• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO: Ministarstvo sporta Srpske dijeli novac prema broju navijača!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

U novom pravilniku Ministarstva porodice, omladine i sporta RS uvršten još jedan kriterijum iako nije jasno kako će se on primjenjivati u praksi.

 Sport Republika Srpska Ministarstvo sporta pravilnik - kriterijum navijači Izvor: MN PRESS

Nakonšto je određenim sportskim klubovima u decembru dodijeljeno 1,5 miliona KM iz budžetske rezerve mimo redovnog finansiranja, Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS donijelo je još jednu odluku o finansiranju koja bi mogla da izazove burne reakcije u sportskoj javnosti.

Naime, Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS u februaru je donijelo “Pravilnik o izmjeni i dopunama Pravilnika o uslovima i kriterijumima za finansiranje nosilaca razvoja sporta Republike Srpske”, (Službeni glasnik RS, broj 15 od 27.02. 2020.) u kojem se postojećim kriterijumima za finansiranje sportskih klubova u članu 17a, stav ž, dodaje novi kriterijum - okvirni broj navijača , članova, simpatizera i organizovanih navijačkih grupa sportskih organizacija.

Možda će vas zanimati

Procjenu ispunjenosti uslova za utvrđivanje vrhunskih sportskih uspjeha i vrednovanje sportskih organizacija donosi tročlana komisija koju imenuje ministar, a koju čine jedan predstavnik Generalnog sekretarijata Vlade, jedan predstavnik Ministarstva, porodice omladine i sporta RS i jedan predstavnik Ministarstva finansija RS.

U navedenom pravilniku nije navedeno da li postoji sistem bodovanja pojedinačnih kriterijuma i koliko bi bodova nosio kriterijum koji se tiče navijača.

Ono što je takođe nepoznato je na osnovu čega će se odrediti odrediti broj navijača, članova, simpatizera i organizovanih navijačkih grupa neke sportske organizacije.

Pitanje je, da li će se pritom uzimati u obzir samo sudski registrovana udruženja navijača (trenutno registrovana kao udruženja građana) ili će se uzimati u obzir i broj navijača na utakmicama (zvaničan broj o posjeti).

Ukoliko se bude uzimala u obzir posjeta ono što je upitno je ko će je i kako određivati za sportske organizacije i sportska takmičenja gdje ne postoji centralni registracioni sistem, kao što je to slučaj u fudbalu gdje delegat utakmice u sistem "COMET" Fudbalskog saveza BIH upisuje broj navijača.

Izvor: mondo.ba

U članu 17a, stav ž pominju se "simpatizeri" kao dio kriterijuma za finansiranje, međutim, ni tu nije jasno ko će definisati njihov status i na osnovu čega, te kako će se odrediti njihov broj za sportske organizacije, odnosno klubove.

Da li će se eventualno uzimati u obzir njihova prisutnost na društvenim mrežama i broj pratilaca koje imaju sportski klubovi? Ukoliko bi to bio slučaj, moglo bi se desiti da pojedini klubovi iz nižih liga sa velikim brojem pratilaca imaju prednost u odnosu na one iz elitnih rangova koji nisu poklanjali pažnju komunikaciji na društvenim mrežama.

Kriterijum koji se tiče broja navijača poteže i pitanje koegzistencije klubova nastalih “podjelom unutar jednog kluba", kao što je npr. slučaj sa košarkaškim klubom Borac iz Banjaluke, gdje trenutno egzistiraju i takmiče se tri košarkaške ekipe pod ovim imenom, pa se nameće pitanje ko je čiji navijač?

Odgovore na sva ova pitanja zatražili smo u Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS, ali ni nakon isteka zakonskog roka od 15 dana nismo dobili odgovor.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Daba

Moze li se brendirati Borac? Ako neki sport zeli dati ime Borac mora ispunjavati odredjene uslove. Cuj u kosarci 3 Borca pa ko im je dozvolio. Borac je jedan i igra Premijer ligu

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC