• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve više proizvođača rakije: Godišnje se u RS proizvede više od MILION LITARA alkohola

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Proizvodnja destilata i voćnih rakija u Republici Srpskoj je veoma značajna i iznosi 1,2 miliona litara godišnje, od čega se oko dvije trećine odnosi na proizvodnju voćnih rakija

 Proizvodnja rakije u RS godišnje Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ostalo se odnosi na proizvodnju čistog medicinskog alkohola, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Srpske Goran Bursać.

Bursać je naveo da je proizvodnja rakija u Srpskoj u ekspanziji, da rakija postaje prepoznatljiv brend ovih prostora i da je sve više kvalitetnih proizvođača.

"Već imamo 94 registrovane destilerije u Republici Srpskoj, od čega su dvije velike industrije koje proizvode više od 100.000 litara godišnje, šest industrija koje proizvode između 10.000 i 100.000 litara, a ostalo su takozvane zanatske destilerije", rekao je Bursać novinarima prije početka radnog sastanka sa proizvođačima domaćih rakija.

On je naveo da resorno ministarstvo posredstvom podsticaja pomaže ovu proizvodnju, i to u okviru podsticaja za proizvodnju i preradu voća i kapitalne investicije, a koje na godišnjem nivou iznose više od 15 miliona KM.

Bursać je podsjetio da postoji Zakon o proizvodnji jakih alkoholnih pića, a u okviru kojeg će Ministarstvo uokviriti i ostale korake standardizacije u proizvodnji rakije, jer je cilj da Srpska ima što više kvalitetnih rakija sa kojima bi mogla izaći na inostrana tržišta.

Predstavnik destilerije "Monako" iz Bijeljine Zoran Petrić rekao je da proizvode izvoze već treću godinu na tržište EU, ali i u Srbiju, te da godišnje prerade oko 300 tona voća.

"Nastojimo da pratimo najnovija tehnološka dostignuća i metode, važno nam je podići kvalitet da bi bili konkurentni na svakom tržištu i prisutni smo na sajmovima i manifestacijama", naglasio je Petrić.

Branko Drljača iz Fondacije "Kultura rakija" rekao je da je današnji sastanak početak onoga što će predstavljati rad na povećanju kulture proizvodnje i ispijanja rakije i podizanju reputacije šljivovice.

"Imamo veoma dobrog potencijala i želimo da pokažemo da je naša voćna rakija, posebno šljivovica prepečenica, veoma plemenit proizvod koji može da nas zastupa ne samo u Evropi, već i svijetu", istakao je Drljača.

Radni sastanak sa proizvođačima domaćih rakija organizovali su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaluci.

(SRNA/MONDO)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE