• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Banjaluci otvorena "Kočićeva knjižara"

Autor SRNA

Književnik Ranko Risojević otvorio je danas u Banjaluci "Kočićevu knjižaru" i izložbu skulptura književnih likova iz Kočićevog djela povodom obilježavanja 100 godina od smrti velikog srpskog književnika i narodnog tribuna Petra Kočića.

 U Banjaluci otvorena "Kočićeva knjižara" Izvor: MONDO
Knjige
Izvor: MONDO

On je rekao da se sljedbenikom linije i puta ovog velikog pisca može smatrati onaj ko je dosljedan stalnoj borbi za dostojanstvo i slobodu čovjeka, poručivši da se Kočić treba slaviti tako "da ga slijedimo knjigom".

Risojević je i odrecitovao pjesmu posvećenu ovom piscu.

Univerzitetski profesor Dušan Peulja rekao je da je temelj na kojem izrasta Kočićevo djelo visoka etičnost i ozbiljnost u pristupu onom čime se bavio.

"U osnovi njegovog djela i njegove nacionalne misli je ideja slobode i to prožima sve ono što je napisao i ta ideja slobode mu je bila ideja vodilja", naglasio je Peulja.

Prema njegovim riječima, Kočić je bio pisac jednog stvaralačkog zamaha, u osnovi pisac jedne knjige i čiji je prostor kojeg je ovjekovječio u svojim djelima sužen - njegovo rodno Zmijanje.

Nikola Vukolić, direktor Zadužbine "Petar Kočić Banjaluka - Beograd" koja je i organizator ovog događaja, naveo je da bez Kočića srpski narod nije mogao "ni u prošlosti, ni sada, a neće moći ni u budućnosti".

On je istakao da se djela ovog pisca štampaju i prevode, najavivši da će ova zadužbina, uz saradnju sa Narodnom bibliotekom Srbije i banjalučkim Filozofskim fakultetom, organizovati više okruglih stolova na kojima će učestvovati eminentni poznavaoci Kočića i njegovog djela.

Djela koja čine izložbu skulptura književnik likova uradio je francuski umjetnik Žoel Baste, a među njima su likovi Davida Štrpca, Mrgude, Mračajskog prote, Jablan i Rudonja.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop