• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA: Oni će obilježiti EURO!

Autor mondo.ba

Sajt Evropske fudbalske unije (UEFA) sastavio je listu od 12 igrača iz svakog nacionalnog tima učesnika predstojećeg šampionata Evrope za igrače do 21 godine, na koje posebno treba obratiti pažnju.

 UEFA: 12 mladih igrača koji će obilježiti EP  Izvor: MN PRESS

Na predstojećem EURO za igrače do 21 godine, koji se igra od 16. do 30. juna u Italiji i San Marinu, nastupiće selekcija Srbije u okviru grupe B, u kojoj će za protivnika imati Austriju, Njemačku i Dansku.

UEFA je sastavila spisak fudbalera iz svih 12 nacionalnih timova učesnika na koje treba posebno obratiti pažnju, a među njima je i reprezentativac Srbije Luka Jović.

Srbija: Luka Jović (Ajntraht Frankfurt/Real Madrid)

Dolaskom u Real Madrid ovog ljeta nakon sjajne sezone u Ajntrahtu u Ligi Evrope gdje je postigao 10 golova na putu do polufinala, Jović dolazi na EP poslije impresivne partije za seniore Srbije. Dvadesetjednogodišnjaka porede sa legendom njemačkog fudbala Gerdom Milerom zbog fizičkog izgleda, iako se njemu više dopada Radamel Falkao.

Austrija: Ksaver Šlager (Salcburg)

Vezista sa sjajnim osjećajem za gol, pripremao za za ovaj turnir u kvalifikacijama za seniorsku ekipu Austrije protiv Slovenije i Sjeverne Makedonije. Osvajač je UEFA omladinske lige sa Salcburgom 2017. godine, a od tada se istakao u prvom timu osvojivši četiri titule prvaka. Nastupio je i na svim mečevima u Ligi Evrope u sezoni 2017/18.

Danska: Robert Skov (Kopenhagen)

Prethodna sezona 2018/19 bila je u potpunosti njegova. Postigao je 32 gola i zabilježio 10 asistencija na 48 mečeva za Kopenhagen, uključujući i mali doprinos u Ligi Evrope. Vodeći je strijelac danske lige, pogodivši i osam puta iz slobodnih udaraca, zbog kojih je dobio priliku i u A timu. Debitovao je u evropskim kvalifikacijama protiv Gruzije.

Njemačka: Florijan Nojhaus (Borusija Menhengladbah)

Pametan ofanzivni vezista sa tri gola i osam asistencija je doprinio osvajanju petog mjesta "koltova" u Bundesligi. Mnogi su ga u Njemačkoj poredili sa Tomasom Milerom, međutim, 22-godišnji Nojhaus više voli poređenje sa Tonijem Krosom. "Impresioniran sam kako igra samouvjereno i kako je njegov udarac gotovo uvijek savršen".

Belgija: Dodi Lukebakio (Votford/Fortuna Dizeldorf)

Još u novembru, na pozajmici u Njemačkoj, Lukebakio je postigao het-trik protiv golmana Bajerna Manuela Nojera (3:3), a potom je i pogotkom doprinio pobjedi nad Borusijom iz Dortmunda (2:1). Njegov smisao za golove na velikim utakmicama možda potiče od njegovog tempa, 21-godišnjak uspješno napada iz tranzicije. "Dodi može postati vrlo dobar igrač", rekao je trener Fortune Fridhelm Funkel. "On je tako nepredvidljiv sa svojim driblinzima".

Hrvatska: Nikola Vlašić (Everton/CSKA Moskva)

Dolazak u CSKA kao pozamljen igrač Evertona potvrdio je da je 21-godišnji vezni igrač postao ključni čovjek za "armejce" iz Moskve, ne samo u Ligi šampiona. Postigao je tri gola, kao i pobjednički protiv Real Madrida. "U Rusiji je odradio sjajan posao i mi vjerovatno gledamo jednog od ključnih igrača u budućnosti Hrvatske", rekao je selektor "vatrenih" Zlatko Dalić. Vlašić je postigao pet golova u 25 ligaških nastupa za CSKA prošle sezone.

Engleska: Fil Foden (Mančester siti)

Sa samo 19 godina, Foden je zabilježio 13 nastupa u Premijer ligi, četiri u Ligi šampiona, a Pep Gvardiola je njime impresioniran. "On je poseban. Vidim mnoge igrače kao menadžer i ovaj tip ima nešto što je teško pronaći", rekao je Gvardiola. Foden je debitovao u oktorbru prošle godine, ali mnogi stručnjaci smatraju da bi ovo EP moglo biti odskočna daska za ulazak u A tim "Gordog Albiona" među izabranike Gereta Sautgejta.

Francuska: Husem Oar (Lion)

Oar, koji na kraju mjeseca puni 21 godinu, dodatno je učvrstio svoj status u Lionu ove sezone postigavši sedam golova uz šest asistencija u šampionatu Francuske. Posebno je impresionirao vizijom i tehničkim sposobnostima, a privukao je pažnju i u Ligi šampiona. Menadžer Mančester sitija Pep Gvardiola opisao je Oara kao "nevjerovatnog", hvaleći "smirenost" lopte u njegovim nogama. Sigurno je da njegov debi u A timu "trikolora" nećemo čekati još dugo.

Italija: Mojs Kin (Juventus)

Sa samo 19 godina napadač Juventusa oborio je nekoliko rekorda na klupskom i internacionalnom nivou. Prvi je igrač rođen nakon 2000. godine da je nastupio u Ligi šampiona, da igra i postiže golove u Seriji A i da je bio strijelac za Italiju. Taj cilj je ostvario protiv Finske u kvalifikacijama za UEFA EURO 2020, a potom još jedan protiv Lihtenštajna čime je postao najmlađi strelac "azura" od 1958. godine.

Poljska: David Kovnacki (Sampdorija/Fortuna Dizeldorf)

Kapiten Poljske bio je najbolji strijelac u kvalifikacijama za ovaj turnir. On već ima značajno iskustvo, više od 100 mečeva, igrajući za poljski Leh Poznanj, đenovsku Sampdoriju i njemačku Fortunu. Prošlu sezonu proveo je na pozajmici u Dizeldorfu gdje je demonstrirao svestranost i "oko za gol", a mogao bi i produžiti svoj boravak u Bundesligi. Neki su ga mediji prozvali "novim Robertom Levandovskim".

Rumunija: Janis Hadži (Vitorul)

Sin najvećeg rumunskog fudbalera svih vremena Georga Hadžija naslijedio je očevu strast i malo vještine, ali je nesporno izgradio svoj talenat. "Ne možemo ga porediti sa mnom", rekao je Goerg Hadži. Janis je kreativan i igra sa obje noge. "Ime Hadži nije teret, već velika čast", rekao je Janis.

Španija: Dani Sebaljos (Real Madrid)

Kao najbolji igrač šampionata 2017. godine, kada je Španija završila na drugom mjestu, osmogućilo mu je transfer u Real Madrid. Iako nije uspio da se izbori za status prvotimca u "kraljevskom klubu", bio je koristan član ekipe, upisavši 13 mečeva kao starter i još 10 ulaskom sa klupe u španskoj Primeri. Očekuje se da će ovog ljeta iskoristiti EP kao platformu za redovnije nastupe sljedeće sezone.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC