• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hamilton vršio pritisak na vozače da kleče - dokažite da niste rasisti!

Autor Milutin Vujičić

Buran vikend u Formuli 1 o kome će još biti riječi...

 Formula-1-klecanje-rasizam-Luis-Hamilton-trazio-od-vozaca-da-klece-ko-je-odbio-da-kleci Izvor: Guliver/Mark Thompson/Getty Images

Valteri Botas slavio je u nedjelju na Velikoj trci Austrije, ali o tome gotovo da niko ne priča...

Detalj koji je obilježio prvi vikend Formule 1 u novoj sezoni, koja je počela kasnije zbog pandemije korona virusa, desio se pred početak same trke. Svi vozači su se poređali uz natpis "End Racism", a uz to je Luis Hamilton pokrenuo inicijativu da svi kleknu, međutim to se nije desilo.

Možda će vas zanimati

Čak šestorica vozača ostala su da stoje dok su ostali "klečali" (što se tumači kao svojevrsna podrška borbi protiv rasizma prim. aut.), što je izazvalo brojne kontroverze.

U pitanju su Danil Kvjat (AlfaTauri), Kimi Rajkonen (Alfa Romeo), Karlos Sajnc (Meklaren), Maks Ferstapen (Red Bul), Šarl Lekler (Ferari) i Antonio Đovinaci (Alfa Romeo), koji su ostali da stoje, a od njih se naravno očekivalo objašnjenje za taj potez...

Interesantno je da su Lekler i Ferstapen najavili da neće klečati, dok su ostali to uradili bez prethodne najave, što je zbunilo one koji su gledali trku.

"Veoma sam posvećen ideji jednakosti i borbe protiv rasizma, ali vjerujem da svako ima pravo da se izrazi po ovom pitanju na način koji mu odgovara. Ja neću klečati, ali poštujem sve izbore vozača", napisao je Ferstapen na svom Twitteru dan pred trku u Austriji.

Danijel Rikardo, jedan od vozača koji su odlučili da kleknu kao podrška "Black Lives Matter" pokretu, rekao je da to nije imalo političku konotaciju.

Izvor: Guliver/Peter Fox/Getty Images

"Mislim da je nekim vozačima bilo teško zbog njihove nacionalnosti i šta bi kod njih takav potez značio", naveo je Rikardo o kolegama iz Italije, Rusije, Monaka, Španije, Finske i Holandije, za koje baš i ne može da se pronađe "znak jednakosti".

Rikardo je kazao da "nikoga ne bi trebalo osuđivati zbog toga", dok britanski "Dejli Mejl" piše da su neki vozači osketili "nepotreban pritisak" koji je na njih vršio Luis Hamilton.

Šestostruki šampion svijeta bio je pokretač ideje za "klečanje" uoči trke, a "Dejli Mejl" navodi da je želio da na ovaj način svi vozači pokažu da nisu rasisti. Očigledno, to se mnogima od njih nije dopalo, iako je Hamilton kazao kasnije da nije "pritiskao" nikoga od kolega.

"Svi imaju pravo izbora!", kazao je Hamilton, jedini crnac među vozačima Formule 1, koji se čitav život zalaže i promoviše antirasističke stavove.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC