Previše vežbanja može da vas ubije

Autor:

A evo i koliko je to "previše".

0
A- A A+

Muškarci koji vežbaju najmanje sedam i po sati nedeljno izloženi su dva puta većem riziku od srčanih bolesti u odnosu na one koji vežbaju umereno, pokazala je nova studija.

Istraživanja sprovedena u Čikagu trajala su 25 godina i pokazala da veoma aktivni muškarci imaju 86 odsto veći rizik od stvaranja ugrušaka u arterijama kada dođu u srednje doba.

Veoma naporni i česti treninzi tokom vremena predstavljaju stres za arterije, dovodeći do kalcifikacije koronarnih arterija. Ali, to sve važi za one koji previše treniraju, što nikako nije razlog da prestanete da vežbate, upozoravaju naučnici.

Kalcifikacija koronarnih arterija je inače za lekare važan znak upozorenja da je osoba u opasnosti od srčanih bolesti.

"Očekivali smo da će visoka fizička aktivnost biti povezana sa manjim nivoo kalcifikacije koronarnih arterija", kaže dr Dipika Ladu.

Međutim, otkrili su da tako naporno vežbanje ne predstavlja nikakav rizik za tamnopute muškarce, ali za 86 odsto povećava rizik kod belih muškaraca.

Za potrebe ovog opsežnog i višegodišnjeg istraživanja, učesnici su bili podeljeni u tri grupe, od kojih je jedna vežbala manje od 150 minuta nedeljno, druga je vežbala oko 150 minuta nedeljno, a treća je imala treninge duže od 450 minuta na nedeljnom nivou.

Generalno, utvrđeno je da učesnici iz treće grupe imaju 27 odsto veće šanse za kalcifikaciju koronarnih arterija u srednjem dobu. Onda su ti podaci podeljeni prema rasi i polu i dokazano je da su beli muškarci izloženi 86 odsto većem riziku od tog problema.

Naučnici kažu da je slično i sa ženama, ali rizik nije "statistički značajan".

Ostale vijesti