Na Bledu je nastao recept za jednu od najukusnijih krempita, a veruje se da je ovaj kolač voleo i Tito.
Recept za krempite potiče iz dvije kuhinje, mađarske i austrijske. Vjeruje se da je u ovom kolaču uživao i austrijski car Franc Jozef i njegova žena Sisi. Ova poslastica se pravi od hrskavog lisnatog tijesta između kojeg se nalazi neodoljivi krem od vanile. Još čuveniji recept za krempitu nastao je na Bledu 1953. godine, a osmislio ga je poslastičar Ištvan Lukačević. On je pored vanila fila dodao i ulupani šlag, a ovako pripremljenu poslasticu možete da probate u čuvenom hotelu "Park" na Bledu. Takođe, bledsku krempitu je po nekim pričama obožavao i Tito, a u nastavku teksta pročitajte kako da je pripremite kod kuće.
Sastojci:
500 g lisnatog tijesta
1 l mlijeka
6 jaja
11 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašike gustina
2 vanilin šećera
Za drugi fil:
500 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
Pripremite kore
Odmrznite lisnato tijesto, pa malo razvucite oklagijom. Na par mjesta izbockajte viljuškom, pa pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi. Presijecite lisnato tijesto na 2 jednaka dijela.
Napravite fil
Odvojite žumanca od bjelanaca, pa žumanca pjenasto umutite sa 4 kašike šećera. Zatim dodajte prosijano brašno i gustin. Promiješajte, pa sipajte 200 ml mlijeka i miješajte dok se svi sastojci lijepo ne sjedine. U šerpu sipajte preostalo mlijeko (800 ml) i dodajte šećer (5 kašika), kao i vanilin šećer, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim dodajte smjesu sa žumancima i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Bjelanca umutite u čvrst šne sa šećerom, pa dodajte u vreli fil i lagano miješajte.
Umutite slatku pavlaku
Slatku pavlaku (šlag) dobro umutite sa šećerom u prahu i ostavite sa strane.
Napravite krempitu
U tepsiju stavite lisnato tijesto, pa premažite žuti fil, a onda i umućenu slatku pavlaku. Preko stavite lisnato tijesto i pospite šećerom u prahu.
(STVAR UKUSA)