• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đoković: Opsujem, slomim reket... Bolelo me je kada sebe vidim takvog!

Autor Mladen Šolak

"Trošilo mi je to životnu energiju, crpelo me je do bola!"

 Novak Đoković: Opsujem, slomim reket... Bolelo me je kada sebe vidim takvog! Izvor: Guliver, Clive Brunskill/Getty Images Europe

Novak Đoković u vreme pandemije virusa korona "otvara" sebe čitavom svetu i trudi se da edukuje što više ljudi, koristeći lične primere.

Najbolji teniser sveta pokrenuo je serijal "Svesno življenje" i u razgovoru sa svojim stručnim prijateljima govori o dubljim temama od sporta, o životu, o zdravlju u svim oblicima, egu...

Možda će vas zanimati

U ponedeljak je njegov sagovornik bio Žarko Ilić, lekar po struci i učitelj reikija, a Novak je u razgovoru govorio i o burnim emocijama koje proživljava na terenu, onda kada ga gledaju milioni širom sveta.

Kada neki poen ili potez ne prođe kako je zamislio, Đoković se ne usteže da pokaže svoju reakciju, da baci reket, da glasno opsuje, ali uspeva da u sledećem trenutku krene ispočetka i da bude usredsređen samo na ono što dolazi.

On priznaje da to nije uvek lako i da mu je dugo teško padalo kada je gledao snimke svojih afektnih reakcija.

"Osećao sam veliku krivicu kad se ponašam ružno, kada opsujem ili bacim reket. Jako brzo se osvestim i shvatim da sam uradio nešto što nije dobro, što nije dobar primer za mlade tenisere, sportiste... Dugo sam vukao to u sebi, trošilo mi je životnu energiju, crpelo me je do bola, nosio sam to kao problem. Kad vidim sebe da bacam reket u meni se javi trauma i emocije kritike prema sebi. Osećam da sam na tom konkretnom, jednostavnom primeru naučio kako to da prihvatim. Mnogo lakše je to reći nego uraditi"

Đoković i njegov sagovornik objasnili su da ne bi trebalo da budemo zarobljenici trenutaka koji idu jedan za drugim, već da bi se "odmah trebalo usredsrediti na naredni momenat, koji može da donese nešto drugo".

Novak je javno priznao i da ga njegovi najbliži nekad pitaju zašto posle svakog meča poznatim gestom šalje ljubav i publici koja je pre toga navijala protiv njega.

"Dobio sam nekoliko puta pitanje od bliskih ljudi. Govorili su mi: 'Igraš protiv najvećih rivala, na najvećim stadionima i oni navijaju čitav meč protiv tebe, svi, a ti im uprkos svemu tome održiš ritual i šalješ im ljubav svima i smeješ se svima'".

Izvor: Guliver, Matt King/Getty Images AsiaPac

Potom je objasnio...

"To radim prvenstveno zbog sopstvenog rada, zbog sopstvene transformacije i pretvaranja svih negativnih emocija u pozitivne. U tim emocijama želim da budem. Ko ne želi da bude radostan, veseo, ljubazan, saosećajan... Da pitaš 99,9 odsto ljudi na svetu za prioritete, svi bi rekli da žele da budu zdravi, srećni u ljubavi, veseli... To često zaboravimo jer uđemo u vrtlog savremenog sveta, gde god da se okrenemo uvek nešto jurimo, uvek smo u nekom zaostatku, nikad nismo do kraja zadovoljni".

Đoković je ponovio da ponekad nije ponosan na svoje reakcije, ali da se trudi da iz svega nauči.

"Nekad odreagujem žustro prema njima, iznerviraju me, ali za razliku od mog reagovanja i shvatanja te situacije pre tri godine, sada bolje prihvatam to kako jeste. Trudim se da uvek izvučem neku pouku".

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC