"Rakija svađe i uvijek treba - i na domu i na zboru, i u veselju i u žalosti", zapisao je Petar Kočić.
I zaista, nema prilike ni običaja našeg naroda gdje rakija nije dobrodošla - čašicom se proslavlja, nazdravlja, časti i gosti, tješi i ublažava tuga.
Nije svejedno ni kakva je rakija - često će vas gosti baš po njoj zapamtiti. A mi vam danas predstavljamo rakije destilerije Štrbac, kojih se neće postidjeti ni jedna domaćinska kuća.
Destilerija se nalazi u Gornjem Pervanu, na svega dvadesetak kilometara od Banjaluke, na proplancima planine Manjača. Smještena na porodičnom imanju, ova destilerija proizvodi više vrsta voćnih rakija po tradicionalnom receptu predaka.
Izvor: PromoPriče i legende vele da se iskonska priroda Zmijanja ne može pripitomiti. Na par kilometara od ognjišta najslavnijeg pera Krajine, u starim hrastovim buradima, stasala je rakija neukroćenog i posve prkosnog karaktera. "Mećava" u sebi čuva buntovni duh predaka i krije energični puls naroda iz kojeg potiče. A sve je počelo još 2013. godine.
"Danas u ponudi imamo šljivu, jabuku, viljamovku, dunju, a uskoro na tržište plasiramo travaricu, viljamovku barik i dunju barik (rakija koja je odležala u buretu). Naše rakije se izdvajaju po tome što ih ne plasiramo na tržište dok ne odleže minimalno pet godina, gdje svojim sazrijevanjem postižu maksimalan kvalitet", kaže za MONDO direktor destilerije Milan Štrbac.
Izvor: PromoVoće kupuju, u zavisnosti od toga gdje najbolje rodi, ali uglavnom su to domaći proizvođači, odnosno voćari.
Trud i ljubav koji ulažu u svoje proizvode nije ostao nezapažen ni među iskusnim znalcima, ali i profesionalcima.
Viljamovka i rakija od jabuke, obe stare pet godina, zablistale su na međunarodnom nivou.
"London Spirit Competition je jako cijenjeno međunarodno takmičenje u ocjenjivanju jakih alkoholnih pića, koje okuplja najpoznatije stručnjake iz industrije, čiji se zadatak da ocijene nekoliko stotina uzoraka. Uzorci se ocjenjuju po 3 kriterijuma: kvalitet destilata, dizajn ambalaže i odnos cijene i kvaliteta (vrijednost), od čega kvalitet zauzima najveće učešće u ukupnoj ocjeni. Destilerija Štrbac je po prvi put učestvovala na nekom međunarodnom takmičenju i to sa dva uzorka - viljamovka i jabuka, obe stare 5 godina. I jedna i druga su osvojile srebrnu medalju", ističe Milan.
Izvor: PromoDodaje da je rakija odličan aperitiv ili dižestiv, odlično ide uz različite vrste hrane, poput sireva ili suvog mesa.
"Ipak, najbolje se slaže uz tradicionalne obroke i tokom druženja sa dragim ljudima", kaže naš sagovornik.
"Mećava" rakije destilerije Štrbac možete pronaći u skoro svim većim marketima, diskontima i specijalizovanim prodavnicama, a prepoznaćete ih po specifičnom obliku flaše i dizajnu koji se izdvaja od ostalih.
Kako bismo vam ih još bolje približili, nagradićemo tri najsrećnija čitaoca našeg portala.
Nagradna igra vas čeka na našem Instagram profilu. Živjeli!
(MONDO)