• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Adio, Berluskoni!

Autor mondo.rs

Poslije više od tri decenije, Milanom više neće rukovoditi Silvio Berluskoni već Kinezi. Milan prodan za 740 miliona evra.

 Bersluskoni napustio Milan Izvor: MN Press/arhiva/Nebojša Paraušić

Kraj jedne ere!

Kraj ere Silvija Berluskonija u Fudbalskom klubu Milan.

Berluskoni je do danas bio vlasnik 99,93 odsto akcija kluba koje su danas u rukama kineskog konzorcijuma Sport Investment Lux, koji vode Jonghong Li i Han Li.

"Danas, poslije više od 30 godina, napuštam poziciju predsjednika Milana. Nikada neću zaboraviti emocije koje nam je Milan svima pružio. Nikada neću zaboraviti one ljude koji su mi zahvaljivali na dobrom vođenju kluba svih ovih godina", rekao je Berluskoni i poželio sreću novim vlasnicima.

Dogovor o prodaji sklopljen je još prošle godine, ali je danas konačno finalizovan. Italijanski klub je prodan za 740 miliona evra, a kineski konzorcijum je preuzeo na sebe obavezu da izmiri dug od 220 miliona evra, kao i da u naredne tri godine uloži 350 miliona evra u jačanje kluba i igračkog kadra.

"Dao sam klub u ruke onima za kojem mislim da mogu da ga podignu, vrate na stare staze slave", izjavio je nedavno Berluskoni, koji je bio na čelu kluba 31 godinu.

Berluskoni je za vrijeme svoje tridesetogodišnje vladavine klubom (uz povremene kratke pauze) napravio od Milana evropskog i svjetskog giganta.

Od Milana je uspio da napravi klub koji je parirao Juventusu, uspio je da pomeri centar italijanskog fudbala iz Rima i Torina u Milano, dovodio je vanserijske igrače, osvajao trofeje u Italiji, vladao je Evropom... Milan je bio i prvi klub iz Italije čija je utakmica direktno prenošena na državnoj televiziji i tako je stekao veliku popularnost na Dalekom istoku.

Bivši medijski magnat i italijanski premijer svojom moći (u svakom smislu) uspjevao je da dovodi igrače ne pitajući za cenu: Rud Gulit, Marko van Basten, Frank Rajkard, Klarens Sedorf, Zvonimir Boban, Dejan Savićević, Zlatan Ibrahimović... da ne pominjemo italijanske fudbalere (mada neke moramo): Paolo Maldini, Alesandro Kostakurta, Mauro Tasoti, Franko Barezi, Pipo Inzagi, Andrea Pirlo, kao i trenere: Nereo Roki (otac "katanaća"), Đovani Trapatoni, Arigo Saki, Fabio Kapelo, Karlo Anćeloti...

Berluskoni je došao u Milan 1986. godine, a od tada do danas Milan je osvojio čak 29 trofeja, od čega čak pet evropskih titula.

Bio je Milan prvak Italije i prije Berluskonija - sedam puta, ali je, recimo, posljednje dvije titule (prije ere Berluskonija) osvojio u sezonama 1967/68. i 1978/79. A onda je uslijedila dominacija Milana, ne samo na "čizmi", već i u Evropi. Milan je u Berluskonijevoj eri osvojio 11 titula prvaka Italije, a što se tiče trofeja namijenjenog najboljem u Evropi, na već ranije dvije, dodao je još pet.

EPSKO FINALE: MILAN - BARSELONA 4:0 i MAGIJA "GENIJA"

Savićević Milan - Barselona 4:0
Izvor: YouTube

Ipak, poslednjih godina Milan nije ni senka tog kluba, tog velikana, giganta kojeg su se svi plašili. Prošlu sezonu završio je tek ili jedva na sedmom mestu, ostao je bez prilike da igra u Evropi.... Poslednje tri sezone Milan nije uspeo da bude među prvih šest u Seriji A, što je najgori niz u istoriji kluba.

Paolo Maldini, apsolutni rekorder po broju utakmica u dresu Milana (902), čovjek koji je igrao 24 sezone u ovom klubu i podigao čak 26 trofeja(!) smatra da je bilo neizbježno da Berluskoni proda klub.

"Nije mi lako da gledam ovakav Milan. Rođen sam u Milanu i sve što mi je trebalo našao sam u ovom gradu i u ovom klubu", rekao je Maldini, koji se 2009. godine povukao iz fudbala. On je bio dio legendarne odbrane Milana sa Frankom Barezijem i Alesandrom Kostakurtom. Obojica su dugo bili u Milanu - Kostakurta 21 godinu, Barezi 20.

"Sada je pravo vrijeme da Berluskoni proda klub. Više ne želi da investira svoj novac i nema više vremena da se posveti klubu kao nekada. Ali, znam da će Milan uvijek biti u njegovom srcu - on stvarno voli ovaj klub. Ali, vrijeme je da se povuče", izjavio je Maldini prošle godine.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC