• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tokio 2020 neće biti otkazan: Hitno se oglasio i prvi čovjek MOK!

Autori Mladen Šolak Autori Pavle Knežević

"Olimpijski plamen osvjetliće kraj ovog mračnog tunela", poruka je čelnika Međunarodnog olimpijskog komiteta. Da li je ovim završena rasprava?

 Olimpijske-igre-Tokio-2020-odlaganje-otkazane-izjava-Tomas-Bah-predsjednik-Medjunarodnog-komiteta Izvor: Guliver, Tomohiro Ohsumi/Getty Images AsiaPac

Zaista bombastična vijest objavljena je u nedjelju uveče u Španiji i glasila je da Olimpijskih igara u Tokiju neće biti.

Nacionalna radio stanica Kadena Ser najavila je da će vrhunski sportisti predstojećeg ljeta biti slobodni zbog globalne pandemije opasnog virusa korona, čije se žarište prebacilo u iz Azije u Evropu.

I to sa akcentom na Italiju i Španiju, odakle je ova vijest i došla.

Istovremeno, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) najavio je da će u naredne četiri nedjelje donijeti definitivnu odluku o ODLAGANJU Igara, ali u svom saopštenju ni na trenutak nije pomenuo mogućnost da se takmičenje ne održi.

Možda će vas zanimati

Razlozi za to su sasvim objektivni, jer je prije svega izuzetno komplikovano otkazati tako veliko, globalno takmičenje za koje se karte prodaju dvije godine unaprijed, uz podrazumijevano i još ranije prijavljivanje. Takođe, nacionalni olimpijski komiteti i sportski savezi plaćaju pripreme sportistima mjesecima i godinama unaprijed, pa ni njima nikako nije u interesu da se Tokio ne dogodi.

Takođe, jako bitan faktor su i sponzori, koji logično žele da Igre budu održane, jer su uložili i novac i svoj brend.

Uz sve navedeno, postavlja se pitanje zašto je takvu informaciju objavio radio "Kadena Ser", koji je poznat kao ozbiljan i relevantan izvor? Pretpostavka je da se to dogodilo zbog velike panike u Španiji, jer je ta zemlja teško i sve teže pogođena opasnim virusom od koga se sada brani čitava planeta.

Dakle, olimpijske igre sigurno neće biti održane na silu, ali nema šanse da ne budu održane, već samo odložene.

Tokom večeri, MOK je objavio pismo koje je predsjednik Tomas Bah napisao globalnoj "sportskoj zajednici", da bi im objasnio pristup organizacije koju predvodi.

U tom pismu, Bah je još jednom rekao da je prioritet očuvanje zdravlja svih koji učestvuju na Igrama. On je naglasio...

"Ljudski život je važniji od svega, uključujući i od održavanja igara. MOK želi da bude dio rješenja. Zato smo kao svoj vodeći princip odredili brigu o zdravlju svih koji učestvuju, kao i doprinos da se virus obuzda. Želim da nade svih sportista i saveza sa svih pet kontinenata budu ostvarene i da kroz kraj ovog mračnog tunela svi prolazimo zajedno, a pritom ne znamo koliko je dugačak. Olimpijski plamen biće svjetlo na kraju ovog tunela", izjavio je Bah i tako još jednom razjasnio:

MOK će uraditi sve što može da Tokio 2020 ipak bude održan.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC