• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ove godine možda počne obnova Ćopićeve kuće

Autor mondo.ba

Obnova rodne kuće književnika Branka Ćopića u selu Hašani mogla bi započeti tokom ove godine.

 Ove godine možda počne obnova Ćopićeve kuće Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Spomenik Branku Ćopiću ispred Narodne biblioteke u Banjaluci
Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Izrađen je glavni projekat za ponovnu izgradnju ovog objekta, a u toku je i izdavanje građevinske dozvole, potvrdio je načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić.

Kako pišu Nezavisne novine, projekat je izradio Arhitektonsko-građevinski fakultet u Banjaluci, a obnova Ćopićeve rodne kuće dio je šireg projekta "Bašta sljezove boje", kojim se žele aktivirati prirodni i turistički potencijali ovog kraja.

Sredstva za obnovu porušene kuće, od koje su vidljivi tek temelji, još ranije je na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, obezbijedila Vlada Azerbejdžana, a za izvođača radova odabrana je firma "Benkons" iz Sarajeva.

Predsjednik mjesne zajednice Hašani Braco Oljača istakao je kako postoje ambiciozni planovi za razvitak turističkih potencijala koji bi se vezali za ime Branka Ćopića. Prema njegovim riječima, projekat "Bašta sljezove boje", pored izgradnje replike kuće u kojoj se rodio pisac, predviđa i obnovu djeda Trišinog mlina, koji je opisan u Ćopićevim knjigama, te uređenje spomen-sobe u prostoru mjesne škole koja bi podsjećala na pisca.

"Sigurno je kako bismo na takav način oživjeli interes za naše mjesto. I sada nas ponekad posjete đačke ekskurzije, a mi im, praktično, nemamo ništa pokazati, samo ruševine Ćopićeve rodne kuće i bistu ispred škole", kazao je Oljača, prenose Nezavisne.

On je istakao kako je u međuvremenu obavljena djelimična rekonstrukcija djeda Trišinog mlina te da je finansijska sredstva za ove radove u visini od 25.000 maraka obezbijedio Kabinet predsjednika Republike Srpske.

Međutim, tokom izgradnje značajno se odstupilo od prvobitnog projekta, jer vodenica nije obnovljena u autentičnom obliku. Nakon spora između izvođača radova i Zavičajnog udruženja "Branko Ćopić", koje je bilo nosilac projekta, radovi su prekinuti i do danas nisu nastavljeni. Inače, kamen temeljac za obnovu rodne kuće književnika u njegovim rodnim Hašanima položen je 31. oktobra 2015. godine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop