• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slatki vs obični krompir

Autor mondo.rs

U poslednje vreme sve češće se čuje pitanje: šta je zdravije - krompir ili batat?

Izvor: MONDO

U pojedinim nutricionističkim krugovima batat ili slatki krompir, dobio je titulu superhrane. Istovremeno je običnom krompiru zalepljena etiketa nezdrave namirnice zbog obilja ugljenih hidrata, visokog glikemijskog indeksa i veće kalorijske vrednosti.

IIstina je sledeća: obe namirnice sadrže važne nutrijente koji su organizmu potrebni za zdravlje. Takođe, obe namirnice možete jesti u sklopu uravnotežene dijete i uz njih biti vitki i zdravi.

Iako se popularno naziva "slatki krompir", batat je zapravo tek daleki rođak običnog krompira, mada oba potiču iz Srednje i Južne Amerike. Postoji oko 4.000 sorti krumpira i oko 5.000 sorti batata koji se uzgajaju širom sveta. Obe namirnice rastu u raznim bojama, od bele preko narandžaste do ljubičaste.

Evo kako ćete izvući maksimum iz oba

Pečenje i kuvanje ovih namirnica je zdravije nego prženje. Jedite ih uz priloge od povrća, možda uz nekoliko kapi maslinovog ulja. Pazite na porcije: dve šake krompira ili batata po obroku su dovoljne.

Običan krompir ima viši glikemijski indeks nego batat. Pečeni batat ima GI 94, dok pečeni običan krompir ima - 111. Međutim, glikemijsko punjenje pečenog batata je 42, a krompira - samo 33. To je važan podatak za dijabetičare, koji moraju kontrolisati nivo šećera u krvi. Glikemijski indeks je mera brzine kojom šećer u krvi raste nakon konzumiranja određene namirnice. Što je indeks namirnice viši, to se njeni sastojci brže pretvaraju u glukozu. Hrana s visokim glikemijskim indeksom izaziva nagli rast šećera u krvi i pridonosi sakupljanju masnoća.

Glikemijski indeks menja se u zavisnosti od načina pripreme. Kuvanje obično dovodi do nižeg glikemijskog indeksa, jer se skrob vezuje za vodu. Tako kuvani batat ima manji glikemijski indeks nego kuvani krumpir - 46 naspram 82. Glikemijsko punjenje kuvanog batata je također manje od krompira - 11 naspram 21, što čini kuvani batat idealnom hranom za dijabetičare, piše "Alternativa za vas".

Porcija od 100 grama batata sadrži 90 kalorija, a ista količina običnog krompira - 93 kalorije. Batat i običan krompir u sebi skoro nemaju masnoće i poseduju iste količine belančevina i ugljenih hidrata - oko 21 gram  u 100 grama svake namirnice.

Batat tek neznatno nadmašuje krompir u količini vlakana: 100 grama batata sadrži 3,3 g vlakana, a ista količina običnog kr0mpira - 2,2 g.

Obe namirnice su bogate vitaminima A, E i C, s tim što batat sadrži nešto više važnih vitamina nego krompir, koji je bolji izvor gvožđa i kalijuma.

Kalcijum, mineral važan za zdravlje kostiju, nalazi se u batatu u većim količinama nego u krompiru. Porcija od sto grama batata sadrži 28 mg kalcijuma, ista količina običnog krumpira 10 mg.

I batat i krompir puni su poželjnih fitonutrijenata, kao što su polifenoli, alfa-lipoinska kiselina, selen, likopen i mnogi drugi.

Dakle, trebalo bi podjednako konzumirati i jedan i drugi.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop