• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novak ovaj put samo o tenisu: Postajemo sport za 60+, evo šta bih promenio!

Autor Mladen Šolak

Najbolji teniser sveta ponovo se obratio javnosti i sada govorio prvenstveno o sportskim temama.

 Novak-Djokovic-uzivo-Instagram-Fabio-Fonjini-korona-virus-vakcina. Izvor: Instagram/DjokerNole

Najbolji teniser na svetu i danas provodi vreme u karantinu uz telefon i društvene mreže.

Novak Đoković je trenutno u Španiji, odakle se prvi put obratio javnosti od kada je pre dva dana rekao da ne planira da se vakciniše protiv virusa korona.

Možda će vas zanimati

Tom izjavom, iako vakcina još nije ni blizu, izazvao je gomilu komentara sa svih strana. Kritikovao ga je srpski epidemiolog Predrag Kon, kritikovali su ga i iz inostranstva...

Međutim, ovog puta Novak je govorio pre svega o sportu, o najavljenoj pomoći teniserima koji su slabije rangirani, ali i o nekim detaljima koje bi promenio u igri u kojoj je najbolji na svetu.

Pričajući sa Italijanom Fabijom Fonjinijem (32), svojim vršnjakom i rivalom, Novak je detaljno govorio o toj temi.

"Uvek sam za promene, jer se sve u životu menja. Teško je reći, danas koristimo telefon koji će za nekoliko godina da postane star. Moraš da se menjaš, sportska industrija, tenis mora da se razvija", napravio je Novak uvod.

"Uostalom, čitao sam istraživanje prema kojem u SAD i u Evropi prosečan teniski fan ima 60 i više godina. To je nešto što je malo zastrašujuće iskreno, to nije dobro za budućnost našeg sporta. imamo sjajne navijače, naš sport dobro stoji, globalan je, svuda je praćen, ali moram da uradimo nešto da dovedemo nove generacije".

Novak je rekao da je ne tako davni "Next Generation Finals" turnir u Milanu bio veoma dobar test za eksperimentisanje sa novim pravilima. Podsetimo, na njemu su mečevi igrani u setovima do četiri osvojena gema.

Na primer, taj-brejk je igran pri rezultatu 3:3, u gemovima se nije igralo na razliku, već je pri rezultatu 40:40 igran odlučujući poen, a teniser koji je primao servis mogao je da bira da li će da prima sa đus ili sa prednost strane.

"Taj turnir NextGen Finals u Milanu je bio veoma dobar test. Ne znam da li bih odmah prešao na to, niti kažem da sam za to, ali neke stvari bih promenio... Na primer, koučing na terenu".

Prema Novakovom mišljenju, trener (kouč, "coach") bi trebalo da ima pravo da sedi kraj terena, blizu igrača.

"Budimo iskreno, koučing i sada postoji i samo zavisi od toga koliko sudija to vidi, toleriše... Mnogi treneri koriste možda verbalan koučing ili znakove, signale... Mislim da bi koučing trebalo da bude dozvoljen i u muškom tenisu, ali ne slažem se sa tim da bi svi trebalo da čuju to što on govori igraču".

"Ako svi čuju šta kažeš igraču onda to može da bude zloupotrebljeno i to može lako da dođe do trenera tvog protivničkog tima. Sledeći korak onda je da njegov trener ode do svog igrača i kaže mu -"slušaj, oni će raditi to i to. Dakle, neka igrač ode do trenera, kao u drugim sportovima. mislim da bi to trebalo dopustiti".

Fonjini se našalio pa pitao Đokovića koga bi on trenirao.

"Tebe bih verovatno trenirao. Mislim da si jedan od najtalentovanijih igrača protiv kojih sam igrao, mislim da tvoj tim i tvoji treneri rade veoma dobar posao, ali mislim da bih mogao da doprinesem malo više", rekao je Novak.

"Srbija, Srbija", vikao je Fonjini kroz osmeh.

"Takođe, trenirao bi i Feliksa Ože Alijasima, talentaovan je, ima sjajnu radnu etiku. Naravno i Denisa Šapovalova, Stefanosa Cicipasa...", dodao je Đoković.

"Ja bih trenirao Kirjosa", završio je razgovor o ovoj temi Fonjini.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC