• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Krivaja za kraj rukometnih takmičenja: Jedini pošten i pravno validan put

Autor mondo.ba

Klub iz Zavidovića podržao je prijedlog čelnika RS BiH Marina Umičevića

 RK Krivaja za prekid takmičenja jedino pošteno i pravno validno Izvor: Christof Koepsel/Bongarts

Klubovi su podržali njegov prijedlog, a među njima je i Krivaja iz Zavidovića, koja se oglasila saopštenjem za javnost, a koje vam u cjelosti prenosimo.

Možda će vas zanimati

''Svjedoci smo da se građani Bosne i Hercegovine ovih dana nalaze u velikim problemima vezanim za Korona virus (Covid-19), koji je 'paralisao' našu državu. Svi krizni štabovi počev od državnog pa do entitetskih i kantonalni obustavili su sve javne manifestacije za dobrobit svih građana.

Kao što znate, Rukometni savez BiH je na osnovu toga obustavio sva takmičenja, kao i svi klubovi svoje trenažne procese. Svima je očigledno da se prekinuto prvenstvo 2019/20 neće nastaviti jer prema svim prognozama relevantnih institucija veliki problemi za naše građane tek dolaze. Sa tim u vezi, RK Krivaja Zavidovići za dobrobit rukometa poziva Upravni odbor Rukometnog savez BiH da donese odluku o okončanju sezone 2019/20.

Prema našem mišljenju, kao i većine klubova sa kojima smo u kontaktu, Upravni odbor treba donijeti odluke prema trenutnom stanju na tabeli, te proglasiti pobjednika Premijer lige u muškoj konkurenciji, ekipe koje su se plasirale u evrokupove, one koji napuštaju lige i one koji ulaze u viši rang.

Takođe, pozivamo Rukometni savez Federacije da proglasi pobjednike Prvih liga, tj. dva kluba koja su se kao prvoplasirani u prvim ligama Federacije (grupe Sjever i Jug) plasirali u viši rang. Naš poziv se isključivo odnosi na mušku konkurenciju jer nemamo tačne informacije o ženskoj konkurenciji.

Ovaj naš zahtjev i poziv kao članice Rukometnog saveza BiH sa kojim se prema nezvaničnim stavovima slaže 90% klubova u BiH temeljimo na osnovu pravnog i relevantnog dokaza u kome su sve četiri lige u muškoj konkurenciji odigrale skoro 60% svog takmičenja. Rukometni savez BiH pod HITNO mora donijeti ovu odluku po uzoru na mnoge evropske i svjetske saveze, koji su donijeli ovakve odluke, kao i na saveze unutar naše države (Košarkaški i odbojkaški donijeli odluku).

Kao što smo naveli, klubovi su raspustili sve igrače i nisu u trenažnom procesu, te priča o tome kako će se takmičenje nastaviti je iluzorna i plasiraju je ljudi kojima ne ide u prilog ovakav pošten i jedino pravno valjan ishod završetka takmičenja za sezonu 2019/20 u muškoj konkurenciji.

Takođe, želimo da skrenemo pažnju upravnom odboru Rukometnog saveza BiH i Rukometnom savezu Federacije BiH da većina klubova, uključujući i RK Krivaja, ima ugovore sa igračima do 31. maja, te pravno, a ni finansijski nećemo moći zadržati igrače da igraju eventualno u nekom ljetnom periodu nastavak takmičenja. Pored toga, želimo istaći da će igrači duži vremenski period biti van trenažnog procesa i nemoguće je iste spremiti za nastavak takmičenja, a zdravlje svih rukometaša nam treba biti najvažnije.

Iz svih ovih navedenih razloga mislimo, kao i većina klubova u BiH, da Rukometni savez BiH u saradnji sa dva entitetska saveza u narednih nekoliko dana MORA donijeti zvaničnu odluku kako bi se klubovi mogli organizovati za daljnji rad. Pored toga, želimo istaći da će Rukometni klub Krivaja pomno pratiti sve odluke Rukometnog saveza BiH i Rukometnog saveza Federacije BiH, te ćemo, ako se donesu bilo kakve odluke koje nisu pravno valjane, pravdu potražiti u mjerodavnim državnim institucijama.

Želimo javnost upoznati i na lobiranje pojedinih klubova koji u javnosti žele plasirati priču koja njima odgovara, a koja je u suprotnosti sa poštenim i pravno valjanim činjenicama na koji način se treba završiti rukometna sezona 2019/20 u Bosni i Hercegovini.

RK Krivaja već treću sezonu igra Prvu ligu Federacije, grupa Sjever, i ni na jedan način sem rezultatom nismo željeli da uđemo u Premijer ligu (to vam mogu potvrditi RK Gračanica i RK Sloboda Tuzla), ali sada kada je došao trenutak i kada smo u dvanaest utakmica ubilježili dvanaest pobjeda spremni smo da uradimo sve kako se ne bi dešavale radnje "ispod stola" i "usluga za uslugu" što je slučaj u našoj državi u čitavom društvu.

Klub smo sa velikom rukometnom tradicijom, klub smo koji je dao najveći broj A reprezentativaca BiH u poslijeratnom periodu, dali smo dva selektora A reprezentacije i mnogo toga za bosanskohercegovački rukomet, te sigurno nećemo sjediti skršteni ruku. Nećemo gledati kako se dogovara usluga za uslugu, pa kao prošle sezone da se mimo propozicija ostavljaju klubovi u ligama, proširuju lige radi pojedinih klubova i otkazuje plej-of.

Prije četiri godine RK Krivaja je kao 10. na tabeli Premijer lige BiH ispao u niži rang i nismo se bunili jer su se poštovale propozicije da iz lige ispada pet klubova. Od tada pa sve do danas smo radili, konsolidovali klub, vratili dugove, radili na poboljšanju Škole rukometa RK Krivaja i u 3 sezone ubilježili samo 3 poraza. Sada smo spremni i poručujemo svima onima koji pokušavaju mimo svega pravno valjanog i sistemom usluga za uslugu da pomno i u ovim teškim danima pratimo svaki korak koji se dešava u bosanskohercegovačkom rukometu.

Iz svih ovih navedenih razloga mislimo da Upravni odbor Rukometnog saveza BiH i Rukometnog saveza Federacije BiH svoj posao treba da radi valjano, poštujući pravne akte i pravne činjenice, kao i da klubove ne drži u neizvjesnosti.

Ovim saopštenjem i dopisom Rukometnom savezu BiH i Rukometnom savezu Federacije BiH želimo da pozovemo vodeće ljude našeg rukometa da nama klubovima pomognu i donesu odluku o završetku sezone 2019/20 jer su svi klubovi ne samo RK Krivaja u iščekivanju ove odluke. Hvala i svim rukometnim radnicima želimo puno sreće i zdravlja u ovom ne tako obećavajućem periodu.

RK Krivaja'', navedeno je u klupskom saopštenju.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC