• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vilander najavio "rat" Đokovića sa Federerom I Nadalom: Uključio se i Janko prostim pitanjem za ATP i WTA tur!

Autor Nikola Janković

Tipsarević je "pobio" tvrdnju da Novakova inicijativa isključuje prisustvu profesionalnih teniserki. To je činjenično netačno, napisao je naš legendarni teniser. Vilander ili zna nešto ili pretpostavlja - najavljuje da će Rafa i Rodžer biti otvoreno protiv Srbina.

 Vilander najavio "rat" Đokovića sa Federerom I Nadalom: Uključio se i Janko prostim pitanjem za ATP  Izvor: Guliver/Getty Images - Twitter/@JankoTipsarevic

"Đoković, koji se protivi predlogu da teniserke zarađuju koliko i teniseri, pokreće isključivo mušku uniju igrača koja će štititi njihove interese", napisala je u vanrednoj kolumni za "The New York Post" jedna od najagresivnijih feministkinja među Engleskinjama, Sofi Voker.

Autorka i aktivistkinja, koja se ne bavi temama vezanim za tenis, osim u specijalnim prilikama, podsetila je da se lično bogatstvo svetskog "Broja 1" procenjuje na  220 miliona dolara.

Možda će vas zanimati

U MEĐUVREMENU, 27. UZASTOPNA POBEDA ĐOKOVIĆA: NOVAK NIJE ŠTEDEO NI RIVALA, NI SUDIJU!

Dok je uredništvo pripremalo tekst za objavu, Đoković se pripremao za finale Sinsinati mastersa u Njujorku, a njegovi prethodnici na…

a) prvom mestu svetske rang liste;

b) prvom mestu liste zarada na turnirima;

c) mestu predsednika Unije profesionalnih tenisera ATP tura;

…Rodžer Federer i Rafael Nadal, uživali na jahtama sa svojim porodicama.

Švajcarac je bio gost francuskog milijardera Bernara Arnoa, vlasnika brojnih kompanija među kojima su i modne kuće "Dior" i "Luj Viton", dok je Španac u pauzama priprema za Rolan Garos na rodnoj Majorki, povremeno, isplovljavao u jahti vrednoj 6,2 miliona dolara, kojom se častio 3. juna za 34. rođendan.

Nije nevažno pomenuti da, u vreme kada su tenisere pred ATP organizacijom predstavljali Federer i Nadal, nije došlo do poboljšanja položaja igrača, promena u podeli zarade na turnirima, korigovanja nagradnog fonda u korist slabije plasiranih tenisera, itd. Postoje hroničari koji tvrde da nije bilo ni javnih rasprava o tome.

Obojica su pristala da prokomentarišu vesti iz Sjedinjenih Država.

Anketa

Ko će se povući sa najviše gren slem titula?

  • Rodžer Federer

    10.22% (14)

  • Rafael Nadal

    8.03% (11)

  • Novak Đoković

    81.75% (112)

Ko će se povući sa najviše gren slem titula?

Rezultati

Nadal i Federer nisu jedini koje je zainteresovala ova tema. Praktično u danu kada je jedan od vodećih novinara u svetu tenisa, Ben Rotenberg, objavio da će Đoković i Vasek Pospišil podneti ostavke na mesta predsednika i potpredsednika Unije profesionalnih tenisera i, naročito, od kada se pročulo da će formirati svoju, nezavisnu asocijaciju, "pola" Britanije i dobar deo američkih medija prepoznao je trenutak za novu rundu okršaja sa Srbinom, u meču koji traje od njegovog stupanja među profesionalce.

Tako je i Sofi Voker poentirala predstavljajući Đokovića kao mizogena, čoveka koji se venčao sa devojkom iz srednjoškolskih dana, zloupotrebljavajući njegov nekoliko godina "bajat" odgovor na pitanje o tome - da li je logično da teniseri i teniserke zarađuju isto, ako se TV rejtinzi bitno razlikuju, kao i cene ulaznica za mečeve ATP i WTA konkurencije, pored toga što je na gren slem turnirima muški često ostaju na terenu nekoliko sati duže od devojaka.

Ne sluteći da se samo to čeka, Đoković tada nije odgovorio prosto: "Ne želim o tome da pričam" ili, recimo: "Nije moje da o tome odlučujem", već se složio da je ekonomski teško pronaći razloge zbog kojih bi zarade bile iste, ako je realnost već takva. Dodao je da o tome vredi razgovarati.

To mu je, ove 2020. godine, "prišiveno" kao protivljenje ideji o jednakim zaradama između tenisera i teniserki, a odluka da se povukao sa mesta predsednika Unije profi tenisera, kako bi interese kolega sa Tura branio iz nezavisne pozicije u odnosu na samu ATP organizaciju, predstavljena je kao potvrda njegove sklonosti ka diskriminaciji žena.

Đoković ni na koji način nije mogao da bude razmatran kao opcija za predsednika Saveta teniserki (koji je ekvivalent Unije profesionalnih tenisera), a koji od 2019. čine Medison Kiz, Džoana Konta, Anastasija Pavljučenkova, Sloan Stivens, Dona Vekić, naša Aleksandra Krunić, Gabrijela Dabrovski i Kristi En. 

Kada je, tokom višemesečne pauze zbog pandemije koronavirusa, Đoković izašao sa predlogom da teniseri sa najvišim zaradama na Turu odvoje deo sredstava za pomoć kolegama sa "dna" rang liste, članice Saveta teniserki nisu blagonaklono gledale na tu inicijativu. Došlo je čak do sukoba između igračica koje su delegirane da zastupaju interese svojih koleginica.

Savet je takođe tesno vezan za WTA i njegove članice su prisutne u vodećim forumima organizacije kojoj pripadaju, sa pravom glasa i odlučivanja.

Ispostavilo se, u međuvremenu, da ni taj narativ - da Novaka ne zanima položaj teniserki i da mu je stalo samo da štiti interese tenisera - nije tačan. To je na Twitteru naglasio njegov prijatelj, kolega i "saborac" Janko Tipsarević, koji u Njujorku boravi kao trener Filipa Krajinovića.

"Iz nekog razloga, narativ koji prati ovu veličanstvenu inicijativu ujedinjenja stavova svih nas u tenisu, nazvanu PTPA, uporno isključuje prisustvo ženskog profesionalnog tenisa, a to je činjenično netačno", napisao je Tipsarević, naglašavajući da to što je Asocijacija nastala "otcepljenjem" tenisera od Unije ne znači da je, u isto vreme, zatvorena za koleginice.

Grupi skeptika priključio se i stručni konsultant televizije "Eurosport", Mats Vilander, koji se proslavio osporavajući Đokovića sve dok mu, povratkom srpskog asa na tron u ekspresnom roku posle povrede i operacije lakta, nije ponestalo i najtanjih argumenata.

Šveđanin, međutim, nije kritikovao ideju, koju je u startu podržala poveća grupa tenisera, ali je u distanciranju Nadala i Federera prepoznao nešto više - buduće oponente Đokoviću i na tom polju.

"ATP organizacija osnovana je 1973, kada su izabrani i prvi predstavnici tenisera. Oni su se menjali često, jedan od prvih bio je i Niki Pilić, legenda jugoslovenskog tenisa, ali je do ove godine ATP ostao taj koji je brinuo o samim igračima i njihovim interesima. Novak i grupa igrača oko njega smatra da to više nije dovoljno i pokušavaju to da promene", kratko je sumirao Vilander u "brifingu" sa Barborom Šet pred početak Đokovićevog meča sa Damirom Džumhurom.

"Velika je stvar što su teniseri u toj meri zainteresovani i rešeni da se njihov glas čuje", konstatovao je, a onda najavio da će to, uskoro, dovesti do jasne konfrontacije između Đokovića sa jedne i Federera i Nadala sa druge strane.

"Novaka čeka težak posao, jer će preko puta sebe imati ozbiljan izazov u vidu Rafe i Rodžera", rekao je Vilander.

"On se godinama unazad trudi da bude glas običnih tenisera, da bude ambasador muškog tenisa, videćemo kako će to funkcionisati", nadovezao se "Eurosportov" pundit, koji je na ovom US openu dobio ozbiljnu konkurenciju u Srđanu Đokoviću.

Ponosni tata sa uživanjem je pratio igru najstarijeg sina, koji je za manje od dva sata tenisa "dodao" i Džumhura na zajedničku fotografiju svih koji su ga pobedili ove godine.

Pročitajte i ovo


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC