VersaĆI ili VersaĆE?!

Autor:

Mnogi ne znaju ni kako se pravilno izgovara njegovo ime, ali rado "šetaju" ono što je "sašio", čak i kada su samo loše kopije. Evo šta još nije toliko poznato u vezi sa ovim dizajnerom.

0
A- A A+

1. Rođen je 2. decembra 1946. kao Giovanni Maria Versace. Njegova majka se takođe bavila modom, ali to mu nije olakšalo put do slave - kao Italijanu sa juga zemlje, nije mu bilo lako da se probije među aristokratske krugove severa. Imao je 32 godine kada je otvorio svoju prvu prodavnicu u Milanu. Inače, studirao je arhitekturu, a ne dizajn.

2. Osim mlađe sestre Donatele, koja je nastavila njegov biznis, Đani je imao još i starijeg brata Santa i stariju sestru Tinu. Živeli su skromno, u jednom od najsiromašnijih krajeva Italije - Ređo Kalabrija.

3. Nikada nije krio da je homoseksualac, a veći deo života proveo je u emotivnoj vezi sa Antoniom Amikom, koji je takođe bio modni dizajner, zadužen za sportsku liniju. Sada im 56 godina i penziju od oko 25.000 evra mesečno. Inače, Đanijeva familija ga nikada nije volela.

4. Sigurno znate da je oblačio Madonu, princezu Dajanu i mnoge svetske zvezde, ali možda niste znali zašto su svi oni voleli baš njegove modele? Zato što su uvek imali, više ili maje, nešto erotsko u sebi. Birao je isključlivo najkvalitetnije materijale, ali i saradnike - kažu da još samo Armani ima takve krojače. Govorili su, takođe, i ovo: "Ako je Armani oblačio supruge, Đani je oblačio ljubavnice".

5. Bio je veliki ljubitelj umetnosti, potom i kolekcionar dragocenih dela, i to svih epoha i stilova. Bio je oduševljen radovima Endija Vorhola, i u jednom intervjuu je rekao da ga je baš on inspirisao za nekoliko kolekcija.

6. Međutim, i on je isnpirisao druge umetnike: Elton Džon mu je posvetio album koji je objavio 1997. godine, 2007. je na scenu milanske Skale postavljen balet njemu u čast. "Ford" je napravio automobil u čijem dizajnu je učestvovao, a za Majkla Džeksona je uradio sve kostime za turneju 1996, kao i za nekoliko filmova i TV serija, među kojima su "Kika" i "Miami Vice".

7. Vrhunac njegove slave bio je osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, a u Rusiji ima klub obožavalaca koji broji preko milion i po članova.

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU:

8. Znate da je njegov zaštitni znak glava Meduza, a da li zante zašto? Bio je fasciniran grčkom mitologijom odakle je odabrao mit o fatalnoj ženi koja umesto kose ima zmije, a svako ko je pogleda u oči pretvarao se u kamen. Njegova Meduza "pretvarala" je žene u moderne lepotice.

9. Nije sve u vezi sa ovim čuvenim dizajnerom glamurozno i lepo - 1994. je oboleo od karcinoma. Tako je i smrt postala njegova inspiracija, a jedna od kolekcija sredinom devedesetih godina prošlog veka, imala je hrišćanski krst kao glavni motiv.

10. Međutim, nije preminuo od bolesti već od metka - na njega je 15. jula 1997, ispred vile u Majamiju u kojoj je živeo, pucao obožavalac Endru Kunanan, koji se ubio istim pištoljem, osam dana kasnije. Da li zante da motiv ubice nikada nije otkriven?

11. I na kraju, kako se pravilno izgovara njegovo prezime? Italijani kažu - VersaĆE. Zapamtite.

Tagovi:

Ostale vijesti