• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Doktor za šljivovicu" otkriva - Kako prepoznati da li je rakija loša?

Autor Aleksandra Vasić

Rakija se često predstavlja kao srpski brend, ali nije rijetkost da se ovo piće nabavlja na crnom tržištu.

 kako prepoznati dobru rakiju Izvor: Mondo/Goran Sivački/Petar Stojanović

Većina ljudi nije spremna da izdvoji veliki novac za rakiju i zapravo ne zna kako da prepozna da li je ona vrhunskog kvaliteta, ili je zapravo falsifikat, kažu stručnjaci. 

Ninoslav Nikićević, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu ima nadimak “doktor za šljivovicu”, jer je doktorirao na aromatičnim sastojcima šljive požegače i rakije šljivovice.

Možda će vas zanimati

On je za MONDO odgovorio na pitanja kako da znamo da je rakija dobra, da li se češće falsifikuje dunja ili kajsija i zašto neki tvrde da medovača nije prava rakija?

NAJČEŠĆE SE FALSIFIKUJE DUNJA

Ninoslav Nikićević kaže za naš portal da se u Srbiji najčešće falsifikuju voćne rakije od dunje, kao i da se proizvođači služe različitim sredstvima. 

"Ogromna većina, da ne kažem svi proizvođači dodaju repin šećer, da bi dobili veću količinu destilata. Zatim rakije vilijamovka, kajsijevača i malinovača. Najređe se falsifikuju šljivove prepečenice i voćne rakije od jabuke", objašnjava Ninoslav Nikićević. 

AKO JE DOMAĆA, NE ZNAČI DA JE KVALITETNA

Vrhunska rakija ne može da se kupi po malim cijenama i to je ono što moraju da znaju svi ljubitelji ovog žestokog pića. 

"Rakija se kupuje na crno zato što ljudi nemaju novca da plate rakiju više i zato što su slabo edukovani o kvalitetu rakije. Ako je proizvedena u domaćoj radinosti, kod seoskih ili gradskih domaćina, ne znači da je uvek prati adekvatan kvalitet. Ipak, rakija vrhunskog kvaliteta ne može da se kupi za malo novca",kaže Ninoslav. 

DOBRA RAKIJA IMA PRIRODAN MIRIS, PIJE SE GUTLJAJ PO GUTLJAJ

Dobra rakija prepoznaje se tako što je kristalno bistra, bez obzira na to da li je bezbojna ili obojena, kaže Ninoslav. 

"Mora imati tipičan i dopadljiv prirodni miris, aromu i ukus na voće od kojeg je dobijena. Kada se sipa u čašu, na unutrašnjim zidovima čaše treba da se formira vidljiv glicerinski uljasti sloj.  Teba da sadrži i optimalnu koncentraciju etanola. Teba progutati samo jedan gutljaj rakije, znači gutljaj po gutlaj,  nikako preterivati", kaže Ninoslav. 

NE SME BITI OŠTRINE I PECKANJA

Treba da se osjeti prijatnost i sklad,  objašnjava naš sagovornik. Prilikom gutanja loše rakije, osjeti se praznina, peckavost, štipanje i odbojnost. 

"Stare i veoma stare voćne rakije treba da imaju plemenitu aromu, koja mora biti postojana minimum 10 sekundi. Kada se radi o šljivovoj prepečenici, dunjinoj prepečenici, komovici, muskatnoj lozovači, konjaku, malt viskiju, to treba da bude i duže od toga",objašnjava naš sagovornik. 

Možda će vas zanimati

JEFTIN MIRIS NA ACETON I RAZREĐIVAČ

Nekvalitetna voćna rakija nije kristalno bistra, često je i mutna. Miris je, čudan, vještački, bombonski, takozvani jeftin miris, objašnjava on. 

"Na unutrašnjim zidovima čaše nevide se glicerinske suze, ili su one veoma rijetke. Često se osjeti miris prvenca, koji lini na miris acetona ili  razređivača. To može da bude i miris patoke, odnosno ustajale bare, miris buđi, zemlje, koštice i slično. Takođe se može osjetiti i vještački jeftin miris usled dodavanja vještačkih industrijski proizvedenih voćnih aroma, što je obmana potrošača", kaže doktor za rakiju. 

PREVARA SA MEDOVAČOM 

Medna jaka alkoholna pića mogu da budu medovača, medovina i medica, kaže Ninoslav. 

"Medovača je jako alkoholno piće dobijeno destilacijom djelimično ili potpuno fermentisanog mono ili poliflornog meda.  Izuteno se rijetko proizvodi i u svijetu. To je izuzetno piće, naročito kad se pošteno proizvede i stavi da sazreva i stari u hrasovu burad minimum pet godina. Koncentracija etanola u medovači treba da je 40-42%vol. Najkvalitetnije medovače dobijene od lipovog i suncokretovog meda", objašnjava Ninoslav. 

Medovina je alkoholno piće dobijeno fermentacijom mono ili poliflornog meda i to je zapravo medno vino sa koncentracijom etanola 10-13%vol, dodaje on. 

"Medica je jako alkoholno piće dobijeno dodatkom pčelinjeg meda nekom alkoholnom medijumu, najčešće je to jabukov ili jošov destilat. Skoro svi u Srbiji upravo to proizvode ii spravljaju, a na etiketu stave da je medovača. To nema nikakve veze sa pravom medovačom, koju sam opisao predhodno. Eto, opet obmana potrošača, koji kažu da medovača zapravo nije prava rakija, nisu u pravu", kaže on. 

/piše Aleksandra Vasić, mondo.rs/

Pročitajte još

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop