• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Japanci su uvjereni: Olimpijske igre u predviđenom terminu, u Tokiju!

Autor Tanjug

"Ne razmišljamo o drugom scenariju. Lično, nemam nikakvu dilemu o tom pitanju", izjavio je visoki zvaničnik tokijske kancelarije za pripremu ljetnih Olimpijskih igara, Kacura Enijo.

 Olimpijske-igre-Tokio-2020-koronavirus Izvor: Tomohiro Ohsumi/Getty Images AsiaPac

U jeku širenja koronavirusa u Japanu, na manje od pet mejseci od početka Olimpijskih igara u Tokiju, visoki zvaničnik tokijske kancelarije za pripremu ljetnih Olimpijskih igara, Kacura Enijo, izjavio je novinaru Rojtersa, da "...Tokio nema plan B i neće biti ni najmanjih promkena u vezi sa igrama".

Japan se godinama priprema za Igre, uloženo je oko 12 milijardi američkih dolara, pa zvanični Tokio nastoji da razuvjeri svjetsku javnost da bi Olimpijske igre mogle biti otkazane ili delocirane zbog straha od širenja koronavirusa.

Možda će vas zanimati

Iako u Kini, iz koje je virus krenuo, opada broj slučajeva novooboljelih, virus se očigledno brzo širi po svijetu, pa je tako i u Japanu evidentirano 200 zaraženih i pet preminulih.

Predsjednik Međunarodnog Olimpijskog komiteta, Tomas Bah, podržao je stav Tokija, rekavši da je MOK "...potpuno posvećen" da se Igre održe u skladu sa planom i rasporedom.

U telefonskom intervjuu, Kacura Enijo je rekao da su organizatori svjesni prijetnje od koronavirusa, ali da ne namjeravaju da odlože najavljeno održavanje Olimpijskih igara u terminu od 24. jula do 9. avgusta.

"Ne razmišljamo o drugom scenariju. Lično, nemam nikakvu dilemu o tom pitanju", bio je izričit Enijo.

Neki mediji u Japanu su izvijestili da organizatori razmatraju mogućnost da se Olimpijske igre odlože na šest ili čak 12 mjeseci, ali je Enijo to demantovao.

Ipak, uprkos izrašenom optimizmu organizatora, Japan je zbog koronavirusa već odložio brojne sportske događaje.

U međuvremenu, kandidat za gradonačelnika Lonodna, grada domaćina Olimpijskih igara 2012. godine, ponudio je gostoprimstvo svjetskim olimpijcima ukoliko se situacija u Japanu promijeni.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC