• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Recept za čuvenu bledsku krempitu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Na Bledu je nastao recept za jednu od najukusnijih krempita, a veruje se da je ovaj kolač voleo i Tito.

 Recept za bledsku krempitu Izvor: Shutterctock

Recept za krempite potiče iz dvije kuhinje, mađarske i austrijske. Vjeruje se da je u ovom kolaču uživao i austrijski car Franc Jozef i njegova žena Sisi. Ova poslastica se pravi od hrskavog lisnatog tijesta između kojeg se nalazi neodoljivi krem od vanile. Još čuveniji recept za krempitu nastao je na Bledu 1953. godine, a osmislio ga je poslastičar Ištvan Lukačević. On je pored vanila fila dodao i ulupani šlag, a ovako pripremljenu poslasticu možete da probate u čuvenom hotelu "Park" na Bledu. Takođe, bledsku krempitu je po nekim pričama obožavao i Tito, a u nastavku teksta pročitajte kako da je pripremite kod kuće.

Sastojci:

500 g lisnatog tijesta
1 l mlijeka
6 jaja
11 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašike gustina
2 vanilin šećera
Za drugi fil:
500 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu

Pripremite kore

Odmrznite lisnato tijesto, pa malo razvucite oklagijom. Na par mjesta izbockajte viljuškom, pa pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi. Presijecite lisnato tijesto na 2 jednaka dijela.

Napravite fil

Odvojite žumanca od bjelanaca, pa žumanca pjenasto umutite sa 4 kašike šećera. Zatim dodajte prosijano brašno i gustin. Promiješajte, pa sipajte 200 ml mlijeka i miješajte dok se svi sastojci lijepo ne sjedine. U šerpu sipajte preostalo mlijeko (800 ml) i dodajte šećer (5 kašika), kao i vanilin šećer, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim dodajte smjesu sa žumancima i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Bjelanca umutite u čvrst šne sa šećerom, pa dodajte u vreli fil i lagano miješajte.

Umutite slatku pavlaku

Slatku pavlaku (šlag) dobro umutite sa šećerom u prahu i ostavite sa strane.

Napravite krempitu

U tepsiju stavite lisnato tijesto, pa premažite žuti fil, a onda i umućenu slatku pavlaku. Preko stavite lisnato tijesto i pospite šećerom u prahu.

(STVAR UKUSA)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop