Kristijan Molnar za Mondo: Tehno je još na tronu

Miljenik beogradske klupske publike i tvorac radio emisije “Christallization” Kristijan Molnar za Mondo.ba govori o večerašnjem nastupu u banjalučkom klubu “Fabrique”, aktuelnim trendovima na sceni i prednostima višesatnih setova.

- S obzirom da ćeš večeras u Banjaluci puštati muziku cijelu noć, reci nam koje su, po tebi, prednosti "all nightera" nad setovima od sat-dva?

Prije svega, imaš dovoljno vremena da ispraviš greške ako se dese. Dugački setovi ti jednostavno daju slobodu i prostor da stvoriš drugačiju atmosferu u toku noći, da izgradiš taj osjećaj koji tjera ljude da zaborave na svakodnevnicu. To naravno nije nemoguće postići kratkim setom, ali tu si ipak ograničen i često moraš da vodiš računa o tome ko nastupa prije ili poslije tebe. Ovako imaš muziku koju si ponio sa sobom i minimum 6-7 sati da napraviš dobru, a možda i nezaboravnu zabavu.

- Koji žanrovi su trenutno najaktuelniji na svjetskim plesnim podijumima i ko su producenti od kojih najviše očekuje u 2017. i zašto?

Rekao bih da elektronska muzika konstantno napreduje, sva ta raznolikost pronalazi svoj put. Prodaja ploča raste svakim danom, možda čak i kod nas, a to je dobar pokazatelj u kom pravcu idemo. Techno još uvijek okuplja najviše ljudi, ali sa druge strane taj organski slow-mo house osvaja srca na samom dance flooru. Ja sam trenutno presrećan kada vidim kuda je krenuo bend Tapan iz Srbije, kako Jan Nemeček i Kӣr rade live, oduševim se muzikom koju izdaje Burek iz Hrvatske ili Discom i Soulprint Recordings iz Beograda. Marijan Felver i Jogarde uvek prirede dobre žurke u Zagrebu, a svi bodrimo Tijanu T u njenom DJ putu. Što se tiče inostranih imena, tu ima baš svega. Giegling je nedavno napravio strašan “hajp” oko svoje izdavačke kuće, a Hivern Discs koji sam prošlog vikenda predstavio u Beogradu sprema opasna izdanja.

- Možeš li da nam preporučiš neke radio emisije ili podkaste?

Trenutno sam poprilično zauzet svojom emisijom, počeo sam da snimam raznorazne goste koji dolaze u Beograd, pa pored toga i muzike koju kopam za svoje nastupe i radio ne stižem da čujem mnogo više. Naravno, tu je nekoliko stranica i stanica koje volim da posjetim, kao što su Solid Steel, Cocktail D’Amore after party mixevi, Ransom Note, Beats In Space ili RBMA i Resident Advisor, ali sa druge strane uvijek ću prvo poslušati mixeve prijatelja i ljudi koji rade na našoj sceni.

- Na šta prvo pomisliš kad neko kaže Banjaluka?

Nisam imao priliku da istražim i u potpunosti osjetim vaš grad, a nažalost ni ovoga puta neću biti duže. Vezuju me sjećanja na iskrene ljude, a na našim ulicama se najčešće susrećemo sa vašim ćevapima i slušamo hvalospjeve Banjalučana o vašim prelijepim damama. Možda bih mogao da nagovorim par finih momaka da pođu sa mnom, postoji šansa da se zaljube .

Ostale vijesti