Biciklom kroz divlju ljepotu Crne Gore (FOTO)

Autor:

Ukoliko ste razmišljali koji je najbolji način za upoznavanje onoga što Crnu Goru čini prepoznatljivom turističkom destinacijom, Mondo za vas ima odgovor: Obiđite biciklom neke od najljepših predjela Crne Gore.

Mondo vam donosi priču o trojici biciklističkih entuzijasta, koji su odlučili da spoje uživanje i posao, i naprave lijepu turističku priču, kroz biciklističku organizaciju Montenegro Cycling, koja vodi zaljubljenike u prirodu i biciklizam kroz neke od najljepših, i ne toliko istraženih predjela Crne Gore.

O svojim počecima, za Mondo su kazali:

„Brzina današnjeg života prosto zahtjeva od čovjeka da uspori tempo. Iako na dva točka ne djeluje baš sporo, dovoljno dozvoljava da se slobodnim danima čovjek odmori, relaksira u prirodi, ispuni pluća najčistijim vazduhom i da zadovoljniji krene u nove radne pobjede. Upravo takvi trenuci su i spojili većinu nas i zaslužni su za mnoga neraskidiva prijateljstva. Na taj način smo i sami došli na ideju da naša, sada već bogata iskustva, prenesemo i na sve zainteresovane osobe.“

„Toliko skrivenih puteva, čarobnih pogleda i panorama čini našu državu veoma specifičnom i stvorenom za uživanje. Svaka od naših tura ostavlja za sobom pregršt predivnih uspomena, a uvijek se pojavljuju i neka neistražena mjesta koja omogućavaju da konstantno osvježavamo našu ponudu.“, dodali su oni.

Pogledajte galeriju fotografija:

Upitani da prokomentarišu trenutnu situaciju kada je u pitanju crnogorski turizam, izjavili su da u turizam treba da se ulaže, kako u primorski tako i u planinski, tokom svih godišnjih doba, jer njihov plan je da ozbiljno posvete promocijI Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije, što ona zaista jeste.

„Turisti koji dođu u Crnu Goru sa mnogo većim oduševljenjem od nas gledaju na našu zemlju, prirodu, istoriju, i kulturnu baštinu. Naš plan je da iskoristimo pun potencijal koji Crna Gora pruža, a pruža zaista mnogo, i da u saradnji sa lokalnim turističkim radnicima stvorimo lijepu priču i utičemo na razvoj turizma, jer je to u opštem interesu svih.“, kazali su iz Montenegro Cycling-a.

Takođe, dodali su da ključ uspjeha u turizmu vide u posvećenosti poslu, ali i razumijevanju od strane ostalih.

„Iako mi lično imamo podršku raznih organizacija, prijatelja, porodica, koji su uvjek sa nama na nekoj od destinacija, naša poruka turističkim radnicima bi bila da daju sve od sebe, i da što više rade na međusobnom povezivanju jer je to ključ uspjeha, i tome svi treba da težimo.“, poručili su iz Montenegro Cycling-a.

„Smatramo da turistima treba pružiti takvu uslugu da oni požele da se vrate ponovo.“

U okviru biciklističkih tura koje nudi Montenegro cycling, razlikuju se lakše i teže rute, tako da se za svakog može naći odgovarajući aranžman. U lakše ture spadaju:

- Biciklistička tura od Lovćena do Kotorskog zaliva, koja vodi od vrha najprepoznatljivije planine u Crnoj Gori, vijugavim putem preko Njeguša, rodnog mjesta dinastije Petrovića, sve do Kotora.

- Biciklistička tura od Virpazara do Žabljaka Crnojevića, u okviru koje prolazite kroz brojna crnogorska sela sa prelijepim pogledom na Skadarsko jezero. Naravno, nezaobilazna je i magična Rijeka Crnojevića, kao usputna stanica do Žabljaka Crnojevića.

- Još jedna opuštajuća vožnja vrijedna pomena je biciklistička tura sa polaskom iz Virpazara, gdje prolaskom kroz sela Godinje, Donji Murići, Koštanjica i Ostros završavate u Starom Baru.

Naravno, za one koji žele da testiraju svoju snagu i limite, postoje specijalne ture kao što su na primjer:

- Sinjajevina, očarajavuća planina iz srca Crne Gore, gdje se možete upoznati sa najvećim i najljepšim pašnjacima u Crnoj Gori, i svom ljepotom koju pruža sjever.

- Jezero Visitor, biciklistička tura koja se zbog lošeg puta i velikog uspona preporučuje isključivo biciklističkim entuzijastima koji žele da testiraju svoje mogućnosti.  Polazi se iz Plava, a samo jezero sa svojom mirnoćom je zaista prava nagrada za one najupornije.

Takođe, neizostavne su i sledeće biciklističke ture: Biogradska gora, Berane – Cmiljevica, Krug oko Korita, Hridsko jezero, Šume Turije i Jelovice, Veruša – Rikavačko jezero – Jošanica.

Pogledajte galeriju fotografija:

Dobra vijest je što je u okviru ove turističke ponude uključen i vodič, kao i posjeta brojnim usputnim kulturno-istorijskim spomenicima. Takođe, u okviru vožnje, biciklisti mogu svratiti u lokalne ugostiteljske objekte, upoznati lokalno stanovništvo i kupiti domaće proizvode i suvenire iz Crne Gore, što predstavlja kompletnu ponudu vrijednu pažnje svakog turiste.

Za ovaj način upoznavanja ljepota Crne Gore, svako zainteresovan je dovoljno da posjeti zvanični sajt montenegrocycling.me, posalje e-mail, ili pozove na broj telefona i time dozvoli da se njegov slobodan dan pretvori u nezaboravno iskustvo vrijedno pamćenja. Cijene samih tura zavise od aranžmana i kreću se od 40 eura za jednodnevne do 350 eura za višednevne izlete.

Ostale vijesti