• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVANIČNO: OI u Tokiju 2021. godine!

Autor mondo.ba

Saga je završena - Igara u Tokiju ove godine neće biti!

 Zvanično Olimpijada u Tokiju 2021. godine Izvor: Guliver/Getty images/Carl Court

Hoće, neće, hoće – na kraju neće!

Danas je postalo jasno – Olimpijske igre u Tokiju, koje su planirane za period od 24. jula do 9. avgusta, neće biti održane ove godine, već će najbolji sportisti svijeta olimpijsko selo u japanskoj prestonici naseliti sljedeće godine, što je sinoć nagovijestio i jedan od vodećih ljudi MOK-a Dik Paund.

Možda će vas zanimati

Tokom dana dogodio se jedan od važnijih telefonskih poziva u istoriji olimpizma. Sa jedne strane žice bio je japanski premijer Šinzo Abe, a sa druge ''alfa i omega'' Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, a razgovor je završen uz zaključak: Olimpijade u Japanu ove godine NEMA!

Upravo je prvi čovjek japanske Vlade bio glavni zagovornik da se Igre održe, vjerovao je u to i Bah, ali je na kraju doneseno, čini se, jedino prihvatljivo rješenje kada su zdravlje i sigurnost sportista u pitanju, s obzirom na pandemiju koronavirusa.

''Pričali smo sa predsjednik MOK-a Tomasom Bahom i zamolili ga da razmotri odgađanje Olimpijskih igara na period od godinu dana kako bi sporisti dočekali takmičenje u najboljoj mogućoj formi, ali i kako bi ovaj događaj učinili sigurnim za sve posjetioce. Predsjednik Bah je rekao da je sto posto saglasan sa nama'', rekao je Šinzo Abe, potvrdivši da će Igre u Japanu biti završene sa krajem sljedećeg ljeta.

Otkako je modernog olimpizma, odnosno od 1896. godine, Igre nikada nisu bile odgođene, ali jesu otkazane i to tri puta – 1916, 1940. i 1044. zbog svjetskih ratova, dok su u periodu Hladnog rata SAD i SSSR bojkotovali Igre u Moskvi 1980. odnosno Los Anđelesu 1984. godine.

Inače, u proteklom periodu mnogo je bilo zagovornika odgađanja OI.

Pomenimo samo neke: organizacija ''Global Athlete'' koja zastupa olimpijske nade, predsjednik IAAF Sebastijan Kou, Plivački savez SAD, zlatni irski paraolimpijac Majkl MekKilop, slavni američki atletičar Karl Luis zagovarao je da se Igre održe 2022. godine... dok su pojedine zemlje zaprijetile bojkotom ukoliko se OI održe ovog ljeta.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC