• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vuja je heroj Slovenije! Polufinale i za Hrvate

Autor mondo.ba

Poslije Norveške i domaćina Francuske u polufinale Mundijala plasirali su se rukometaši Slovenije i Hrvatske! "Dežela" je izbacila Katar 32:30 (18:15), dok su "kockasti" među četiri najbolje ekipe došli preko Španije - 29:30 (15:17)

Nakon 2013. godine i šampionata svijeta u Španiji, "zmajčeki" su ponovo među četiri najbolje svjetske reprezentacije i to ponajviše zahvaljujući legendi jugoslovenskog i srpskog rukometa Veselinu Vujoviću.


Iako je u Francusku doveo potpuno podmlađen tim bez ključnih igrača Slovenija je u Parizu sigurnom igrom savladala viceprvaka planete Katar 32:30 (18:15) i za dva dana zakazala megdan protiv domaće Francuske u polufinalu Svjetskog prvenstva!


Izabranici Veselina Vujovića su od starta utakmice u Pairizu nametnuli svoj ritam i brzo stekli osjetnijih "plus pet" (10:5), ali su rukometaši Katara serijom 3:0 prekinuli nalet Slovenaca.

Međutim, predvođeni raspoloženim Gašparom Margučem, "zmajčeki" su u 27. minutu vratili pet razlike (17:12), koje nisu mogli da do poluvremena zadrže već su na odmor otišli sa "plus tri" - 18:15.

Vujović je u nastavku bio oprezan zbog činjenice da je Katar, čije boje brani Dobojlija Danijel Šarić na golu, u osmini finala eliminisao Njemačku, evropskog šampiona, pa je dodatno učvrstio odbranu.

A iz takve odbrane izrodilo se mnogo laganih golova pa su Slovenci već sredinom nastavka praktično "prelomili" utakmicu jer su stekli devet golova prednosti (27:18).

Iako je Vujović u Francusku odveo jako mlade igrače, do kraja je ipak održavanje vođstva bilo stvar rutine mada su u finišu "zmajčeki" malo posustali.

Ali već je počelo veliko slavlje...


Najefikasniji u slovenačkom taboru bili su Marguč sa šest i Jure Dolenec sa golom manje, dok je kod Katara prvo ime bio Bertrand Rojne sa osam, a junak pobjede nad Nijemcima Rafael Kapote postigao je pet pogotka.

I Hrvatska je izborila polufinale, koje može da zahvali rukometnom "Maminju" - "Kockasti" su u finišu stigli do pobjede nad Španijom - 29:30 (15:17).

Poslije startnih 0:2 Španaca, Hrvatska je na krilima Mamića, ali ne Zdravka, već Marka uspjela da se najprije ravnopravno bori za "crvenom furijom" i u 18. minutu po prvi put stekne dva razlike (11:9), pa je morao da reaguje selektor Đordi Rivera.


Tim Željka Babića je do poluvremena četvrtfinala u Monpeljeu održavao vođstvo i najviše zahvaljujući fantastičnoj partiji rukometnog "Maminja", koji je u prvih 30 minuta postigao osam golova, "kockasti" su sa dva gola viška otišli na poluvrijeme - 17:15.


Zahvaljujući sjajnim odbranama Ivana Stevanovića, i to sa igračem manje, Hrvati su u početkom nastavka napravili seriju od 4:0 za "plus pet" - 21:16.


Međutim evropski vicešampioni se nisu predavali već su do sredine drugog dijela ponovo smanili na samo "minus jedan" pa je bilo jasno da će se do kraja voditi vrlo neizvjesna borba.


U posljednji minut Hrvati su imali prednost od jednog gola (30:29) i napad, ali iako ga nisu iskoristi, nisu se u posljednjih 20 sekundi snašli ni Španci, pa su komšije prošle i stekle priliku da se protiv Norvežana bore za plasman u finale.


Marko Mamić sa devet golova je bio prvo ime Hrvatske, dok je na drugoj strani kod Španije najefikasniji bio Žerom Fernandez sa pogotkom manje.

Rezultati četvrtfinala:

Francuska - Švedska 33:30 (15:16)
Slovenija - Katar 32:30 (18:15)
Španija - Hrvatska 29:30 (15:17)
Norveška - Mađarska 31:28 (17:10)

Parovi polufinala:

Norveška - Hrvatska 27.01.
Francuska - Slovenija 26.01.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC