim dok ne počnem sa pripremama. Ali, da, znači puno kada gledaš mečeve, naročito što na terenu neke stvari ne možeš da primijetiš jer razmišljaš o drugim stvarima, tako da često gledam i svoje mečeve, naročito poraze", pričao je i dodao:

"Možeš da vidiš šta radiš loše, gdje se šta promijenilo, šta se događalo u meču kada si počeo da gubiš…"

U 2019. zakoračio je posle zajedničkih priprema sa Dominikom Timom i to se pokazalo kao potpuni pogodak. Utoliko, u 2020. zakoračiće iz Dubaija, gdje će raditi zajedno sa Rodžerom Federerom.

"Pripreme sa Dominikom su bile ključni dio, tu sam najviše napredovao i imao prilike da vidim i učim od njega, da bih znao šta da očekujem i kako bi to trebalo da izgleda", rekao je momak rođen 31. avgusta 1999. godine.

"Da, imao sam problema na početku da izdržim te duže mečeve, počev od Australije, ali od kad sam u februaru počeo da radim sa Dejanom, kondicionim trenerom, mislim da smo dosta napredovali u svakom pogledu. Sad sam mogao da izdržim i par mečeva od pet setova, da i dobijem, da odigram par turnira zaredom jačim intenzitetom. Mislim da, naravno, može to i mnogo bolje ako želim da budem ovdje, ali za prvu godinu sam zadovoljan jer zbog turnira nismo imali mnogo vremena za trening", pojasnio je i potvrdio vijest da će se od 12. ili 13. decembra pripremati sa najtrofejnijim teniserom svijeta.

"Raduje me što ću imati još jedan dobar 'offseason'. Provešću ga u Dubaiju. Da, biće Federer tamo. Sa njim ću biti, plus još nekoliko igrača za koje ću te saznati".

Sezonu će početi u Dohi, potom se seli u Okeaniju, gdje će pokušati da iskoristi činjenicu da prve bodove brani tek u martu na Indijan Velsu.

"Sljedeći cilj bi mi bio da uđem u 30, jer sam granicu od 50 'probio'. Mislim da mi je najbitnije da odradim pripreme bez povrede, kao što sam prošle uspio da ostanem zdrav i u 'jednom komadu'", poželio je sebi sreću i zdravlje, svjestan da će biti godinu dana mudriji, zreliji i stabilniji, a da je već u prvoj sezoni u najjačoj konkurenciji stigao do 47. mjesta na svijetu.

Dakle, da može.

"Svako ima svoj put, meni je bitno da nijedne sezone nisam nazadovao, naprotiv. To mi je najbitnije", rekao je i priznao da mu kao svojevremeno prvom teniseru juniorske liste nije bilo lako da se snađe u ATP konkurenciji.

"Meni je bilo dosta teže. Ono kad si prvi junior ispadne kao da si bitan, kao da značiš nešto, oko tebe se svašta dešava i pomisliš da će tako uvijek da bude i da je sve veoma jednostavno. Ali, kad dođeš na 'prave' turnire shvatiš koliko je još potrebno rada, truda, želje, svašta da naučiš da bi mogao bar da se izboriš da uđeš u 100 i ostaneš tu", pričao je.

"Pritom je i cijeli put do toga dosta teži nego što sam zamišljao, ali drago mi je da sam uspio to da prevaziđem u kratkom periodu", nadovezao se Kecmanović, čiji su roditelji Dragutin i Maja ugledni ljekari, i istakao Indijan Vels kao prekretnicu u svakom smislu.

"Za sada Indijan Vels, sigurno", odgovorio je na pitanje o najvažnijem turniru u sezoni.

"Imao sam i malo sreće na Indijan Velsu da 'upadnem' u turnir i drago mi je da sam to uspio da iskoristim. Nekako mi je to dalo više želje i motivacije da nastavim dalje, da vjerujem da mogu da budem tu, promenio mi se pristup i u mečevima i u svemu ostalom, tako da je sve počelo da se mijenja na bolje. Drago mi je što sam postigao i više od planiranog i što sam dobro završio godinu".

Na tom putu savladao je branioca titule na ATP finalu sezone u Londonu, Aleksandera Zvereva.

"Da, to mi je stvarno najveća pobjeda i drago mi je da sam u prvoj godini na Turu uspio da dobijem Top 10 igrača. Značilo mi je za samopouzdanje, dalo mi je još više želje da treniram kako bih bio na konstantnom nivou".

Bilo je, međutim, i teških poraza. Najteži je, svakako, onaj u finalu turnira Serije 250 u Antaliji tokom kog je Kecmanović imao i meč loptu.

"Prvih mjesec dana nisam spavao poslije toga. Izgleda da je moralo da se dogodi, ali bilo je finale i to na travi na kojoj nemam mnogo iskustva. Dobro sam odigrao te nedelje, dragocjeno je iskustvo za dalje da bih znao kako da se nosim u teškim momentima. Koliko god mi je bilo teško, mnogo mi je značilo i nauči osam dosta od toga", govorio je pola godine kasnije.

Mnogo toga mogao je da nauči i na "Next Gen" turniru u Milanu, kao i publika koja je imala prilike da gleda mlade tenisere kako se bore po inovativnim pravilima, gdje set osvaja igrač koji prvi osvoji četiri gema, gdje nema taj-brejka na 3:3 već se igra samo 'đus', gdje pri rezultatu 40:40 gem osvaja takmičar koji osvoji naredni poen, gdje nema linijskih sudija već svaki aut "zove" kompjuter, itd, itd.

"Meni se iskreno sviđa, što je tako brzo, svašta se događa i moraš da se snađeš u svemu tome. Igrao sam i u Americi onu 'VTT ligu', slična su pravila, meni to baš dobro ide i prija mi da budem u tom okruženju. Što se mene tiče super mi je tamo", prisjetio se Kecmanović da je u Sjedinjenim Državama već igrao slične turnire i da je, to nije zanemarljivo, dvostruki uzastopni "VTT" šampion svijeta.

U tom smislu, smatra da je "Next Generation" turnir u Milanu - po ugledu na ATP finale sezone sa dvije grupe od četiri najbolja tenisera te godine - prava odskočna daska za igraće takozvanog "novog talasa".

"Baš su ga napravili kao slavlje poslije svega što su napravili. Lijep je osjećaj da budeš dio toga, da znaš da si na dobrom putu, znači i za samopouzdanje za sljedeću sezonu", rekao je Kecmanović, koji je u polufinalu doživio poraz od domaćeg tenisera Janika Sinera rezultatom 4:2, 1:4, 2:4, 2:4.

Sada - odmor, pa reket u ruke. Srećno, Miomire!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC