• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Filipović: Klubovi će se gasiti, otkazivaće igračima, voleo bih da grešim

Autor Mladen Šolak

Kapiten zlatne vaterpolo reprezentacije Srbije otvoreno govori o trenutnim problemima

 Filip-Filipovic-vaterpolo-problemi-korona-virus Izvor: MN PRESS

Proglašenje pandemije virusa korona zateklo je početkom marta srpsku vaterpolo reprezentaciju u Grčkoj, gde je otputovala na sparing sa tamošnjom reprezentacijom.

Višom silom, taj plan nije ostvaren, pa su olimpijski šampioni morali da se vrate kućama, a pošto su došli iz inostranstva, morali su i u višenedeljni karantin. Najpre 14 dana, a onda je to produženo na 28.

Filip Filipović, kapiten reprezentacije, zato sada želi da što više vremena provede u prirodi, kada god je to moguće.

Možda će vas zanimati

"Trudim se da svoje slobodno vreme provedem što je moguće kvalitetnije, a da što manje sedim u kući besposlen. S obzirom na dužinu trajanja ovog stanja i ograničenog kretanja, opcije su polako počele da se smanjuju. Koliko god nam to vreme dozvoljava trudimo se da ga provedemo u prirodi. Bio sam 28 dana u karantinu, zatvoren u četiri zida i sada mi svaki izlazak pričinjava zadovoljstvo i daje osećaj slobode", rekao je on.

Naravno, treninzi i dalje nisu u planu.

"Voda je još uvek misaona imenica", kaže kapiten.

Izvor: MN PRESS

S obzirom na to da je zabrana sporta već izrazito duga, jasno je da će i vaterpolisti morati na temeljne pripreme pre nego nastave. Kada god taj nastavak bude zakazan.

"Period povratka je naš najmanji problem. On će trajati mesec, dva, ali ono najbitnije jeste da smo se dobro uželeli vaterpola, dokazivanja i da nikome neće teško pasti trening. Biće sve to kako treba, ne sumnjam u to, samo da još dobijemo zeleno svetlo".

Ako ova sezona bude otkazana, vaterpolisti bi mogli da pola godine provedu bez takmičarskih utakmica. Filipović zato smatra da bi tokom leta trebalo okupiti reprezentacije.

"To je teško ili skoro nemoguće nadomestiti. Jedini izlaz vidim u okupljanju nacionalnih selekcija i jednog održavanja forme uz kontinuirani rad sa reprezentacijom. Odlazak na more mislim da neće biti opcija ovog leta", objasnio je srpski as.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Andrija Prlainović, još jedna legenda srpskog vaterpola, predložio je početkom godine da vaterpolo postane letnji sport. Ta ideja se sada još konkretnije nameće, a Filipović deli to mišljenje.

"Nažalost, mislim da se sezona neće nastaviti tokom leta, iako bih iskreno to najviše voleo. To je jedina prava i logična odluka u interesu sportista i našeg sporta generalno. Vaterpolu jeste mesto ispod sunca, na otvorenom i to svi najviše vole. Problem može da bude finansijske prirode, ali smatram da nije nesavladiv. Šta će biti mogu samo da naslutim, ali propuštamo možda i jedinu šansu koja nam se ukazuje u poslednjih 30 godina da odigramo klupsku sezonu preko leta", rekao je kapiten Srbije.

Filipović je rekao da se glas organizacije igrača još ne čuje dovoljno i da su vaterpolisti odavno navikli da se ne radi u njihovom interesu. Zato, nažalost, očekuje još teških vesti, poput one koja je stigla iz Mađarske, gde se sponzor tamošnjeg lidera OSC-a povukao iz kluba i ostavio bez ugovora srpske vaterpoliste Andriju Prlainovića, Branislava Mitrovića, Savu Ranđelovića i Nemanju Ubovića.

"Samo je pitanje dana kada će i drugi klubovi početi da otkazuju saradnju svojim igračima. Siguran sam da će se i neki klubovi, koji su do juče bili stabilni, ugasiti usled novonastale situacije. Sport ne može da ostane imun na globalna dešavanja ovih razmera. Ako bih ikada poželeo da nisam u pravu onda je to ovaj momenat i ovo pitanje. No, iskustvo mi govori nešto drugo, ali će vreme će pokazati", smatra as slavnog Pro Reka, za koji igra od 2014.

Izvor: MN PRESS

I naredna sezona bi lako mogla da bude neizvesna, jer su prognoze da će se virus vratiti tokom jeseni.

"Nadam se da neće doći do tog scenarija jer onda zaista sport neće više izgledati kao sada. Da iz jedne prekinute sezone uđemo u novu kojoj početak nije izvestan mislim da bi nas odvela u dublju krizu nego što je trenutno", zaključio je Filipović.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC