• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo legendarni bokser, trener, Flojdov stric Rodžer Mejveder

Autor Pavle Knežević

Pored svih dostignuća vezanih za sport, najpoznatije su njegove reči kojima nam svima govori da prosto nemamo pojma o boksu

 Preminuo legendarni bokser, trener, Flojdov stric Rodžer Mejveder Izvor: Guliver, Holly Stein/Getty Images North America

Legendarni bokserski trener i nekadašnji šampion Rodžer Mejveder umro je posle duge i teške borbe sa dijabetesom. Imao je 58 godina.

Osim svoje uspešne sportske karijere, bio je poznatiji kao trener, pre svega svog bratanca Flojda Mejvedera mlađeg. U toj bokserskoj porodici su i njegova braća Flojd stariji i Džef Mejveder.

Možda će vas zanimati

Mejveder je godinama bio lošeg zdravlja i daleko od očiju javnosti. Svog bratanca je trenirao u dva navrata, od 1996. do 1998. i od 2000. do 2012. Oba puta ga je menjao njegov brat Flojd stariji.

Osim toga, svi ljubitelji boksa stalno citiraju njegovu omiljenu izjavu koju je često upućivao novinarima, kolegama, navijačima: "You don't know sh*t about boxing!" Malo vulgarnije rečeno "nemaš pojma o boksu", što je i najčešći komentar ovog novinara kada čita komentare na bokserskim vestima.


Rodžer je kao bokser postao profesionalac 1981. godine i bio je šampion u dve kategorije: superpero i superlakoj. Prvi titulu je osvojio 1983. godine, kada je pobedio Samjuela Serana tehničkim nokautom u Portoriku, u svojoj tek 15. profesionalnoj borbi.

Titulu je dva puta branio, a onda ga je za minut i po nokautirao pokojni Roki Lokridž (još jedan šampion tužne sudbine, koji je tužnom igrom sudbine postao najpoznatiji kao internet "mema" "Best Cry Ever" iz emisije "Intervention".)

Rodžer je delio ring sa besmrtnim velikanima ovog sporta kao što su Hulio Sesar Čaves i mladi Pernel Vitaker, izgubivši od prvog tehničkim nokautom, a od drugog, naravno, na poene.

Na vrh se vratio preskočivši dve kategorije, kada je 1988. zaustavio Maurisija Asevesa u trećoj rundi i postao WBC šampion u superlakoj kategoriji. Tu titulu je branio tri puta dok mu je nije oduseo veliki, veliki Čaves u njihovom revanšu.

Rodžer Mejveder bokser
Izvor: YouTube/haNZAgod

Godine 1991. izazvao je Rafaela Pinedu za IBF titulu u istoj kategoriji, ali je izgubio. Karijera mu je trajala sve do 1999. a okončao je sa skorom 59 pobeda i 13 poraza, uz 35 nokauta.

Ali, ipak je svoju najveću slavu stekao kao trener i to svog bratanca, koji je jedan od najboljih boksera svih vremena. Njega je vodio tokom najboljih godina Flojdove karijere.

Rodžer Mejveder savetuje Flojda tokom borbe
Izvor: YouTube/Marcus Sullivan

Bio je u centru skandala kada je 2006. Zab Džuda faulirao Flojda dva puta u 10. rundi. Rodžer je tada utrčao u ring da se pobije sa njim i završio je u koškanju sa Zabovim ocem i trenerom Joelom Džudom.

Atletska komisija Nevade ga je suspendovala na godinu dana i kaznila sa 200.000 dolara.

Kao bokser nosio je nadimak "Crna mamba", koji je posle uzeo i prisvojio Kobi Brajant.

"Hteo sam boksersko ime koje ne bi bilo tako obično. Jednog dana sam prevrtao kanale i naleteo na neku emisiju o različitim reptilima i prikazivali su crnu mambu, jednu od najsmrtonosnijih zmija na svetu. Sviđalo mi se što je mamba tako tiha kad napadne, ali kad te ujede samo jednom – otrovan si. To me podsetilo na mene", ispričao je Rodžer kako je dobio taj nadimak.

Ovo je svakako veliki udarac i za Flojda, koji je nedavno ostao bez majke troje svoje dece, sa kojom je bio razveden, a u januaru i bez Kobija Brajanta, sa kojim je bio dobar prijatelj. Flojd i Rodžer su bili jako, jako bliski, a loše zdravlje trenera je jedini razlog što su prestali da sarađuju.

Poslednji pozdrav i počivaj u miru.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC