• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jubilej Džeke, BiH bolja od Albanije (FOTO, VIDEO)

Autor mondo.ba

Kapiten Bosne i Hercegovine u pobjedi "zmajeva" protiv Albanije u Elbasanu 2:1 (2:0) postigao jubilarni 50. gol u dresu nacionalnog tima. Kenan Kodro asistent na debiju. Prijateljski meč protekao bez incidenata.

Iako su albanski "navijači" najavili potencijalne incidente na prijateljskom meču protiv BiH, mirno je bilo na stadionu "Elbasan Arena", gdje je Bosna i Hercegovina upisala pobjedu rezultatom 2:1 (2:0).

Golove za bh. tim postigli su fudbaleri rimskih rivala, Rome i Lacija, Edin Džeko i Senad Lulić. Kapitenu BiH i prvotimcu "vučice" večerašnji pogodak bio je jubilarni 50. u dresu "zmajeva".

ALBANIJA - BiH 1:2 (0:2)
/Balaj 68 - Džeko 7 pen, Lulić 43/

ALBANIJA: Strakoša (46. Hodža), Ala, Hisaj, Veseli, Baša, Memušaj (59. Roši), Ljulaku (78. Čikaleši), Kukeli, Allji (46. Ajeti), Balaj, Hika (70. Latifi). Selektor: Đovani de Bjazi.

BiH: Begović, Vranješ (40. Stevanović), Zukanović, Šunjić, Đumić, Lulić (69. Duljević), Prcić (46. Cimirot), Jajalo (70. Vrančić), Krunić, Kodro (78. Pavlović), Džeko (59. Bajić). Selektor: Mehmed Baždarević.

Bez Miralema Pjanića, Vedada Ibišević, Seada Kolašinac, Edina Višće, te mladog Amera Gojaka koji je "posuđen" mladoj reprezentaciji, tim Mehmeda Baždarevića dominirao je u prvom poluvremenu, zasluženo stigao do prednosti od dva gola, a onda u nastavku odigrao nešto slabije, te dozvolio rivalu da prepolovi vođstvo.

Ipak, Albanci uprkos napadima tokom većeg dijela drugih 45 minuta, nisu uspjeli doći do izjednačenja, pa će bh. tim u dobrom raspoloženju dočekati naredni kvalifikacioni meč protiv Grčke, na zeničkom "Bilinom polju" 9. juna.

Prvo poluvrijeme proteklo je u smirenoj igri gostujuće selekcije, koja je kontrolisala igru i postigla dva gola. Već u sedmom minutu meča Rade Krunić srušen je u šesnaestercu Albanije, nakon kojeg je Džeko bio precizan sa 11 metara.

Pokušavali su domaći stići do izjednačenja, ali jalovi napadi nisu bili dovoljni da se ozbiljnije zaprijeti golu Asmira Begovića. U samom finišu prvih 45 minuta "zmajevi" su postigli i drugi pogodak. Debitant Kenan Kodro odlično je centrirao sa desne strane na peterac Albanije, gdje se odlično snašao Lulić i zakucao loptu u mrežu nemoćnog Tomasa Strakoše.

U nastavku bolja je bila selekcija Albanije i zasluženo stigla do gola. Baždarević je izvršio svih šest dozvoljenih izmjena, pa je tim koji nikada do sada nije igrao zajedno, djelovao poprilično smušeno.

Takav odnos snaga donio je gol u mreži Begovića. U 68. minutu Bekim Balaj pobjegao je svojim čuvarima i glavom smanjio zaostatak svoje reprezentacije. Činilo se tada da bi Albanci mogli i do izjednačenja. Svim silama pokušavali su postići još jedan pogodak, ali čuvar mreže Čelsija bio je najzaslužniji što je ostalo 1:2.

Naime, u 94. minutu, bukvalno u posljednjim sekundama meča, domaća selekcija imala je veliku šansu za izjednačenje, ali je Begović maestralnom intervencijom spasio svoj gol i osigurao pobjedu bh. tima.

Pogledajte golove i najzanimljivije prilike sa večerašnje utakmice u Elbasanu.

...
Izvor: YouTube
...
Izvor: YouTube

TOK UTAKMICE:

90+4' KRAJ!

90+4' Velika odbrana Begovića u posljednjoj sekundi utakmice! Sjajna šansa za Albance da dođu do izjednačenja, ali čuvar mreže "zmajeva" bravuroznom intervencijom sačuvao je vođstvo BiH, samim tim i pobjedu.

88' Ulazimo u finiš meča. Nešto mirniji period igre, bez prilika, ali Albanci su i dalje u blizini gola BiH.

80' Još deset minuta do kraja utakmice. Dominacija Albanaca u drugom poluvremenu, ali BiH i dalje ima gol prednosti. Ipak, bh. tim ne može da sačuva loptu više od nekoliko sekundi. Nesigurna igra Mešinog tima nakon sigurnog vođstva u prvih 45 minuta.

78' Asistent Kodro ustupio je svoje mjesto Danielu Pavloviću.

77' Loš period igre za bh. tim. Albanci vrše konstantan pritisak i odbrana "zmajeva" biće na velikim iskušenjima u posljednjih 15-ak minuta.

72' U međuvremenu su izvršene još dvije izmjene. Iz igre su izašli Senad Lulić i povrijeđeni Mato Jajalo, a na terenu su Haris Duljević i Mario Vrančić. Potpuno drugačija ekipa je sada na terenu u odnosu na prvih 45 minuta.

68' GOOOL!!! Albanci zasluženo stižu do gola i smanjuju na 1:2. Pogodio je Bekim Balaj, glavom, iz neposredne blizine, nakon dobre akcije domaćih. Begović nije mogao ništa.

...
Izvor: YouTube

67' Opasnost pred golom BiH otklanja Ervin Zukanović i izbacuje loptu u korner. Napadi Albanije sve učestaliji.

59' Baždarević pravi treću izmjenu. Strijelca prvog gola Džeku mijenja Riad Bajić.

53' Identična igra kao u prvom dijelu meča. Albanci jalovim napadima pokušavaju zaprijetiti golu BiH, dok "zmajevi" svoju šansu traže u kontranapadima, zadovoljni vođstvom od dva gola.

46' Počelo je drugo poluvrijeme.

Izvršena je još jedna izmjena u redovima BiH. Gojko Cimirot na terenu je umjesto Sanjina Prcića.



- Odlična igra bh. tima i sasvim zasluženo vođstvo na poluvremenu protiv Albanije 0:2. U sedmom minutu u šesnaestercu domaćih srušen je Rade Krunić, a Edin Džeko 50. pogotkom u dresu "zmajeva" donio prednost BiH. Pokušavali su u nastavku Albanci doči do izjednačenja, ali bez uspjeha. U finišu prvog dijela igre, debitant Kenan Kodro asistirao je Senadu Luliću za 0:2. Jedina loša stvar u prvih 45 minuta meča u Elbasanu je povreda Ognjena Vranješa, zbog koje je morao napustiti teren pet minuta prije kraja prvog poluvremena. -

45' KRAJ PRVOG POLUVREMENA.

43' GOOOL!!! Sjajna asistencija debitanta Kenana Kodre, Senad Lulić bio je na pravom mjestu i zakucao loptu u mrežu Albanije sa par metara, 0:2!

...
Izvor: YouTube

40' Problem sa BiH! Zbog povrede teren napušta Ognjen Vranješ. U igri je sada Miroslav Stevanović.

36' Desetak minuta do pauze. I dalje bez konkretnih prilika nakon postignutog gola Džeke. Domaći žele izjednačenje, prave pritisak, ali sve njihove akcije završavaju se na dvadesetak metara od Begovićevog gola.

26' Lijepa akcija domaćih fudbalera. Odigrali su dupli pas, ali je čuvar mreže "zmajeva" na vrijeme intervenisao i otklonio opasnost prije nego što je lopta stigla do napadača Albanije.

24' Nema uzbuđenja nakon vodećeg gola BiH. Albanci imaju veći posjed, izveli su i nekoliko kornera, ali ne uspijevaju da zaprijete Begoviću.

15' Prijete i Albanci, ali Asmir Begović bez problema je uhvatio loptu.

13' Džeko je imao još jednu priliku. Nakon kornera sa lijeve strane, napadač Rome bio je najviši u skoku, ali je šutirao preko gola.

7' GOOOL!!! Edin Džeko dovodi BiH do prednosti, 50. gol "dijamanta" u dresu "zmajeva".

...
Izvor: YouTube

6' PENAL ZA BIH!

5' Velika prilika za BiH! Edin Džeko nije uspio da pogodi prazan gol, nakon greške albanskog golmana.

1' Počeo je meč u Elbasanu. Na tribinama je oko 7.000 gledalaca.

Anketa

Kakav će biti rezultat utakmice Albanija - BiH?

  • Pobjeda BiH

    67.74% (21)

  • Trijumf Albanije

    6.45% (2)

  • Neriješeno

    25.81% (8)

Kakav će biti rezultat utakmice Albanija - BiH?

Rezultati

17:58 U toku je intoniranje himni, uskoro počinje duel Albanije i BiH.

17:50 Poznati su sastavi koji će započeti meč.

...
Izvor: YouTube

NAJAVA UTAKMICE:

Nakon ubjedljivog trijumfa protiv Gibraltara (5:0), tim Mehmeda Baždarevića danas će u Albaniji igrati prijateljski duel.

Peti međusobni duel Albanije i Bosne i Hercegovine biće odigran od 18 časova na stadionu "Elbasan Arena" u istoimenom gradu.

Pročitajte NAJAVU meča.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC