• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đoković i 4 pitanja kako najlakše oboriti rekord Federera: London je ključan, ne mora ni da osvoji Australijan open!

Autori mondo.rs Autori Bojan Jakovljević

Ovde je sve što treba da znate o Novakovoj trci za obaranje Federerovog omiljenog rekorda.

 Đoković i 4 pianja kako najlakše oboriti rekord Federera: London je ključan Izvor: Guliver/Getty images/Marcelo Endelli, Guliver/Getty Images/Shaun Botterill

Novak Đoković će 2021. godinu započeti kao najbolji teniser sveta! Svetski broj jedan i čovek koji je već 292. sedmicu na vrhu ATP liste, "sitno" odbrojava do obaranja rekorda Rodžera Federera.

Potrebno mu je još 19 da bi prestigao Federerovih 310 i to bismo mogli da vidimo najranije 8. marta 2021. godine. Ali šta je sve potrebno Đokoviću da bi se do tada očuvao na vrhu?

Možda će vas zanimati

Najbolji teniser sveta je po šesti put sačuvao to zvanje na kraju kalendarske godine, pošto je 2020. pridodao 2011, 2012, 2014, 2015 i 2018. godini.

U toj kategoriji je nadmašio Rafaela Nadala i Rodžera Federera, pošto su njih dvojica to uspevali po pet puta, a pridružio se Pit Samprasu na vrhu te liste rekorda.

Zbog promene načina bodovanja na ATP listi, Novak je u sjajnoj poziciji da obori Federerov do sada nedostižan rekord od 310 nedelja na vrhu, ali to ne znači da do tada može da se opušta. Naprotiv. Evo šta je sve potrebno.

Koliko bodova Đoković može da osvoji do kraja 2020. godine?

Sa dve pobede u Beču, Novak je osvojio 90 bodova (za sada) i u najgorem slučaju narednog ponedeljka će imati 11.830 bodova. Ako osvoji turnir u Beču, imaće 12.240 bodova. Dakle, u ponedeljak će njegova prednost nad Nadalom biti između 1.980 i 2.390 bodova. Đoković preskače Pariz jer ne može da izgubi 1.000 bodova iz 2019. godine, a ne može ni da osvoji nove eventualnim osvajanjem turnira.

Posle toga mu ostaje još samo London, gde brani 200 od mogućih 1.500 bodova. Ukoliko bi osvojio turnir sa sve tri pobede u grupi, Novak bi dobio novih 1.300 bodova, dok bi sa dve pobede i jednim porazom u grupi onda zaradio novih 1.100 bodova. Poraz u finalu bi mogao da mu donese 600-800 bodova, a ispadanje u polufinalu najviše 400 novih bodova.

Dakle, Đoković 2020. godinu može da završi sa maksimalno 13.540 bodova, ukoliko ostvari sve pobede do kraja.

Izvor: Thomas Kronsteiner/Getty Images Europe, Getty Images/Thomas Kronsteiner

Koliko bodova Nadal može da osvoji do kraja 2020. godine?

Nadal u Parizu brani polufinale, dok je u Londonu ispao u grupnoj fazi uprkos dve pobede. To je 360 bodova na prvom i 400 bodova na drugom turniru.

Ako bi osvojio Pariz, pripalo bi mu novih 640 bodova, dok u Londonu može najviše 1.100 novih bodova da osvoji, pod uslovom da ima sve tri pobede u grupi. Maksimum Nadalovih bodova na kraju 2020. godine iznosi 11.590.

Kako Đoković može najlakše da obezbedi 1. mesto do 8. marta 2021. godine?

Ovde nema jednostavnog i definitivnog odgovora jer je previše kalkulacija. Recimo, Đokovićev maksimum na kraju 2020. je 13.540 bodova, dok bi Nadal sa osvajanjem Pariza, Londona PLUS Australijan opena opet imao manje - 13.230 bodova. Ali naravno, ne mogu obojica da osvoje London, neko bi na Završnom mastersu morao da osvoji manje bodova od maksimuma.

Đokoviću bi za opstanak na prvom mestu posle Australijan open moglo da bude dovoljno da osvoji Beč i izgubi u finalu Londona, ali da Nadal ne osvoji i London i Australijan open. U tom slučaju bi Novak ostao na 13.040 bodova, a Nadal bi najviše mogao da ima 12.430 poena.

Dakle, već ove godine Novak može da se matematički obezbedi na prvom mestu posle Australijan opena.

Izvor: Guliver/Getty images/Pool, MONDO - ilustracija

Gde Nadal još može da osvaja bodove i ugrozi Novaka?

Teoretski je to moglo da se desi i na ATP turniru u Sofiji ove jeseni, ali je Nadal odbio "vajldkard". Nove bodove u 2021. će moći da osvoji na januarskom turniru u Dohi (250 bodova), kao i Adelejdu (250 bodova) ukoliko bi odlučio da na njima nastupi. Još uvek nije poznato da li će se ATP kup održati 2021. godine.

Posle Australijan opena, postoje turniri poput Buenso Ajresa (250), Kordobe (250) i Akapulka (ovde Nadal ne može da osvoji bodove jer brani titulu) gde bi mogao da zaigra Španac na svojoj omiljenoj šljaci. Ti turniri se igraju u februaru, dakle pre famoznog 8. marta.

Ipak, očekivanja da će Nadal iznenada igrati na nekolicini turnira koje inače nema u svom kalendaru samo da bi sačuvao rekord Federera, čine se malo verovatnim.

Stoga, iako matematički to ne bi bilo 100% sigurno, Đokovićevo osvajanje turnira u Beču i Završnog mastersa u Londonu bez ijednog poraza realno bi bili dovoljni za čuvanje 1. mesta sve dok Novak ne stigne do 311. nedelje na vrhu ATP liste 8. marta 2021. godine.

Pročitajte i ovo


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC